szerző:
MTI/hvg.hu

Mindenképpen új programmal és talán új helyen is folytathatja munkáját a New York-i magyar kulturális központ. Bár Orsós László Jakab, az új igazgató nem épület-, hanem programspecifikus munkát kíván végezni. Megszólal a Hungarian Cultural Center új vezetője.

Magyarország, bár kis ország, erős intellektuális háttérrel beleszólhat az amerikai művészeti diskurzusba - mondta Orsós László Jakab, a New York-i magyar kulturális intézet új igazgatója szerdán Budapesten az MTI-nek.
   
A negyvenéves Orsós László Jakab - forgatókönyvíró és kritikus, Színház ésFilmművészeti Egyetemen dramaturgiát és kreatív írást tanít  - e hét végi bemutatkozó látogatása után, februárban foglalja el helyét.
   
Elődjét, Márton Andrást, megbízatásának 2005 októberi lejárta előtt, január 3-val visszahívta Hiller István kulturális miniszter, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy a New York-i magyar intézet "nem a megfelelő színvonalon működik, vezetőjével és tevékenységével kapcsolatban problémák merültek fel".

Tavaly Márton és a minisztérium között éles vita alakult ki. A nyár folyamán Márton András nyílt levelet publikált a hazai sajtóban, amelyben az általa vezetett kultúrintézet szerinte tarthatatlan jogi helyzetére hívta fel a figyelmet. Márton szerint az intézet létrehozásakor jogi természetű hibák merültek fel

A Hungarian Cultural Center honlapja
Új helyen?
© www.magyarintezet.hu
, ezért nem lehetett igazán hatékony a tevékenysége. Márton nyílt levelének közzételére azután került sor, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök Egyesült Államokbeli látogatásán bejelentette, 2005-ben megalapítanak egy magyar kulturával foglalkozó intézetet New Yorkban.
   
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma októberben írt ki pályázatot az igazgató helyre.

A tizenhat beérkezett pályázatból a miniszter a bírálóbizottság egyhangú szakmai véleménye alapján jelölte ki az új igazgatót.
   
Orsós László Jakab meggyőződése szerint olyan színvonalas munkákkal lehet bemutatkozni Amerikában, amelyek erőteljesen képviselik a magyar kultúra jelenlegi állapotát. Szerinte egyértelmű, hogy egy ilyen kis nyelv esetében nem lehet nagy súllyal hagyatkozni a verbalitásra építő művészeti ágakra, mindenképpen a nem verbális előadóművészetek és a képzőművészetek kaphatnak nagyobb figyelmet.
   
Természetesen a jó minőségű szépirodalmi fordításoknak is szeretne megfelelő "megjelenési pontokat" találni - mondta. 
   
Kifejtette: nem feltétlenül kész, konzervmunkákat szeretne a tengerentúlra exportálni, ez szerinte a kultúra reprezentációjának mechanikus értelmezése.
   
Azt szükséges megérteni, hol tart az amerikai kultúra, mi izgatja. Ez által mintegy feltöltődve, életre kell hívni olyan munkákat, amelyek "bele tudnak szólni" az amerikai művészeti diskurzusba - hangsúlyozta.
   
"A párhuzamosságokat és a halálos ellentéteket felmutatva tudunk izgalmas dolgokat csinálni" - fogalmazott.
   

Nem igaz, hogy az amerikai kultúra nem befogadó (Oldaltörés)


Orsós László Jakab szerint egyáltalán nem igaz az a közhely, hogy az amerikai kultúra nem befogadó. Az amerikaiak rettentő kíváncsiak; ha az ember "kellő intenzitással és belső feszültséggel" mutat be valamit, akkor nagyon befogadó és kíváncsi közegre talál - jegyezte meg.
   
Az az egyik vágya, hogy a mai magyar film is megjelenjen New Yorkban. Mint kifejtette, a magyar filmművészet éppen egy határterületen mozog: elveszítette 60-70-es évekbeli egzotikumát, és most újrafogalmazza magát.
   
"Már vannak olyan produkciók, amelyeket emelt fővel lehet bemutatni az amerikai közönségnek" - mondta. Indoklásképpen hozzátette: szerinte egyes alkotások már az amerikai publikum számára is kódolhatóak, inspirálóak lehetnek egy teljesen eltérő kultúrájú országban.
   
Azt nem említette, hogy konkrétan milyen produkciókat vinne ki Amerikába. Mint mondta, felkészülésük tartalmi része éppen azoknak a "pontoknak" a megtalálása lesz, amelyekhez a magyar művészek hozzá tudnak szólni. Orsós László Jakab azt szeretné, ha ezek a kulturális illesztések pontosak lennének.
   
Kitért arra is, hogy bizonyos területeken együtt kíván majd működni például az ottani cseh, lengyel, román és osztrák kulturális intézettel. Szerinte nagyon fontos, hogy a térség államai regionális értelemben is megjelenjenek egy olyan hatalmas országban, mint az Egyesült Államok.
   
Az új intézetvezető arról is szólt, hogy még nincs döntés a magyar kulturális központ pozíciójáról, jogi státuszáról. A szakemberek jelenleg is dolgoznak annak tisztázásán, hogy milyen formában jegyezzék be az intézetet; a törekvés az, hogy céljainak megfelelően válasszanak jogi formát.
   
Orsós László Jakab elmondta, hogy az Egyesült Államokban csak New Yorkban működik magyar kulturális intézet, ahol nem épület-, hanem programspecifikus munkát kívánnak végezni. A korábban a konzulátuson működött iroda új helyét nem egy elzárt helyen, rideg hivatali közegben képzeli el, hanem inkább egyetemek közelében, a művészeti közéletbe nagyobb integrálódási lehetőséget kínáló, forgalmas területen, Manhattanben.
   
A New York-i magyar kulturális központ igazgatói posztját négy évre elnyert szakember elmondta: két fő munkatárssal, egy gazdasági vezetővel és egy művészeti titkárral kezdi meg munkáját, de tevékenységük kibővülésével az alkalmazottak száma növekedhet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Jött, látott, távozik

Nem keltett különösebb meglepetést, de visszhangot sem a bejelentés, hogy Hiller István 2005 első felében távozik a kultuszminiszteri pozícióból. Megjósolható volt, hogy ha elérhető közelségbe kerül számára az MSZP elnöki tiszte, azonnal távolodni kezd a Wesselényi utcai minisztériumtól. De mit is hagy maga mögött?

MTI Kult

Siker volt a hollandiai magyar kulturális év

Sikeres volt Hollandiában a pénteken záróeseményéhez érkezett magyar kulturális évad, amelynek keretében 33 városban 247 programot mutattak be - értékelte Hágában a rendezvénysorozatot Török András főkurátor.

Hárs Géza Kult

Külföldi magyar kultúrintézetek: jól nézünk ki?

A kultuszminiszter értékelője a külföldi magyar kulturális intézetek idei munkájáról győzelmi jelentés volt: magyar évadok több városban, új épület Berlinben, 125 milliónyi extra a miniszteri keretből. Egy kényes kérdés került szóba, Márton András visszahívása a New York-i magyar kulturális központ vezetői posztjáról.

Társadalom

Műveletlenségi vetélkedő

Valamelyest nőtt az úgynevezett kultúrafogyasztók aránya az elmúlt években, de a népesség közel felét ma is egyfajta kulturális autizmus jellemzi - derült ki a szaktárca számára készült felmérésekből. A minisztérium most formálódó, nyolc-tíz évre szóló stratégiája aprópénzre váltásától remél változást.

MTI Kult

Megnyílt a brüsszeli magyar kulturális intézet

Az új brüsszeli intézmény a tizennyolcadik a külföldi kulturális intézetek sorában. Az 540 négyzetméteres épület nagyon előkelő helyen, Brüsszel központjában, a Szent Mihály katedrális közelében található.

MTI/hvg.hu Kult

Orsós László Jakab lesz az igazgató

Orsós László Jakab, a Színház és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, kritikus, forgatókönyvíró lesz a New York-i Magyar Kulturális Központ (Hungarian Cultural Center-HCC) igazgatója.

Itt a Facebook saját pénze, a Libra

Itt a Facebook saját pénze, a Libra

Merkel rosszul lett egy ceremónián a tűző napon állva

Merkel rosszul lett egy ceremónián a tűző napon állva

Első fokon 120 ezer forintra büntették a Kossuth téri országzászlót összefirkáló nőt

Első fokon 120 ezer forintra büntették a Kossuth téri országzászlót összefirkáló nőt

Kanadában is nagy a baj: gyorsabban olvad a sarkvidéki fagyott talaj, mint gondolták

Kanadában is nagy a baj: gyorsabban olvad a sarkvidéki fagyott talaj, mint gondolták

Magyar bankok osztályzatait javította a Moody's

Magyar bankok osztályzatait javította a Moody's

Kimondta az Európai Bíróság: uniós jogot sért a német autópályadíj-rendszer

Kimondta az Európai Bíróság: uniós jogot sért a német autópályadíj-rendszer