Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"a8e925c5-bfa2-48d8-a9e0-5d9332cbde7e","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Apósát viszont nem terheli üzleti ügyekkel a vasárnapi ebédnél.","shortLead":"Apósát viszont nem terheli üzleti ügyekkel a vasárnapi ebédnél.","id":"20241227_tiborcz-istvan-interju-kozgep-orban-zongoralecke","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a8e925c5-bfa2-48d8-a9e0-5d9332cbde7e.jpg","index":0,"item":"cf607349-c644-41ed-9c41-e4200958567e","keywords":null,"link":"/kkv/20241227_tiborcz-istvan-interju-kozgep-orban-zongoralecke","timestamp":"2024. december. 27. 11:34","title":"Tiborcz István elárulta, hogy sokat tanult a Közgéptől","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d96f8e20-a5fd-45d3-ab01-6479267ed651","c_author":"MTI","category":"elet","description":"Napokig kutattak utána, a mentést a hófúvás és a lavinaveszély akadályozta.","shortLead":"Napokig kutattak utána, a mentést a hófúvás és a lavinaveszély akadályozta.","id":"20241226_szloven-alpok-eltunt-turazo-meghalt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d96f8e20-a5fd-45d3-ab01-6479267ed651.jpg","index":0,"item":"0d64cf6f-3170-42f3-85cb-e3911f527025","keywords":null,"link":"/elet/20241226_szloven-alpok-eltunt-turazo-meghalt","timestamp":"2024. december. 26. 14:03","title":"Holtan találták a szlovén Alpokban eltűnt magyar túrázót","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c36e10b8-9a41-4187-af75-c08b5edef83c","c_author":"Fetter Dóra","category":"360","description":"Van, aki túlaggódja, és van, aki félvállról veszi a ránk leselkedő veszélyeket, legyen szó háborúról, klímakatasztrófáról vagy csak egy kiadós áramszünetről. A kormány háborús veszélyről beszél, de nem tartja fontosnak az ország, az emberek felkészítését váratlan helyzetekre. Vasárus Gábort, a Hun-Ren KRTK Regionális Kutatások Intézete tudományos munkatársát arról kérdeztük, mit lehetne tenni azért, hogy valóban senkit ne érjen készületlenül, ha jönne a baj.","shortLead":"Van, aki túlaggódja, és van, aki félvállról veszi a ránk leselkedő veszélyeket, legyen szó háborúról...","id":"20241228_prepperek-veszelyhelyzet-haboru-katasztrofa-felkeszules-tulelocsomag-vasarus-gabor-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c36e10b8-9a41-4187-af75-c08b5edef83c.jpg","index":0,"item":"9e7d3f9e-6ea2-4da1-9043-60f8d4aa9395","keywords":null,"link":"/360/20241228_prepperek-veszelyhelyzet-haboru-katasztrofa-felkeszules-tulelocsomag-vasarus-gabor-interju","timestamp":"2024. december. 28. 07:00","title":"„Három kérdés, és kiderül, felkészültek vagyunk-e váratlan vészhelyzetekre – ezen a teszten a lakosság fele elvérezne”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5018d2cd-f83f-40a4-af0e-cde8bf2ddf40","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Kínai kutatók arra jutottak, hogy a magasabb női hangok kockázatvállalásra késztetik a férfiakat, azonban ennek is van egy érdekes, az evolúciót kissé meghazudtoló feltétele.","shortLead":"Kínai kutatók arra jutottak, hogy a magasabb női hangok kockázatvállalásra késztetik a férfiakat, azonban ennek is van...","id":"20241227_magas-noi-hangok-hatasa-a-ferfiak-kockazatvallalasara-szirenhangok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5018d2cd-f83f-40a4-af0e-cde8bf2ddf40.jpg","index":0,"item":"ef37d975-0af3-445c-88f3-faad27798a16","keywords":null,"link":"/tudomany/20241227_magas-noi-hangok-hatasa-a-ferfiak-kockazatvallalasara-szirenhangok","timestamp":"2024. december. 27. 12:03","title":"Tényleg elég egy magas női hang, hogy kockáztassanak a férfiak?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"92d1f721-ca44-4cd6-96d0-c8325a31e267","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Az év utolsó bajnokiján nem léphet pályára a magyar középpályás.","shortLead":"Az év utolsó bajnokiján nem léphet pályára a magyar középpályás.","id":"20241226_Siman-nyert-a-Liverpool-a-Leicester-ellen-Szoboszlai-kisargazta-magat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/92d1f721-ca44-4cd6-96d0-c8325a31e267.jpg","index":0,"item":"f02b5278-f165-41f1-8dde-f2231c7f020a","keywords":null,"link":"/sport/20241226_Siman-nyert-a-Liverpool-a-Leicester-ellen-Szoboszlai-kisargazta-magat","timestamp":"2024. december. 26. 