Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Szerteágazó, egész történelmünket más színben feltüntető összeesküvés-elméletek, űrlények, és egy félelmetes jövőkép: a hosszú szünet után újraindított X-akták sztoriját nem aprózták el, de mintha az alkotók elfelejtették volna, hogy nem 1996-ot, hanem 2016-ot írunk. De pozitívum, hogy Duchovny és Anderson még mindig jól passzol egymáshoz, és visszatért néhány kultikus mellékszereplő. Így azért még megéri esélyt adni a további öt résznek is.

Javában tombol a kilencvenes évek revival a sorozatpiacon is, a nagy bejelentések, és nagy erőkkel beindított kampányok után azonban eljött az idő, amikor már a nézők dönthetik el, érdemes volt-e felmelegíteni az egyszer már kihűlt levest. 2017-re ígérik a Twin Peaks folytatását, ám a másik nagy misztikus széria, az X-akták már 2016-ban megmutatja új arcát, méghozzá nagyon hosszú kihagyás (az utolsó részt 2002-ben, a második mozifilmet 2008-ban mutatták be) és egy enyhén szólva is megosztó lezárás után.

©

Mielőtt azonban leülnénk az új évad elé, fontos leszögezni, az X-aktákat nem teljes évadok miatt zárták a szívükbe az internet előtti világ tévénézői. Tipikus epizódsorozat volt az FBI fiktív aktáiba bepillantó műsor: egy-egy rész emelkedett ki az egészből (szemben például a Twin Peaks tudatfolyamszerű hömpölygésével), épp ezért nem a sorozaton átívelő sztori, hanem egy-egy ijesztő figura, jelenet ugrik be mindenkinek a kultikus főcím hallatán. Ennek oka nyilván az volt, hogy a részeket mindig más írta, és a gyengébb sztorik mellett néha megmutatták tehetségüket olyan írók is, akiket ma a tévézés modern aranykorának alkotói között tartunk számon (itt bontogatta szárnyait a Breaking Bad vagy a Homeland részeinek későbbi írója is).

Az új, hatrészes miniszéria is ilyen epizodikus felépítésű lesz az eddigi hírek alapján, az első és az utolsó kettő részt azonban a széria kreatív atyja, Chris Carter írta és rendezte. Carter nyilván azokat a részeket dirigálta, amelyek az egész sorozaton átívelő ufósztorit viszik tovább. Az első részt elnézve ez inkább rossz hírnek tűnik.

©

Eleve furcsa leülni egy sorozat elé, amelynek szereplőit régi ismerősként üdvözölhetjük, számos közös emlékkel a hátunk mögött. Amíg azonban a Star Wars hetedik részében Harrison Fordtól és Carrie Fishertől is elég volt, hogy színészkedés helyett csak ott voltak, addig David Duchovnynak és Gillian Andersonnak muszáj volt újra a hátára vennie egy elég súlyos terhet. Az új széria ugyanis – nagyon helyesen – kettejük viszonyára (is) koncentrál, ez már az első részben nyilvánvalóvá válik. A rajongók pedig örülhetnek, mert a két színész közötti kémia nem illant el, sőt ez az egyik dolog, amiben még jobb lesz a mostani újrázás a korábbi részeknél. Mulder újra kiállhatatlan és csípős humorú, Scully pedig megint csak a józan ész hangját fogja hallatni az összeesküvés-elméletek sűrűjében, így nem csoda, hogy kettejük párbeszédei a legjobban megírtak.

A baj inkább a sűrű és igencsak vázlatosan bedobott átfogó összeesküvés-elmélettel lesz a miniévadban. Az első rész fele voltaképp súlyos, évtizedeket átívelő monológokkal telik el: vagy Mulder, vagy az egyik új szereplő, a televíziós műsorvezető Tad O'Malley (Joel McHale) vonja kétségbe az elmúlt évtizedek történelmét, egészen a híres, 1947-es roswelli ufóészleléstől kezdve.

Az egyik új szereplő, a műsorvezető Tad O'Malley (Joel McHale)
©

Chris Carter és a sorozat alkotói azonban mintha elfeledkeztek volna arról, hogy amíg az internet előtti időszakban még fenn lehetett tartani a nézők figyelmét több homályos elmélettel, addig ez 2016-ban már kevésbé működik. Elég csak felmenni a Facebookra, percek alatt csatlakozhatunk valamelyik konteós vagy paranormális jelenségekkel foglalkozó csoporthoz. Ott aztán jóval cifrább dolgokat találunk Mulder vagy O’Malley első epizódban előadott teóriáinál. Valahogy persze vissza kellett hozni a játékba a két egykori FBI-ügynököt, de most különösen célravezető lett volna a mértéktartás. A hidegháborút vagy 9/11-et egészen más színben feltüntető, a mai paranoid közhangulatban sajnos súlytalan elmélet bedobása jelenleg inkább félresikerült próbálkozásnak tűnik.

A negatívumok ellenére azonban még bármi kisülhet a hat rész folyamán, hiszen az már az első részből is kiderült, hogy a Foxnál nem spóroltak a költségekkel, a roswelli eset flashbackje például kifejezetten mutatósra sikeredett. Azonban félő, hogy a látványos kerettörténettel csak az egy rész alapján bicegő alapsztorit támogatták meg oldalról. Az alkotók a rajongóknak is kedveskedtek persze, hiszen a régi mellékszereplők közül Mulder és Scully egykori FBI-felettese, Skinner és a rejtélyes Cigarettás férfi is felbukkan. Szerencsére egyikőjük szerepét sem magyarázzák túl, így az elszántabb fanok és az X-aktákat csak hírből ismerő nézők is jól járnak.

X-Akták

Ma este 21:10-től X-Akták 10. évad 1. rész! #xaktakcool #maeste

Posted by Cool Tv Hungary on Monday, 25 January 2016

A kérdés persze az, hogy az utóbbi években egyre csak izmosodó sorozatkínálatban hol lesz a helye az új X-aktáknak. Az első rész alapján úgy tűnik, ez most tényleg csak egy tisztességesen felújított nosztalgiajárat. Azok a fiatalok, akik az X-akták felfutásakor még nem is éltek, bőven találnak jobb és izgalmasabb misztikus szériát a jelenlegi kínálatban; őket már aligha érdekli, mitől paráztak szüleik és idősebb testvéreik a kilencvenes években. Ha viszont a további részek nem csak a konteó-elméletek bedobálásáról szólnak majd, akkor még egy új generáció is elkezdhet hinni Mulderéknek.

Az X-aktákat most már hivatalosan is újranyitották, és jó lenne, ha a következő öt rész nem akarna akkorát markolni, mint az első epizód.

Az X-akták új évadjának nyitó epizódját január 25-én, 21:10-kor vetítik a Cool Tv-n, szinkronos verzióban, a megszokott magyar hangokkal, tehát Rékasi Károllyal és Náray Erikával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)