Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

Jön az új Star Wars-film, az Oscar-esőre váró Ryan Gosling-musical, az év sci-fije és a Harry Potter-univerzum kitágítása is, de olyan rendezők újdonságaival is találkozhatunk még idén, mint Woody Allen, Mel Gibson vagy Robert Zemeckis. Lesz cuki zenés mese és őrült karácsonyi vígjátékok, de a cannes-i fődíjas is érkezik, és kiderül, az Assassin's Creed lesz-e az első videojáték-adaptációs bombasiker.

1. Érkezés (Arrival)

Az év (valószínűleg felesleges megjegyezni, de a rend kedvéért: eddigi) legjobb sci-fije, ahol legalább annyi hangsúlyt fektetnek a sci-re, mint a fi-re. Denis Villeneuve (Fogságban, Sicario, Szárnyas fejvadász 2049) filmjében a Föld 12 pontján jelenik meg egyik napról a másikra 12 darab tojás alakú, idegen jármű, és természetesen az egész világ találgat, mit akarhatnak tőlünk a földönkívüliek. A hadsereg egy nyelvészre (Amy Adams) és egy elméleti fizikusra (Jeremy Renner) bízza a megoldást, miközben beindul az információverseny – többek közt – az oroszokkal és a kínaiakkal szemben. De kiderül, hogy ez nem is az ufókról, hanem leginkább az emberi kapcsolatokról szól.

Hazai mozipremier: november 10.

2. Café Society

Woody Allen 45. mozifilmje valahol az elképesztően gazdag életmű közepén helyezkedhet el – nem ér fel az Éjfélkor Párizsban vagy a Blue Jasmine szintjére, de nem is olyan jellegtelen, mint a kétezres évek legelején tett komédiás próbálkozásai. A Café Society a harmincas évek felső-középosztálybeli kultúrájában merül el, egy New York-i családból származó, de Kaliforniába érkező fiú (Jesse Eisenberg), az őt támogató, menő ügynökséget vezető nagybátyja (Steve Carell) és a kettejük között álló femme fatale (Kristen Stewart) romantikusan drámai történetén keresztül.

Hazai mozipremier: november 10.

3. Éjszakai ragadozók (Nocturnal Animals)

Lehet, hogy Amy Adams maga tett keresztbe első Oscar-díjának – ebben az évben ugyanis két tökéletes alakítást is nyújtott, ami várhatóan megosztja majd a rá érkező szavazatokat. Az Érkezés után a divatcézár Tom Ford (Egy egyedülálló férfi) második rendezésében, a szuperizgalmas zsánergyakorlat Éjszakai ragadozókban egy kőgazdag műkereskedőt játszik, aki olyannyira elmerül volt férje (Jake Gyllenhaal) regényében, hogy újra átéli viharos kapcsolatuk pillanatait. Így gyakorlatilag két filmet láthatunk egyszerre: a valós történések mellett ugyanis a regény sztorija is filmként elevenedik meg.

Hazai mozipremier: november 17.

4. Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them)

Ha bárki azt gondolta, hogy a kasszát robbantó Harry Potter-franchise-ról csak úgy le tud jönni Hollywood, az most nagyot nézhet. A legtöbb HP-epizódot rendező David Yates új filmje a Potter-univerzumban létező, megegyező című tankönyv alapján készült, és máris trilógiának tervezik. A Legendás állatokban az ifjú professzor, Göthe Salamander (Eddie Redmayne) érkezik New Yorkba, ahol a muglik között bujkáló varázslók segítségével próbálja megtalálni a város bestiáit. A Potter-világhoz több szálon is kapcsolódó történetben feltűnik még Colin Farrell, Ron Perlman és Samantha Morton is.

Hazai mozipremier: november 17.

5. Tapló Télapó 2 (Bad Santa 2)

A 2003-as Tapló télapó még a millennium utáni lazább közhangulatban is botrányt tudott okozni – a Washington Times híres vezércikkében fejezte ki csalódottságát, amiért a Walt Disney Company engedte, hogy megcsúfítsák a Mikulás figuráját. A filmet mindenesetre a nézők és a kritikusok is szerették, Billy Bob Thornton szabadszájú, szexfüggő, alkoholista télapója a fekete komédiák egyik legikonikusabb alakja, és most megnézhetjük, hova jutott 13 év alatt.

Hazai mozipremier: november 24.

6. Én, Daniel Blake (I, Daniel Blake)

Az idei cannes-i filmfesztivál egyik nagy meglepetése volt, hogy a Nemes Jeles Lászlót is magában foglaló zsűri a 80 éves brit kultrendező, Ken Loach újabb szociodrámáját tüntette ki a rendezvény fődíjának számító Arany Pálmával. Az Én, Daniel Blake az angol alsó középosztály jelenkori világába kalauzol minket, hőse pedig első szívinfarktusa után a nem túl átlátható brit egészségbiztosítási rendszerrel találja szemben magát. Vagyis a kisember felveszi a harcot a rendszer ellen – fontos film egy olyan rendezőtől, aki sok korszakot megélt már, így hiteles képet tud nyújtani a jelen problémáiról.

Hazai mozipremier: december 1.

7. Szövetségesek (Allied)

Bár a tavalyi Kötéltáncba beleszédült, azért nem érdemes leírni a nagyobbnál nagyobb kultfilmekért felelős Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe, Forrest Gump, Számkivetett) legújabb alkotását, amelyben ezúttal a második világháború idejére kalauzol minket vissza a rendező. Az kanadai hírszerzőtiszt, Max Vatan (Brad Pitt) 1942-ben, Észak-Afrikában találkozik a francia ellenálló Marianne Beausejourral (Marion Cotillard), akivel második, londoni találkozásuk után kapcsolatba is kezd. De közben felmerül, hogy Marianne a németeknek dolgozhat, mint kém, Max pedig válaszút előtt találja magát.

Hazai mozipremier: december 1.

8. A szobalány (The Handmaiden)

Park Chan-wook (Oldboy) azon kelet-ázsiai rendezők közé tartozik, akiknek minden egyes új filmje eseményszámba megy, bármiről is szóljon. És a koreai zseni szereti is meglepni a közönségét: A szobalány különösen fordulatos cselekménye például a harmincas évek Koreájában, a japán megszállás idején játszódik, és két nő (egy japán úrnő, és egy szobalányként mutatkozó zsebtolvaj) erotikus fantáziái elvenednek meg benne, egy furcsa szerelmi háromszögben.

Hazai mozipremier: december 1.

9. Hivatali karácsony (Office Christmas Party)

Két külön zsánerré emelkedett műfaj, a karácsonyi vígjáték és az irodai komédia (The Office, ugye) ötvözése egész fogyasztható kis kikapcsolódásnak ígérkezik: a Jennifer Aniston által játszott cégvezér épp arra készül, hogy bezárja testvére (T.J. Miller) jó közösségű, de veszteséges részlegét, amikor közbejön egy lehetséges üzlet, ami megmenthet mindenkit. Az ügyfél (Courtney B. Vance) megnyerése érdekében viszont a férfinak és műszaki igazgatójának (Jason Bateman) egy olyan karácsonyi bulit kell csapnia, amit a potenciális megmentő örökké emlegetni fog.

Hazai mozipremier: december 8.

10. Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (Rogue One: A Star Wars Story)

Az első különálló, nem sorszámozott Star Wars-film a 3. és a 4. epizód között játszódik, és az a lázadócsapat áll a központjában, amelyik arra esküdött fel, hogy megszerzi az épülő Halálcsillag terveit. Jyn Erso (Felicity Jones) különösen fontos a sokszínű gárda számára, ugyanis az édesapja (Mads Mikkelsen) állhat az egész projekt mögött. Az előzetesek alapján nagyon (nagyon-nagyon) bízunk Gareth Edwards (Monsters, Godzilla) rendezésében.

Hazai mozipremier: december 15.

11. Énekelj! (Sing)

A Disney és a Pixar babérjaira törő animációs stúdió, az Illumination Entertainment a Gru-filmekkel, a Minyonokkal és A kis kedvencek titkos életével ha kritikailag nem is, de a bevétel szempontjából már bizonyított, sorra szállítja a széles közönség által felkarolt filmeket. A Gru 3 és A kis kedvencek 2 előtt azonban még kiadnak egy eredeti mesét. Az Énekelj! című filmben egy szebb napokat látott színházigazgató koala előtt adódik az utolsó esély, hogy megmentse az intézményét: hatalmas énekversenyt rendez. Az igazi cameo-paradicsomnak ígérkező filmben olyanok adják az éneklő állatok hangját, mint Scarlett Johansson, Matthew McConaughey vagy Reese Witherspoon.

Hazai mozipremier: december 22.

12. Váratlan szépség (Collateral Beauty)

Őrülten kíváncsiak vagyunk, mennyire működhet egy olyan koncepció, amelyben egy-egy fogalmat emberek testesítenek meg (ez az érzésekkel már egyszer bejött, igaz, egy animációs filmnek). A Váratlan szépségben egy szörnyű tragédia után élete értelmét kereső férfi (Will Smith) úgy próbál választ találni a nagy kérdésekre, hogy addig ír leveleket a Szeretetnek, az Időnek és a Halálnak, amíg azok emberi formában meg nem jelennek előtte. David Frankel, Az ördög Pradát visel rendezőjének Edward Nortont, Keira Knightleyt, Kate Winsletet és Helen Mirrent is felvonultató filmje valószínűleg vékony jégen táncol majd az ömlengő giccs és az érzékeny dráma határán – reméljük inkább az utóbbi felé hajlik majd.

Hazai mozipremier: december 22.

13. Kaliforniai álom (La La Land)

Egy kezdő, bukdácsoló színésznőaspiráns (Emma Stone) és egy jazz-zongorista (Ryan Gosling) szuperlátványos Los Angeles-i románca tarolhatja le a 2017-es Oscar-gálát, legalábbis a nemzetközi reakciók és a három zseniális, megkapó hangulatú előzetes is erre enged következtetni. Az előző évszázad első felének musicaljeit idéző, mégis frissítően újszerű alkotás írója és rendezője ráadásul az a Damien Chazelle, aki a Whiplash-sel már bizonyított, de most végleg Hollywood csodagyerekévé vált.

Hazai mozipremier: december 29.

14. A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge)

Mel Gibson tíz évnyi száműzetés után tért vissza a rendezői székbe, olyan filmekkel a háta mögött, mint A rettenthetetlen, A passió vagy az Apocalypto. A különösen naturalista, vérben tocsogó ábrázolásmódot azonban nem adta fel, új, világháborús történetében is vannak olyan csatajelenetek, amelyek láttán biztosan többen elhagyják majd a mozitermet. Pedig A fegyvertelen katona pont arról a katonáról (Andrew Garfield) szól, aki először kapott úgy Becsület Érdemérmet, hogy lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot – ellenben megmentette 75 társának életét a harcmezőkön.

Hazai mozipremier: december 29.

15. Assassin’s Creed

Ha valamivel, akkor minőségi videojáték-adaptációkkal még adós Hollywood, de talán végre felfedezték a producerek, kikre kell bízni egy ilyen projektet. Az ausztrál Justin Kurzel a 2015-ös év egyik leggyönyörűbb látványú moziját tette le az eredetihez hű Macbeth-filmjével, most pedig ráfordult a népszerű akció-kalandjáték, az Assassin's Creed adaptálására. Szerencsére Shakespeare-filmjének mindkét főszereplőjét, Michael Fassbendert és Marion Cotillard-t is sikerült megnyernie hozzá, így izgatottan várhatjuk, sikerül-e reformot hozni a játékfeldolgozások műfajába ezzel az időtlen, mitologikus darabbal.

Hazai mozipremier: december 29.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Nem is olyan gyenge: erre képes a Samsung olcsó telefonokba szánt új processzora

Nem is olyan gyenge: erre képes a Samsung olcsó telefonokba szánt új processzora

Sok millió dühös ember Donald Trump jövőjét is eldöntheti

Sok millió dühös ember Donald Trump jövőjét is eldöntheti

Péntektől ismét engedélyezik az autós koncerteket

Péntektől ismét engedélyezik az autós koncerteket