szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

„Már 1921-től fajvédő voltam. Nem értem, hogy gondolhatják, hogy Hitlert utánzom, ő akkor még meg sem született. Nevetséges... Meg kell értetni az olaszokkal a faj jelentését, hogy ne nemzzenek meszticeket, és ne tegyék tönkre, ami szép bennünk” – fakadt ki az olasz fasizmus atyja, Benito Mussolini 1938 augusztusában szeretőjének, Claretta Petaccinak.

Legalábbis ez olvasható A titkos Mussolini címmel nemrégiben megjelent, Petacci 1932–1938 között vezetett naplójából összeállított kötetben. A teljhatalmú nemzetvezér, a Duce és 29 évvel fiatalabb szeretője 1932-ben ismerkedett meg. Viszonyuk kezdeti időszakáról csak rövidebb feljegyzéseket készített az akkor 20 éves Petacci, ám a későbbiekben már szinte napi rendszerességgel, hosszú történetekben számolt be beszélgetéseikről, pásztoróráikról. A most napvilágra került bejegyzések alaposan megváltoztathatják a Hitlernél kevésbé véresszájú és -kezű diktátornak elkönyvelt Ducéról alkotott képet. Több hosszú rész szól például arról, milyen féktelen dühöt váltott ki belőle, hogy miközben ő fennhangon hirdette, hogy „ezeket az undorító zsidókat mind meg kellene semmisíteni”, és addig is a katolikus–zsidó és egyéb vegyes házasságokat meg kell tiltani, XI. Pius pápa „gyáván, a katolikus egyházra szégyent hozva” kijelentette, „lelkiekben mind szemiták vagyunk”.

Mussolini és Hitler
©

Elérzékenyült hangon számolt be viszont az olasz diktátor a Führerrel való találkozásáról az 1938-as müncheni konferencián. „Fantasztikus fogadtatásban volt részem, a Führer nagyon megnyerő ember. Hitler valójában szentimentális ember. Amikor meglátott, könnybe lábadt a szeme” – mesélte lelkesen Petaccinak. Önmagát fényezve hozzátette, hogy ennek az érzelmes vezérnek „a rettenetes dühkitöréseit rajtam kívül senki nem tudta megfékezni”.

A hasonló történelmi-politikai „hangulatjelentések” viszonylag kis teret foglalnak el a naplókban, részletes, erotikus hangvételű beszámolók szólnak viszont Mussolini és szeretője szenvedélyes viszonyáról, titkos találkáiról, telefonbeszélgetéseiről. „Tudod-e szerelmem, hogy tegnap este a színházban legalább háromszor levetkőztettelek? Amikor felálltam a feleségem mögött, úgy éreztem, mintha magamévá tennélek. Őrülten vágytam rád. Azt mondtam magamban, a kis teste, a húsa, amelyért megőrülök, holnap az enyém lesz” – idéz Petacci egy kettejük közötti intim telefonbeszélgetést. Az enyelgő szerelmi jelenetek mellett jócskán kapnak helyet a naplóban hisztérikus féltékenységi veszekedések is. Az ötgyermekes, házas diktátor ugyanis miközben a fentihez hasonló erotikus vallomásokkal bombázta Petaccit, büszkén dicsekedett neki szerelmi hódításaival, kielégíthetetlen szexuális vágyával. „Volt, hogy tizennégy szeretőt tartottam, esténként hármat-négyet is ágyba vittem” – hencegett az öregedő amorózó. A napló tanúsága szerint az efféle kijelentésekkel, amelyeket nemegyszer a valóság is igazolt, Mussolini az őrületig féltékennyé tette fiatal szeretőjét, aki mindennap óránként hívta-ellenőrizte telefonon. Ilyenkor a vezérnek az ország ügyeinek intézését is fel kellett függesztenie, hogy kimagyarázza újabb és újabb kalandjait.

Petacci – akit Mussolinival együtt 1945. április 28-án kivégeztek a Comói-tó melletti Dongóban az olasz partizánok – utolsó percig vezetett naplóját halála előtt egy barátnőjére bízta. A nő a több ezer oldalas dokumentumot elásta a villája kertjében, és csak 1950-ben bukkant a nyomára az olasz rendőrség. Akkor az iratokat az Olasz Nemzeti Archívumba szállították, és 70 évre titkosították. A most megjelent válogatás a zárolás alól feloldott részből készült, az 1938–1945 közötti, feltehetően még szaftosabb köz- és magánéleti részleteket tartalmazó folytatás várhatóan fokozatosan kerül majd nyilvánosságra.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!