szerző:
hvg.hu

Egy pihent agyú kérdésre egy rövid történettel válaszolt - két óra alatt internetszenzáció lett belőle, két hét múlva pedig elfogadott egy hollywoodi ajánlatot. A 37 éves, történész végzettségű James Erwin előtte szoftverekhez írt kézikönyveket, s a munkából legkésőbb fél hatra hazaért feleségéhez és egyéves fiához. A Wired magazin áprilisban nyolcoldalas cikkben mutatta be sikertörténetét.

A Reddit közösségi híroldalon bárki bármit megoszthat, legyen az egy link, egy fotó vagy egy saját hír. Ezek a szájt látogatóinak osztályozása alapján kerülnek a süllyesztőbe vagy a sok ezer ember figyelmét felkeltő főoldalra. Nem ritka, hogy a legnépszerűbb topikok bizarr vagy elgondolkodtató kérdések. Ilyen volt az is, amit egy The_Quiet_Earth nevű felhasználó vetett fel tavaly augusztusban, és arra vonatkozott: képes lenne-e egy modern fegyverekkel ellátott amerikai katonai egység elpusztítani Augustus császár római birodalmát.

Erwin erre válaszolt, aztán újra válaszolt, majd tovább szőtte saját fiktív történetét az oldalon, ezrek nagy örömére. Néhány óra alatt a szájt celebjévé vált időutazós folytatásos sztorijával, sőt, Hollywood érdeklődését is felkeltette. Két hét múlva felkérést kapott, hogy a Redditen elkezdett sci-fijéhez filmes forgatókönyvet írjon.

©

Enciklopédiák és kézikönyvek után forgatókönyv

A sikertörténetet áprilisi számában a Wired magazin is feldolgozta. A riportból megismerjük Erwint, aki időközben elkészült új könyvével is. Az idén tavasszal kiadott Encyclopedia of U.S. Military Actions pontosan az, amit címe ígér: alapos leírása minden olyan katonai akciónak, amiben az Egyesült Államok részt vett.

S bár ez már a második vaskos enciklopédiája volt Erwinnek, mégsem ezekre figyelt fel a világ, hanem az egy délután alatt összedobott, pár flekkes történelmi fikciójára. Ezt azonban nem tudta volna olyan hitelesen előadni, ha nincs a fejében az a rengeteg történelmi tény, amit a lexikonok írása során felszedett.

Írása órák alatt végigfutott a neten

A különös időutazós kérdésre Erwin válasz helyett egy rövid, kétezer karakteres sztorikezdeménnyel reagált. A Redditre beírt első sorok villámgyors sikerét látva Erwin tovább szőtte fikcióját: történelmi hátteret kreált a római korba cseppent amerikai alakulatok háborújához, és felvázolt néhány karaktert is. Spontán kitalációját a nap végére 250 ezer ember látta, és százak biztatták, folytassa a történetet - többen még pénzt is fizettek volna a gyorsabb frissítésért.

Hamarosan jelentkeztek a netes világ nagyágyúi is: a Boing Boing a sztori utánközlésére kért engedélyt, a wiredes Clive Thompson pedig tweetben emlékezett meg a római kori kalandról. Aztán jött Adam Kolbrenner, a Madhouse Entertainment produkciós iroda vezetője, akit nem is annyira a sztori, hanem Erwin mesélőképessége, történelmi tudása, de leginkább a gyorsasága fogott meg. Üzenetet hagyott neki a Redditen, és másnap már telefonon beszéltek: egészen pontosan munkát ajánlott a szoftveres kézikönyvírónak.

Film vagy Reddit

Amit Erwin rövid gondolkodás után el is fogadott. Kolbrenner elküldte a reddites linket a Warner Bros.-nak, és a 300 című film egyik producere rögtön le is csapott a történetre. A Madhouse egyetlen feltétele az volt: Erwin fejezze be a reddites publikálást, mert minél többet adnak ingyen, annál kevesebbet fog érni a sztori.

300 spártai után mire megy pár száz amerikai?
©

Szeptember 9-én Erwin megköszönte a szájt látogatóinak a figyelmet, és befejezte a posztolást az oldalon. "A sztori folytatódik. Visszatérek" - ígérte a rajongóknak, majd elfogadta a Warner Bros. ajánlatát. A fizetségről nem akart nyilatkozni, de a Wired kiszámolta: a büdzsé és a szakmai minimálbérek alapján valahol 120 ezer és 3,6 millió dollár között lehet; a pontos érték attól is függ, Erwin milyen forgatókönyvet tesz le az asztalra.

A kasszasiker titkai után kutatva

Az ötlet forgatókönyvesítése során kompromisszumokra volt szükség: szerzői jogi okokból például ki kellett szedni azokat a részeket, amiket a Reddit látogatói tettek hozzá a történethez írás közben.

Erwin pillanatnyilag korábbi kasszasikerekből próbálja megfejteni, mire vágynak az emberek, mik azok a technikák, klisék, amik máshol már bejöttek. Közben új ötletei is vannak: huszonötöt kapásból visszadobtak, négy-ötre hümmögtek a Madhouse-nál, egy újabb sci-fivel viszont megint betalált.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a vége? Úgy tűnik, megállt a nagyvárosi albérletek drágulása

Itt a vége? Úgy tűnik, megállt a nagyvárosi albérletek drágulása

Független civilként mutatta be a Hír Tv a pécsi Fidesz emberét

Független civilként mutatta be a Hír Tv a pécsi Fidesz emberét

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Döntő részesedést szerez az állam a balatoni hajózásban

Döntő részesedést szerez az állam a balatoni hajózásban