szerző:
HVG

Sokak szerint Obama elnököt segítő propagandafilm az Oszama bin Laden kivégzéséről készült dokumentumfilm, Hollywoodban azonban 1933 óta előfordult a közvélemény manipulálása.

„Propagandafilm az elejétől a végéig” – kommentálták Hollywood konzervatív prominensei azt az Oszama bin Laden tavaly májusi kommandós kivégzéséről szóló tévéfilmet (Seal Team Six: the Raid on Osama Bin Laden), amelyet az idei elnökválasztás előtt két nappal tűzött műsorára a National Geographic csatorna.

A republikánusokat különösen az háborította fel, hogy az alkotók az utolsó pillanatban megtoldották az opust számos olyan dokumentumfilmes jelenettel, amelyek a most újraválasztott Barack Obama elnök „elévülhetetlen érdemeit” sulykolják a sikeres pakisztáni akcióban. A film producere, Harvey Weinstein a The New York Times hasábjain visszautasította a vádakat – mondván, a betoldást nem a politika, hanem az események hívebb ábrázolásának igénye indokolta –, köztudomású azonban róla, hogy elkötelezett demokrata párti és lelkesen adakozó Obama-támogató. Ráadásul a dokumentumanyagok begyűjtésével megbízott Megan O’Hara korábban olyan ellentmondásos, a republikánusok számára bicskanyitogató filmekhez nyújtott produceri segítséget, mint az előző elnököt, George W. Busht lejárató, Michael Moore rendezte Fahrenheit 9/11.

Az utóbbi két évtizedben különösen megszaporodtak az álomgyári kampánymozik és a még regnáló elnökökre utaló filmek, de Hollywoodtól soha nem állt távol a választópolgári tudat efféle manipulálása. Az első egész estés elnöki propagandamozit 1933-ban mutatták be.

A műfajteremtő filmről és a többi hasonló alkotásról a HVG e heti számában olvashatnak.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!