szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszes többségű Fővárosi Közgyűlés csütörtökön eredménytelenné nyilvánította a Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Balázs Péter egyelőre nem döntötte el, még egyszer pályázik-e a posztra, Eszenyi Enikő viszont biztosan újra indul a pozícióért.

©

Noha korábban az MTI azt írta, érvénytelenné nyilvánította a Fővárosi Közgyűlés a Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázatot, valójában eredménytelenség miatt írnak ki új pályázatot. A közgyűlésen csütörtök reggel óta ott volt mindkét jelölt: Eszenyi Enikő, a Vígszínház jelenlegi igazgatója és Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház direktora is.

A zárt ülésen hozott döntés okáról, hátteréről egyelőre nem közöltek hivatalos információt, de hamarosan új pályázatot írnak ki a Vígszínház igazgatói posztjára. Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője az ülésről kijőve azt mondta, a fideszes többség "minden szakmai és morális érv ellenére" határozott a pályázat érvénytelenítése mellet.

Balázs Péter újságíróknak elmondta: még ő sem ismeri a döntés részleteit, lemaradt a napirendi pont elejéről, és később határoz arról, pályázik-e újra. Eszenyi Enikő csak annyit közölt, hogy újra indul a posztért.

A Vígszínház vezetésére augusztus 26-ig Eszenyi Enikő és Balázs Péter pályázott. A főváros által felkért szakmai bizottságok szeptember 5-én meghallgatták a Vígszínház igazgatójelöltjeit.

Eszenyi Enikő és Balázs Péter is 3 szavazatot kapott a Víg-pályázaton, ez esetben a bíráló szakmai testület tagja volt Bordogi Gyula, a Nemzet Színésze, Piros Ildikó színésznő, Csiszár Imre rendező, a szolnoki színház társulati tagja, és Reviczky Gábor, a Nemzeti Színház új színésze, aki egészen a múlt évad végéig a Vígszínház csapatát erősítette. A szakma képviselőin kívül önkormányzati és minisztériumi képviselők is szavazhattak.

A hatályos jogszabályok szerint az igazgatói státuszok betöltéséről a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Fővárosi Közgyűlés dönt a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve.

Mint írtuk, Eszenyi Enikő nyilvánosságra hozta a pályázatát (ennek részleteiről itt olvashat), míg Balázs Péter nem kívánta bemutatni azt a nagyközönségnek. Ennek ellenére a pályázat szerda este kiszivárgott. A Népszabadság információi szerint Balázs a pályázatban többek között azt írta: talpra kell állítani a Vígszínházat, amely "minden derűs magyar polgár színháza kell hogy legyen". Emellett azt is kifejtette: "A családoknak kínálunk, csinálunk színházat, általános, katartikus, transzcendens, jellemfejlődésre, nagy alakításokra alkalmas színpadi műveket, melyek erkölcsi tanulsággal szolgálnak minden esetben, ha műfajilag sokszínűek is."

©

Tüttő Kata szocialista politikus felvetése nyomán korábban felmerült, hogy Balázs pályázata érvénytelen, mert az ahhoz szükséges ötéves üzleti tervet a határidő lejárta után csatolta anyagához, a politikus szerint számok nélkül. A szabályzat szerint pedig hiánypótlásra nincs lehetőség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A lengyel kormányfő ragaszkodik a vétóhoz, és hallani sem akar Von der Leyen ötletéről

A lengyel kormányfő ragaszkodik a vétóhoz, és hallani sem akar Von der Leyen ötletéről

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról