szerző:
hvg.hu

Kik azok, akik munkájukkal egy életre letették névjegyüket? A LIFE magazin összegyűjtött húsz, a lapban korábban már bemutatott legendás személyiséget, akik művészetükkel, politikai, vagy sportteljesítményükkel, tudományos felfedezésükkel megváltoztatták a világot.

A LIFE magazin képes összeállítással tiszteleg húsz ikon előtt. Ők abban különböznek a mai sztároktól - akiket pusztán ismertségük repített éteri magasságokba -, hogy emberi határaikat átlépve érték el céljaikat és változtatták meg életüket, ki a szegénységből, ki a háborúból vagy elutasításból erőt merítve.

Marlon Brandótól Sophia Lorenig

Számos színész és színésznő kapott helyet a listán: Marlon Brando, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn és Ingrid Bergman mellett Sophia Loren is az illusztris társaságba tartozik. Brando színészi technikájával új lendületet adott a filmszakmának. Az 1951-es A vágy villamosa című filmben játéka újfajta férfiasságot tükrözött: érzelmes, szenvedélyes és merész volt, ami személyes tragédiájának tükrében még hitelesebbé tette alakítását. (Magánélete meglehetősen kaotikus volt, ami a későbbiekben még inkább kiütközött: kétszer elvált, lánya öngyilkos lett, homoszexuális hajlama pedig egy időben felkapott téma volt.) Játéka a Keresztapában és Az utolsó tangó Párizsban című filmben hozzájárult ahhoz, hogy Brandót mai napig a 20. század egyik színészóriásának tartják.

Marilyn Monroe
©

Marilyn Monroe-t modern Mona Lisaként jeleníti meg a LIFE. Monroe ikonikus szépség, mosolya látszólag ártatlan, kifürkészhetetlen. Egyszerre naiv és világi, gyermeki és nőies, érzéki és megfoghatatlan, vicces és mégis tragikus. Szexszimbólumként vált híressé, szerepei ritkán haladták meg a butuska szőke karaktert - gondoljunk csak Virágra, aki 1959-ben a Van, aki forrón szeretiben bolondította Tony Curtist és Jack Lemmont. 

Monroe volt az első Playboy magazin címlaplánya is. Híres férfiak keresték a kegyeit (Arthur Miller író felesége volt, J. F. Kennedy elnök, majd öccse, Robert Kennedy szeretőjeként sokat és szívesen cikkezett róla a korabeli sajtó), azt azonban kevesen tudták róla, hogy felnőttkori bizonytalansága gyermekkori traumák sorozatának köszönhető. Monroe ugyanis nevelőszülőknél és intézetben nőtt fel.

Gyermekkori traumákból kijutott Audrey Hepburn-nek és Sophia Lorennek is. Hepburn Belgiumban született, de a II. Világháború idején már Hollandiában élt családjával, édesapja elhagyta őket. Loren anyját még állapotosan hagyta faképnél az apa, aki Sophia születése után rövid ideig mégis velük élt. A háború alatt viszont már nyoma sem volt a férfinak, a nagyszülők támogatták a már háromfősre duzzadt családot. (Lorennek időközben húga született.) Mindkét színésznő képes volt arra, hogy erőt merítsen a háború borzalmaiból.

Sophia Loren két fiával
©

Loren szenvedélyes alakításaival vált ismertté (Egy asszony meg a lánya, El Cid, Egy különleges nap), Hepburn pedig finom bájával, arisztokratikus megjelenésével varázsolta el a nézőket (Álom luxuskivitelbenRómai vakáció, My fair lady). Hepburn az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is dolgozott, halála után Loren folytatta, amit kolléganője és barátnője elkezdett: szegénységben élő gyerekeken segített.

Művészek, sportolók, politikusok

A színművészeken kívül felkerült a LIFE listájára többek között Georgia O’Keeffe, a 20. század egyik leghíresebb női festőművésze, aki mozgalmas tájképeivel, statikus, de mégis életteli ábrázolásmódjáról vált ismertté. A fényképezés női úttörője, Margaret Bourke-White férfiakat megszégyenítő bátorsággal dolgozott haditudósítóként abban a korban, amikor még nem gondolták, hogy egy nő is lehet riporter. Bourke-White jelen volt Buchenwald felszabadításánál, néhány órával halála előtt lefotózta Gandhit.

Marian Anderson, az első feketebőrű operaénekesnő - 1955-ben tagja lett a New York-i Metropolitan Operának - is szerepel a listán, ahogy Yves Saint Laurent divattervező is, aki 17 évesen kezdte a szakmát Christian Dior asszisztenseként. Saint Laurent 21 éves korára már a Dior-birodalom egyik vezetője volt. Karrierjét csaknem derékba törte a háború okozta drogfüggősége, de végül talpra állt, és 2008-as haláláig a divatvilág egyik legbefolyásosabb képviselője maradt.

A magazin listáján szerepel még Mohamed Ali bokszoló, Edmund Hillary, aki elsők között mászta meg a Mount Everestet, Jackie Robinson baseball játékos, Edwin Hubble tudós, a Hubble-teleszkóp feltalálója, illetve olyan közéleti és politikai személyiségek, mint Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Winston Churchill vagy Franklin Delano Roosevelt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Scarlett Johansson, ahogy még sosem láttuk

Új kihívást keresett magának Scarlett Johansson, aki az utóbbi időben nem filmes alakításai, sokkal inkább saját maga által készített meztelen képei miatt került az érdeklődés középpontjába.

hvg.hu Shake

Hét betiltott, ám zseniális reklám - videókkal

A hatalmas médiazajban a reklámszakemberek olykor provokációval próbálják leküzdeni az érdektelenséget. A következő hirdetések kiverték a biztosítékot, de betiltásuk ellenére is többmilliós nézettséget produkálnak a közösségi csatornákon.

hvg.hu Kult

Ilyen is lehet egy lottómilliomos élete

Hogyan él a lottómilliomos, aki, mielőtt több millió font hullott az ölébe, susogós melegítőben ült a tévé előtt és addig evett-ivott, amíg a körülötte gyűlő sörös- és pizzásdobozokból tornyot lehetett volna építeni? Egy brit keramikus nippekkel keltette életre a sztorit.

Két baleset is volt az M5-ösön, hatalmas a dugó

Két baleset is volt az M5-ösön, hatalmas a dugó

A Kúrián menne neki Gulyás Gergelynek Karácsony

A Kúrián menne neki Gulyás Gergelynek Karácsony

Vasárnap ön is ingyen beutazhatja az országot

Vasárnap ön is ingyen beutazhatja az országot

Wifit használ otthon? Tudósok kitalálták, hogyan ne essen szét a videó, ha többen neteznek

Wifit használ otthon? Tudósok kitalálták, hogyan ne essen szét a videó, ha többen neteznek

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy olyan a kutya, amilyen a gazdája

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy olyan a kutya, amilyen a gazdája

Több nagy idei tűz miatt gyanúsított lett a polisztirol, de nem biztos, hogy elítélik

Több nagy idei tűz miatt gyanúsított lett a polisztirol, de nem biztos, hogy elítélik