szerző:
Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt - Zalavári Noémi
Tetszett a cikk?

Harmincnégy évet kellett rá várni, és sokáig senki sem merte biztosra venni, de megtörtént: a magyar film kapta a legrangosabb filmes elismerést. A Saul fia a legjobb idegen nyelvű film díját kapta meg, a szobrot Nemes Jeles László vette át. Leonardo DiCaprio is megkapta az Oscart, Stallone viszont hoppon maradt. A legjobb film díját a Spotlight kapta.

Nemes Jeles László ezt mondta köszönőbeszédében: "Köszönöm a Filmakadémiának ezt a hihetetlen elismerést. Köszönöm a Sony Pictures Classicsnek, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogattak minket. Köszönöm Magyarországnak, hogy finanszírozta a filmet. Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más. Az emberiség legsötétebb óráiban is van egy hang bennünk, ami lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk, ezt a reményt fejezi ki ez a film." A díjat Li Bjonghon és Sofía Vergara adta át a magyar rendezőnek.

Egy a helyszínen készített videó Nemes színpadra lépéséről

 

 

A rendező Michael Barkerrel, a filmet forgalmazó Sony Pictures Classics igazgatójával és a frissen kapott díjjal:

 

"Ha nyerünk, ne fogjátok vissza magatokat"

A gála előtt még Röhrig Géza üzent a hajnali órákban az otthon szurkolóknak a Facebookon: "Sziasztok! Már a kocsiban ülünk. Nagyon szépen köszönjük, hogy szorítotok értünk. Ha nyerünk, ne fogjátok vissza magatokat: Magyarországnak örömre van szüksége." Később még hozzátette: "Sokatok dolgozni megy reggel. Most hallottam, hogy hazai idő szerint sajnos csak negyed hat felé kerül majd sor a mi kategóriánkra."

Nemes Jeles László az Oscar-szoborral
©

Nagyon hosszú utat tett meg a legnagyobb filmes elismerésig a Saul fia. A diadalmenet Cannes-ban a világpremieren kezdődött, ahol Nemes Jeles László filmje nyerte el a Zsűri Nagydíját. Miután a film észak-amerikai jogait a Sony Pictures Classics vette meg, kétség sem fért hozzá, hogy a cég az Oscarig akarja kísérni a magyar alkotást. Azóta nemcsak a világ legkülönbözőbb országaiban nyert fesztiváldíjakat a film, de a legrangosabb kritikai listákon is előkelő helyen végzett (a The Guardian például 2015 legjobb filmjének választotta), végül pedig történelmi tettet végrehajtva, első magyar alkotásként elnyerte a Golden Globe-díjat.

Az Oscar-jelölést január 14-én jelentették be, és a Saul fia mellett ott volt a Mustang, A kígyó ölelése, a Theeb és az Egy háború című film. Ezután külön jó jelnek tűnt, hogy a független Oscarként emlegetett Independent Spirit Awardson is a Saul fia lett a legjobb külföldi film. Arról nem is beszélve, hogy az operatőr Erdély Mátyás és a hangmérnök Zányi Tamás is sorra kapta a nemzetközi vagy amerikai szakmai szervezetek elismeréseit.

Balról: Rajna Gábor, Sipos Gábor producerek, Nemes Jeles László és Röhrig Géza az Oscar-gála előtt
©

Magyar nagyjátékfilm ezelőtt egyetlenegyszer, 1982-ben kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-szobrot. Akkor Szabó István Mephisto című alkotását választották a legjobb idegen nyelvű filmnek, ekkora díjat azóta sem kapott egyetlen magyar produkció sem. Szabó István 1982. március 29-én vette át Ornella Muti olasz színésznőtől és Jack Valenti amerikai filmes szakembertől az arany szobrot.

Korábban húsz pontban összegeztük, miért érdemelte meg a díjat a Saul fia. A Nemes Jeles Lászlóval és a film történész szakértőjével, Vági Zoltánal készített interjúnkat itt olvashatja. Röhrig Géza pedig ebben a cikkben válaszolt kérdéseinkre.

Még a magyar öröm előtt a gálán a hagyományosan az elmúlt egy év filmes elhunytjaira emlékező blokkból Zsigmond Vilmos sem maradhatott ki.

©

DiCaprióval már nem lehet többet poénkodni

A visszatérőben nyújtott alakításáért megkapta a hőn áhított díjat Leonardo DiCaprio, akit hatodjára jelöltek Oscarra, de most először hozta el a szobrot, amit a közönség álló tapssal fogadott.

©

A visszatérő amúgy is jó Oscart zárt, hiszen a legjobb operatőr Emmanuel Lubezki, míg a legjobb rendező a 2015 után ismétlő Alejandro González Inárritu lett.

A legfontosabb, a legjobb filmnek járó díjat a Spotlight kapta. Az oknyomozó újságírókról szóló film még a legjobb eredeti forgatókönyvért is Oscarnak örülhetett.

A legmeghatóbb pillanatot Morricone szolgáltatta

A legtöbb díjat pedig a Mad Max – A harag útja happolta el idé, mivel George Miller filmje főleg a technikai díjakban tarolt. A Mad Max alkotói nyertek, akiket hét kategóriában is a színpadra szólítottak.

Meglepetés csak kevés akadt az idén kifejezetten laposra sikeredett  gálán. A legjobb férfi mellékszereplőnél bizonyára kevesen tippeltek a Kémek hídjában szereplő Mark Rylance-re, aki például Tom Hardy és az esélyesnek tippelt Sylvester Stallone elől hozta el a szobrot. De akkor is sokan meglepődhettek, amikor a legjobb vizuális effektekért nem a Star Wars VII, hanem az Ex Machina alkotói kaptak díjat.

A legmeghatóbb pillanat egyértelműen Ennio Morricone nevéhez fűződik, aki az Aljas nyolcasért megérdemelten kapott Oscart, miközben mindenki tudta, hogy a mostani díjazás egyben a 87 éves zeneszerző elképesztő életművének is szólt.

Morricone a színpadon
©

A díjazottak teljes listája:

Legjobb eredeti forgatókönyv: Spotlight
Legjobb adaptált forgatókönyv: A nagy dobás
Legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander (A dán lány)
Legjobb jelmeztervezés: Mad Max: A harag útja
Legjobb látványtervezés: Mad Max: A harag útja
Legjobb smink: Mad Max: A harag útja
Legjobb operatőr: Emmanuel Lubezki (A visszatérő)
Legjobb vágás: Mad Max: A harag útja
Legjobb hangvágás: Mad Max: A harag útja
Legjobb hangkeverés: Mad Max: A harag útja
Legjobb vizuális effektek: Ex Machina
Legjobb animációs rövidfilm: Bear Story
Legjobb animációs film: Agymanók
Legjobb férfi mellékszereplő: Mark Rylance (Kémek hídja)
Legjobb rövid dokumentumfilm: A Girl in the River
Legjobb dokumentumfilm: Amy 
Legjobb rövidfilm: Stutterer 
Legjobb idegen nyelvű film: Saul fia (Magyarország)
Legjobb eredeti filmzene: Ennio Morricone (Aljas nyolcas)
Legjobb eredeti betétdal: Sam Smith - Writing's on the Wall (Spectre)
Legjobb rendező: Alejandro González Inárritu (A visszatérő)
Legjobb női főszereplő: Brie Larson (A szoba)
Legjobb férfi főszereplő: Leonardo DiCaprio (A visszatérő)
Legjobb film: Spotlight

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Óriásit zuhant a magyar építőipar teljesítménye

Óriásit zuhant a magyar építőipar teljesítménye

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből