szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy tucatnyi rendszerváltozás előtti utcanévtábla került a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeumba; többek között a kommunista ideológia fontos alakjait megörökítő táblákat az április végén nyíló időszaki kiállításon láthatja majd a nagyközönség.

Elek András történész, a közgyűjtemény munkatársa elmondta: februári felhívásukban arra kérték az embereket, hogy bocsássák a múzeum rendelkezésére a birtokukban lévő régi táblákat. A gyűjtésnek köszönhetően a múzeumba került az egykori Munkásőr, a Lenin, a Lumumba, a Malinovszkij és a Tanácsköztársaság tér névtáblája. A beérkezett tárgyak közül a legérdekesebb a Ságvári Endrét megörökítő és az egykori kommunista újságíró, jogász nevét viselő utcát jelző bronzportré, illetve a szocializmus alaptörvényének dicsőségét hirdető Alkotmány utca kerámiatáblája. 

©

Hódmezővásárhelyen néha különös helyzeteket is teremtett az ideológiai alapú utcanévadás: a dél-alföldi városban Leninről nemcsak utcát, de teret is elneveztek. Miután Hruscsov leleplezte a néhai zsarnok bűneit, s a korábbi Sztálin utcát át kellett keresztelni, ez a terület is Lenin nagyságát kezdte hirdetni. Mivel az illetékesek is túlzásnak tartották, hogy a néhai főforradalmár nevét egyszerre több közterület viselje, ezért a „másik” Lenin utcát Lumumba meggyilkolt kongói elnökről nevezte el a városi tanács - mondta a történész.

Az Emlékpont múzeum európai uniós forrásból, közel 200 millió forintból kibővült időszaki kiállítótérében április végén nyílik A változás évei 1988–90: Egy rendszer bukása, egy rendszer születése című tárlat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Választási plakátok egykor

A parlamenti választások közeledte az OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtárának munkatársait arra ösztönözte, hogy kiállítást rendezzenek a politikai kommunikáció történetét feldolgozó választási plakátokból. Az előkészületek során kiderült, hogy a jobb- és baloldali pártok választási plakátjai nemcsak stílusuk szerint, de ikonográfiailag is eltérők. Bármennyire is leegyszerűsítésnek vagy általánosításnak tűnhet első pillantásra ez a megállapítás, olyan kényes kérdéseket érint, amelyekről nem szokás beszélni. A jelenség mögött meghúzódó történelmi, művészetszociológiai okok felfejtése lehetőséget ad a politikai véleménytől független értelmezésre. A Műértő cikke.

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad