Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Az új évadot felvezető Twin Peaks-könyv méltó a máig hivatkozási pontként emlegetett sorozathoz. Nem csak a titokzatos kisváros lakóinak háttértörténetét ismerhetjük meg, de kiderül, hogy a város szülöttei közül többen tanúi voltak a XX. század legnagyobb rejtélyeinek. Azzal a gondolattal is eljátszunk, hogy folytatódhat ezek után a sorozat.

"Egy bölcs embertől egyszer azt hallottam, hogy a rejtély az élet legalapvetőbb alkotórésze, a következő okból: a rejtély csodát teremt, ami kíváncsiságot kelt, az viszont megalapozza bennünk a vágyat, hogy meg akarjuk érteni, kik és mik is vagyunk igazából" - részlet az Archivista jegyzeteiből. (Twin Peaks titkos története, 13. oldal)

(A cikkben előforduló spoilereket előre jelezzük)

Hol is hagytuk abba? Ja igen: Cooper ügynök véres fejjel hisztérikusan kérdezgeti: hogy van Annie?

A sorozat legalábbis így ért véget, aztán jött a sokat vitatott előzményfilm, a Tűz, jöjj velem! még 1992-ben, majd 2014-ben a kivágott vagy lerövidített jelenetekből összevágott extrafilm, a The Misssing Pieces, a díszkiadáshoz, amelyben Cooper ügynök sorsáról továbbra sem tudunk meg többet, hiszen miután beveri a fejét a tükörbe, továbbra is csak egy fogmosás érdekli.

©

A Twin Peaks a kezdetek óta viccet űz a hagyományos történetmesélésből: egyeseket kiakaszt, hogy a mitológia folyamatosan újabb titkokat tár a nézők elé, a rajongók azonban pont a kisváros környéki, megmagyarázhatatlan természetfeletti jelenségeket szeretik fejtegetni. Így aztán érthető, hogy mióta bejelentették, a sorozat 26 év után folytatódik, főleg utóbbi csoport jött lázba.

Az új epizódok csak 2017-ben érkeznek, és bár folyamatosan csöpögtetik az infókat a stábról, a közreműködő zenészekről, arról semmit sem tudni, miről is fog szólni az új évad. Addig azonban Lynch alkotótársa, az eredeti szériát a rendezővel együtt író Mark Frost egy a mitológiát még tovább tágító könyvvel vezeti fel a visszatérést.

Az olvasó is a nyomozás részesévé válik

A Twin Peaks titkos története így egyfajta hídként szolgál az 1992-ben véget érő sorozat és az új részek között. Aki azonban arra számított, hogy Cooper ügynök visszatérése óta eltelt 25-26 év történetét kapjuk meg írásban, az alaposan meg fog lepődni. A Twin Peaks titkos története ugyanis egészen a XIX. század elejéig repít vissza minket, hogy a kisváros történetét a hely rejtett erőit ismerő őslakosoktól egészen Laura Palmer halálának évéig feltárja. De nem ám csak Twin Peaksen van a fókusz, hiszen Frost szinte az összes amerikai összeesküvés-elméletet beleszőtte a történetbe a híres roswelli ufóészleléstől a Kennedy-gyilkosságon keresztül a Watergate-botrányig.

Nem hagyományos értelemben vett regényről van azonban szó, hiszen a könyv alapját valójában egy az FBI birtokába jutott iratköteg adja, tele titkos aktákkal, fotókkal, újságkivágásokkal, csak hogy az olvasó is úgy érezhesse, részese a nyomozásnak. A kerettörténet szerint a titokzatos dosszié átvizsgálását Gordon Cole (emlékezhetünk, a David Lynch által játszott nagyothalló különleges ügynök) bízza egy beosztottjára, egy női ügynökre. A dossziét így két ember szemszögéből értelmezhetjük: a város történetét feltáró, kilétét csak a végén felfedő Archivista és a margóra írt jegyzeteivel azt felülvizsgáló női ügynök is kapaszkodót nyújt a nagy információhalmazban.

Megijedni azonban nem kell, a Twin Peaks nem fog az X-akták sorsára jutni. Az elsőre már túlzásnak ható történelmi elkalandozások szépen összeérnek egy Twin Peaks-lakos élettörténetében. Méghozzá egy olyan szereplőében, aki csak nagyon rövid időre, mindössze három részben tűnik fel a sorozatban.

Az ember, aki mindent látott. Még azt is, ami nem annak látszott.

