szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fiatal tervezők költöztek egy tágas, nyolcadik kerületi bérlakásba, ami műhelyként és üzletként is funkcionál. A szombaton nyitott Flatlab alkotói a Nyugat-Európában bevált receptet gondolták újra. Meglátogattuk őket.

Hogy fér meg egymással hat fiatal tervező, grafikus - öt lány és egy fiú - közös bérlakásban anélkül, hogy egymás idegeire mennének? „Általában nem vagyunk itt egyszerre mindannyian, nagy a tér. Van egy feelingje az együttlétnek” - adják meg a választ a Flatlab tervezői, amint elhelyezkedünk a Baross utcai lakás hatalmas ablakának közelében, ahonnan remek rálátás nyílik a nemrég felújított utcarészre.

©

Ahogy a kalapokat készítő Erdei Ildikó Virág, a női, városi bringásruhákat tervező Geréby Zsófi és a laza férfiruhákat megálmodó Kasza Emese fogalmaz: több szempontból is ésszerű volt műhelyeik összeköltöztetése és a közös üzlethelyiség kialakítása. „Már amikor a Tűzraktérben dolgoztunk, felmerült az ötlet, hogy kéne egy műhely, ahol értékesíteni is lehet. Jött Mesi, aki a Tűzraktér előző helyén, a Tűzoltó utcában is ott volt, és hozta magával Bordács Andit. Negyven négyzetméteren dolgoztunk hárman, de ez a lehetőség a Tűzraktér kiürítésével megszűnt” - mesél a kezdetekről Ildi, aki Londonban tanulta ki a kalaposmesterség csínyját-bínját.

©

„Egyértelmű volt, hogy olyan helyet keresünk, ami több funkciót is betölthet. Ha egy jól menő üzletbe viszed a termékeidet, gyakran előnytelenül nagy jutalékkal dolgoznak a viszonteladók, s irreálisan magas lesz a fogyasztói ár - mondja Ildi, hozzátéve, hogy a jelenlegi felállás mindannyiuknak jobban megéri.

©

„Lediplomáztam, szerettem volna egy műhelyt, de amellett, hogy nem tudnám egyedül fenntartani, nem is akartam egyedül dolgozni. Nem jó, ha az ember csak magával tudja megbeszélni a dolgokat” - teszi hozzá Zsófi. Egy közös vállalkozás kevésbé kockázatos a lányok szerint. Mint mondják, mindannyian kockáztattak már, hiszen van saját vállalkozásuk, brandjük, és noha itthon nem igazán jellemző az összefogás a fiatal tervezők között, ők vallják: együtt többre képesek.

„Magyarországon mindenki a maga kis üzletét félti, hogy jaj, mi lesz, ha lemásolják a munkáját. Ez nem vezet sehova - véli Ildi. Inkább inspirálják egymást: ha egyikük elakad, valaki segít továbblépni. „Ha lusta vagyok, haza akarok menni, de látom, hogy Ildi hajnali kettőig kopácsol, én is elgondolkodom, hogy befejezem a dolgaimat” - így Zsófi.

©

Azzal mindannyian egyetértenek, hogy noha hatosfogatban izgalmas együttműködési lehetőségek rejlenek, azért vannak a hátrányai is, hiszen sokféle álláspontot, életvitelt és szokást kell egyezetni.

Hogy a műhelylakás belső tere egységes arculatot kapjon, külső szemlélőként fiatal tervezőket kértek fel a munkára. A stúdió elnyert egy kisebb pályázati pénzt - nyitott művészeti tér arculatának kialakítására. „Felmértük a teret, megnéztük, hogy kinek milyen helyigénye van, így alakult ki a mostani lakásbelső” - mondta Nonn Zsuzsi és Ungár Fanni, akik augusztusban csöppentek bele a flatlabes projektbe, „egyből a mélyvízbe” - ahogy fogalmaztak.

©

A vállfákat megtartó, légies hatást keltő, ám robosztus és súlyos konzolok rögzítése például igazi kihívás volt, mert egy ponton rögzített konzollal akarták megtartani a nehéz szerkezetet. Büszkék a „Lab-lamp”-re, a vállfákból, drótokból és lecsüngő villanykörtékből álló csillárra, amiből kettő is van. A falból szinte kikunkorodó kalaptartók és a tükrökkel bevont cserépkályha is egyedi megoldás.

A Lab-lamp
©

Ötórai tea, workshopok, képzőművészeti, irodalmi- és zenés rendezvények, közösségi élet megteremtése - nagyjából ebben gondolkodnak a lányok hosszú távon. Emellett felmerült az ötlet, hogy fiatal tervezőket, alkotókat segítsenek alkotásaik prezentálásában. Saját divatbemutató még nem került szóba, de viccesen megjegyezik: menő lehet egy peep-show jellegű ablakbemutató. Hogy a helyzet nem ilyen mókás, egyből kiderül, amikor szóba kerül a fiatal tervezők, dizájnerek hazai helyzete, elismertsége.

Ungár Fanni és Kasza Emese
©

„A Magyarországon készült dizájntermékekről az emberek egy része azt gondolja, hogy távoli, fura, hogy soha nem fogja megérteni, miért van szükség ezekre” - mondja Zsófi. Szerinte mivel nem a legolcsóbb kiegészítőket és ruházati termékeket állítják elő, fennáll annak a veszélye, hogy nem lesz fizetőképes kereslet termékeinkre. Kezdő dizájnerek semmilyen állami támogatásra nem számíthatnak, ezért fontos a magánszférából érkező támogatás, akár pályázat formájában.

„A kalapozás szinte kihalt szakma. Évek óta küzdök itthon, Angliában kicsit jobb dolgom volt, több volt a munka, a pénz. Tulajdonképpen magam ellen dolgozom, árral szemben úszom, ugyanúgy, ahogy Emese a fiúruhákkal. De nem adjuk fel” - mondja Ildi. Ehhez persze az is kell, hogy hatuk kapcsolati tőkéje összeadódjon, hogy egymás termékeivel bizniszeljenek, ha valaki éppen távol van. Ezzel, mint mondják, nincs is gond, mert mindenki figyeli és ismeri a másik munkásságát. És nem restek felpróbálni egymás holmiját sem. 

Balról: Ungár Fanni, Nonn Zsuzsi, Kasza Emese. Jobbról: Geréby Zsófi és Erdei Ildikó Virág
©
A Flatlab alkotói

Bordács Andrea a KNIFF márka megálmodója, legutóbbi ruhakollekciójánál a középkori vászon alsóruházatokból indult ki, feszegetve a határokat, hogy lehet teljes értékű öltözékként kezelni az alsóruházati darabokat.

Erdei Ildikó Virág kalaptervező és -készítő, az angol királynőnél negyven évig alkalmazásban lévő mesternél, Philip Sommerville-nél is tanult. Színházi és filmes produkcióknak is dolgozik. 
Geréby Zsófia női, városi, biciklis öltözéket tervez, az Urban Legend-márkás darabokba QR-kódot varrnak, ami egy-egy okostelefonnal olvasható városi legendát rejt.

Gergely Linda tervezőgrafikus, az épületmappingre, színpadkép-tervezésre, színpadi vetítésre specializálódott NeonEdge formáció tagja.

Kasza Emese, a MEI KAWA brand - geometrikus vonalvezetésű, aszimmetrikus részletekkel feldobott férfiruhák és uniszex darabok - megálmodója.

Szőke Gergely tervezőgrafikus, a NØD projekt létrehozója, fekete-fehér betűképeket is alkot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
James Corden még egyszer utoljára jól kiparodizálja Trumpot

James Corden még egyszer utoljára jól kiparodizálja Trumpot

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Marabu Féknyúz: Saját lábon állni

Marabu Féknyúz: Saját lábon állni