szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Képregényben dolgozza fel a 2001. szeptember 11-i merényletekről szóló amerikai kongresszusi jelentést a tekintélyes Farrar, Straus and Giroux (FSG) amerikai könyvkiadó. A 150 oldalas történeti munka még a terrortámadás ötödik évfordulója előtt a könyvesboltokban lesz.

A 9/11: a Jelentés című kötet célja az, hogy az elrabolt utasszállító gépekkel a Világkereskedelmi Központ, illetve a Pentagon ellen végrehajtott és a Fehér Ház ellen megkísérelt, együttesen több ezer áldozatot követelő merényletekről készült 600 oldalas hivatalos, ám a nagyközönség által kevésbé ismert kongresszusi jelentés tartalmát mindenki számára elérhetővé tegye - közölte Jeff Seroy, az FSG alelnöke.
 
A képregény bemutatja a légi kalózok kiképzését, a véres terrortámadás lefolyását és következményeit, a terrorizmus ellen a Bush-kabinet által hozott első intézkedéseket. 
 
Az ötlet két ismert comics-rajzolótól, a 75 éves Ernie Colontól és a 76 éves Sid Jacobsontól származik. Colon a "szülő atyja" Caspernek, a szellemnek. 
 
A terrortámadás ötödik évfordulójának közeledtével egyre több feldolgozásban kerül ismét a nagyközönség elé a történet. A Maus közismert rajzolója, Art Spiegelman 2004-ben már megjelentetett egy képregényt, amelyet a 9/11 eseménysora inspirált. Az In The Shadow Of No Towers (A nincs-tornyok árnyékában) egy manhattani lakos szubjektív beszámolója a merényletet követő érzésekről. 
  
A United 93 a terroristák által elrabolt negyedik, Pennsylvania államban az utasok lázadása nyomán lezuhant repülőgépen történteket dolgozta fel és vegyes fogadtatásban részesült. Augusztus elején mutatják be Oliver Stone World Trade Center (Világkereskedelmi Központ) című filmjét, amelynek főszerepét Nicolas Cage alakítja, és a producerek közlése szerint "a bátorság és a túlélés igazi történetét" örökíti meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Megalakult a Képregénykiadók Szövetsége

Öt hazai kiadó képviselői megalapították a Magyar Képregénykiadók Szövetségét, elsődleges céljuk a terjesztés problémáinak megoldása és az olvasói kör szélesítése. Az első magyar képregényfesztiválra április 9-én kerül sor.

MTI Kult

Maus képregénykockák a pesti metróban

Metrókocsikban láthatók egy hónapon át Art Spiegelman: Maus című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregényének részletei. A társadalmi kampányt megnyitó Bozóki András kulturális miniszter szerint "biztos meg fog hökkenni, biztos meg fog lepődni" az utazóközönség.

hvg.hu Tech

Képregényzsaru óvja a kínai világhálót

A shenzeni internet felügyelet büszke, hogy vezető szerepe volt a Jingjing és Chacha névre keresztelt animált internet rendőrök megalkotásában és bevezetésében, melyek az illegális tartalmak elleni kínai küzdelem legújabb szimbólumaivá váltak rövid idő alatt.

MTI/hvg.hu Kult

Az első képregényfesztivál Budapesten

Az új, hazai comics-reneszánsz egyik kétségtelen jele az 1. Magyar Képregényfesztivál. Az esemény április 9-én lesz Budapesten, gyűjtők, rajongók, alkotók és kiadók részvételével; ez utóbbiak több új kötet megjelenését időzítik erre az eseményre.

Kult

Kisebbségi hősök az amerikai képregényben

A comics-hősök sokfélék. Elképesztő mennyiségben, színben és alakzatban találhatók a füzetekben. Ám általában nem emberi lények. Ha egy képregényben mégis embert ábrázolnak, az még ma is a legtöbbször fehér férfi.

MTI Világ

Mandelából képregényhős lesz

A Pókember és a Superman társaságába kerül Nelson Mandela, a Dél-Afrikai Köztársaság első fekete elnöke: képregényhős lesz.

MTI/hvg.hu Kult

Magyar képregény-történeti tárlat Budapesten

Az új, magyar képregény hullámra reflektál egy budapesti kiállítás. A Kis magyar képregény-történet című tárlat a magyar comics-múlt és az egyelőre még csak formálódó jelen műveiből válogat.

Hárs Géza Kult

Maus: a holokauszt-képregény magyarul

A vészkorszak elbeszélésére tett eddigi legkülönösebb kísérlet: képregény antropomorf egerekkel és macskákkal. A comics-történelem egyik legfontosabb műve most végre a hazai könyvespolcokra is felkerülhet. Összeállításunkban más, sok vitát kiváltott holokauszt-műveket is szemlézünk.

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

Raúl Castro bejelentette lemondását

Raúl Castro bejelentette lemondását