Ez a személy nem más, mint Douglas Milford (Tony Jay), az örökös polgármester, Dwayne Milford testvére, aki a sorozatban onnan lehet ismerős, hogy öregkorában feleségül vesz egy fiatal nőt, Lanát (fivére haragját kiváltva), a lagzi után azonban meghal. Halottas ágyán azonban jól látható rajta az a bizonyos zöld gyűrű, ami a mozifilmben (és a könyvben is) is fontos szerepet játszik.

Doug Milford esküvője a szériában
©

Dougról kiderül, hogy Twin Peaksben született, de botrányos fiatalkora alatt elhagyja a várost, majd csatlakozik a hadsereghez. A második világháború után azonban szinte végig közeli résztvevője lesz az összes misztikus eseménynek. Anélkül, hogy lelőnénk bármilyen poént a könyvből, Doug Twin Peaks messze a titokról, a másokról, a fekete barlangról, a Glastonbury Ligetről legtöbbet tudó lakosa. Élettörténete adja a könyv vázát, majd az is kiderül, halála után továbbadja tudását.

A titkos ismeretek másik őrzője – nem nagy meglepetés – Garland Briggs őrnagy (Don S. Davis), a sorozat egyik legkedveltebb mellékszereplője, aki a széria utolsó részeiben emlékezetes természetfeletti élményekben gazdag útról tér vissza. Briggs a záróepizódban nagyon sürgősen beszélni akar a szintén megrázó élményekkel gazdagodó Cooper ügynökkel. Kettejük között amúgy is érezhető volt egy nem evilági kapocs, a könyvből erről is többet tudhatunk meg. Briggs pontos szerepét azonban már csak a cikk végi, spoileres részben fejthetjük ki.

Briggs őrnagy is fontos szerepet kap a könyvben
©

Tuskó Ladytől szépen búcsúzunk

Mielőtt véresen komolynak tűnne a könyv, gyorsan jegyezzük meg, Mark Frost azért megőrizte a sorozatot oly népszerűvé tevő humort és a kisváros bogaras szereplői felé irányuló szeretetet is a szövegben. Sok mellékszereplő háttértörténete bontakozik ki az oldalakon, az egyik legszebb egyértelműen Margaret Lantermané (Catherine E. Coulson), azaz a Tuskó Ladyé, akiről megtudjuk, honnan is ered a Coopernek is sokat segítő tudása a környéken koncentrálódó erőkről.

De rendkívül szórakoztató a Könyvesházi fiúk, azaz Truman seriff, Nagy Ed és Sólyom különleges, egyfajta polgárőrségként funkcionáló csapatának története, akik egyszer majdnem történelmet írtak amerikai fociban. Az egyik legszórakoztatóbb rész, amikor megtudjuk, melyiküknek mi volt a kedvenc olvasmánya a Könyvesházból. Az meg már csak hab a tortán, hogy Sólyomról kiderül, hogy egy szabadszájú, a gonzó stílusban fogalmazó írótehetség veszett el benne. De a rajongók nyálelválasztása arra is beindul majd valószínűleg, hogy megismerhetik végre a Dupla R étterem hiteles történetét, és még egy korabeli étlapot is részletesen átböngészhetnek.

Most viszont elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy a türelmetlen olvasóknak is kedvezzünk, és összefoglaljuk, milyen megválaszolatlan kérdésekre kaptunk választ a könyvből. Aki viszont elmerülne a Twin Peaks titkos történetében, innen már ne olvasson tovább.

(Innentől már hemzsegnek a spoilerek.)

Mit tudtunk meg a könyvből?

 • A sorozat utolsó részében Audrey Horne odabilincseli magát a bank egyik ajtajához. Pete Martell és Andrew Packard egy széfet nyitnak ki éppen aznap, azonban Thomas Eckhardt bosszúja miatt a széfben bomba robban. Az már csak a könyvből derül ki, hogy Audrey túlélte a robbanást, köszönhetően annak, hogy Pete a testével védte.
  Audrey (Sherilyn Fenn) visszatér az új részekben is
  ©
 • Twin Peaks történetét Doug Milford kezdi el felkutatni, az ő hagyatékát gondozza tovább Garland Briggs őrnagy. Doug még gyerekként tanúja lesz az Óriás megjelenésének, ezért vonzódik később a megmagyarázhatatlan jelenségekhez. Mikor öregkorában visszatér Twin Peaksbe, a közeli hegy tetejére építetti a lakók előtt is titkolt céllal felhúzott Alpha Lehallgatóállomást, Nixon külön engedélyével. Az állomás a nememberi intelligens nyomokat kutatja.

 • A mozifilmben, a lakópark tulajdonosaként feltűnő Carl Rodd gyerekkorában Margaret “Tuskó Lady” és még egy másik gyerek társaságában egy éjszakára eltűnt a Twin Peakset övező erdőben. Később nem emlékeztek semmire, de mindhármuk testén felbukkant a jellegzetes három egymás felé forduló háromszög, ami például Briggs őrnagyon is megjelent. Margaret innentől kezdve vált érzékenyebbé a nem emberi jelenségekre.

 • Margaret fiatalkori szerelme, Samson esküvőjük másnapján meghal, az esetet követően Margaret a tragédia helyszínéről hozza el a kivágott tuskót, amit ezután már el sem enged.

 • Catherine Martell eladta a malmot Ben Horne-nak, majd miután összes rokonát elvesztette, visszavonul. Az új részekben már nem is fog feltűnni.

 • Ben Horne végül felépül tudatzavarából, melynek során polgárháborús tábornoknak képzeli magát.

 • Dr. Jacobyt a Laura Palmer-ügy miatt felmentik, nem praktizálhat tovább pszichiáterként.

 • Briggs őrnagy miután visszatér látomásos útjáról, rájön, hogy Cooper lesz az, akivel tovább kell kutatni a Twin Peaks környéki jelenségeket. A könyv azonban a sorozathoz hasonlóan hátborzongató és nyitott végkifejletet kap: Briggs a lehallgatóállomásra hívja Coopert, azonban az őrnagy távozása után azt írja naplójába, hogy valami nem stimmel az FBI-ügynökkel, ezért sürgősen intézkednie kell. A jegyzetek itt megszakadnak. Nem tudjuk, ezután mi történik.

Hogy folytatódhat innen a sorozat?

Ezt persze az utolsó pillanatig titkolni fogják Lynchék, de ha abból indulunk ki, hogy a könyvet átmenetnek szánták, akkor azért érdemes eljátszani a gondolattal, milyen irányba indulhat innen a kisváros története.

A könyv Gordon Cole levelével indul. Az FBI-ügynök a következőket írja beosztottjának (a most már nevén nevezhető) Tamara Prestonnak a dosszié hátteréről: “az ügynek része volt több emberölés Twin Peaks nevű kisvárosban és környékén (...) Az ügy elvileg le van zárva, de bizonyos vonatkozásai esetleg érdekesek lehetnek az ön munkája szempontjából, ezért Cooper valamennyi iratához és felvételéhez is biztosítjuk önnek a hozzáférést.”

(Balra:) Gordon Cole (David Lynch) és Cooper ügynök (Kyle MacLachlan)
©

A dossziét átvizsgáló Preston ügynök végül felfedez egy különös névsort az FBI adattárában. Gordon Cole, Philip Jeffries, Chet Desmond, Sam Stanley, Windom Earle, Dale Cooper, Albert Rosenfield szerepel ezen a listán. Nem nehéz kikövetkeztetni, olyan ügynökök névsora ez, akik már nyomoztak a Twin Peaksben történtekhez hasonló szupertitkos (kékrózsás) ügyekben. Desmond és a David Bowie által játszott Jeffries a Tűzz, jöjj velem!-ben egyszerűen eltűnt, Windom Earle pedig a rossz oldalra állt, Cooper nagy ellenfele lett.

Cole, Rosenfield és Cooper az eddig bejelentett stáblista alapján az új részekben is feltűnik majd, de azt tippelem, Preston ügynök is fontos szerpet kap, hiszen Cole vagy titkol előle valamit, vagy rá akarja bízni a kékrózsás ügyeket (ez a kétely a szövegben is megjelenik egyszer), ezért kell majd Twin Peaksbe utaznia.

Az is biztos, hogy a könyvben azért kapott kifejezetten nagy szerepet Briggs őrnagy és Doug Milford, mert ők már nem tűnnek fel az új epizódokban. Egy biztos, a sorozat szimbólumrendszerét a könyv után már jobban fogjuk érteni: a zöld gyűrű, az eltűnések után a bőrön megjelenő három háromszög, a bagoly, az Óriás és persze a fekete barlang garantáltan ott lesznek az új epizódokban is. De persze mindez csak spekuláció. "A baglyok úgyis arra kényszerítenek minket, hogy nézzünk bele a sötétbe."

A színészek szerint az új Twin Peaks mindenkit kiszakít a komfortzónájából

Horváth Gergely éveken át vezette a Kultúrfitneszt, a Petőfi Rádió és a Petőfi TV főszerkesztőjeként meghatározó szerepe volt a magyar könnyűzene alakításában, májusban azonban végleg távozott a közmédiától. Interjú.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Index: Egymillió orosz vakcinát vehet Magyarország

Index: Egymillió orosz vakcinát vehet Magyarország