23:44","title":"Ha nehezen is, de nyert a Liverpool a Leicester ellen, Szoboszlai eltiltatta magát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bc93fbb0-d3b7-4bb7-86f9-abae74015a4b","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az OpenAI mesterséges intelligenciája mögött gépi algoritmusok, szoftverek húzódnak. Két kutató kipróbálta, hogyan boldogul a ChatGPT a kézzelfogható való világban, és egy robotkar irányítását bízták rá.","shortLead":"Az OpenAI mesterséges intelligenciája mögött gépi algoritmusok, szoftverek húzódnak. Két kutató kipróbálta, hogyan...","id":"20241126_chatgp-3d-nyomtatott-robotkar-mesterseges-intelligencia-fizikai-vilag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bc93fbb0-d3b7-4bb7-86f9-abae74015a4b.jpg","index":0,"item":"69e6f909-26f7-4134-b7a3-2bbcc0331a0c","keywords":null,"link":"/tudomany/20241126_chatgp-3d-nyomtatott-robotkar-mesterseges-intelligencia-fizikai-vilag","timestamp":"2024. december. 26. 14:03","title":"És akkor a ChatGPT belép a fizikai világba, 47 600 forintból","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"451ed3ef-580e-45ee-8b32-ccf8e347b022","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"itthon","description":"A köztársasági elnök nem utolsósorban a béke fontosságát is hangsúlyozta.","shortLead":"A köztársasági elnök nem utolsósorban a béke fontosságát is hangsúlyozta.","id":"20241226_sulyok-tamas-koztarsasagi-elnok-karacsonyi-teves-beszed","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/451ed3ef-580e-45ee-8b32-ccf8e347b022.jpg","index":0,"item":"5f423568-deb1-4601-b1a4-1b01771c75b6","keywords":null,"link":"/itthon/20241226_sulyok-tamas-koztarsasagi-elnok-karacsonyi-teves-beszed","timestamp":"2024. december. 26. 18:43","title":"Sulyok Tamás a sikeres nemzet receptjéről beszélt, és József Attilát is idézett karácsonyi tévés beszédében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"409ec168-5e84-47bb-9c1e-b13b5f781474","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A digitális média és a streaming megjelenése akár mindörökre el is törölhette volna az unalmat, azonban ennek éppen az ellenkezője történt – állítják kanadai kutatók.","shortLead":"A digitális média és a streaming megjelenése akár mindörökre el is törölhette volna az unalmat, azonban ennek éppen...","id":"20241228_digtalis-media-szorakoztato-szolgaltatasok-unatkozas-unalom","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/409ec168-5e84-47bb-9c1e-b13b5f781474.jpg","index":0,"item":"7614bd31-d4ea-4134-baa8-0ae1e8ffee5b","keywords":null,"link":"/tudomany/20241228_digtalis-media-szorakoztato-szolgaltatasok-unatkozas-unalom","timestamp":"2024. december. 28. 12:03","title":"Ömlenek ránk a filmek, a sorozatok, a zenék, és mégis többet unatkozik az emberiség, mint eddig bármikor","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
"Nincs jobb- és baloldali étterem" - portré a Kistücsök tulajdonosáról
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?
Télen is 26-27 alkalmazott dolgozik a legendás balatonszemesi Kistücsök étteremben, amelyet 1992 óta Csapody Balázs visz. A tulajdonos nem gasztroforradalmárnak, hanem vendéglősnek vallja magát, hisz benne, hogy Somogynak van egy sajátos íze, illata. Ezt próbálja minél jobban megmutatni vendégeinek.
„Nagyon egyszerű volt a választás, mert az apám is vendéglős volt” – mondja a kezdetekről a legkiválóbb magyarországi éttermek egyike, a balatonszemesi Kistücsök 46 éves tulajdonosa. Zircen született, s némi szőlősgyöröki kitérő után, hároméves kora óta él Siófokon. Már kisgyerekként minden nyáron apja mellett volt, „akkor fogott meg a vendéglátás miliője”. Nem a felhajtás, a pörgés vonzotta, „inkább az, hogy emberek között lehetek, és hogy nincs két egyforma nap”. A munkát korán kezdte, „ahogy megtanultam számolni, már standolhattam, azaz számolhattam, hány sör, hány üdítő van”. A siófoki Perczel Mór Gimnáziumban érettségizett, majd felsőfokú vendéglátóipari menedzser szakképesítést szerzett, de az akkori vendéglátó-oktatás színvonala mellett „inkább önmagamat képeztem”. Bajára a halászlé, Modenába a tradicionális balzsamecet készítését járt kitanulni, és Spanyolországig utazott a legjobb sonka után. Tanulmányútjaira később a kisfiát is magával vitte. „Nagyon aranyos volt, soha nem nyafogott, hanem miután evett, gondolt egyet, megtalálta a székben a legkellemesebb helyzetet, becsukta a szemét, és elaludt.” 1992-ben bérelte ki a külföldön is ismertté lett és szakmai díjakkal is gazdagon elismert balatonszemesi vendéglőt a helyi áfész-tól, majd 1997-ben meg is vásárolta.
Az étterem adminisztrációját kézben tartó feleségével Siófokról ingáznak Szemesre. 21 éves fiuk már szintén megfertőződött: a Corvinus turizmus-vendéglátás szakán tanul, éppen szakmai gyakorlatát tölti a Zsidai Groupnál. Otthon a felesége viszi a háztartást, ő inkább családi ünnepekre szeret főzni.
HVG: Sokak szemében szitokszó a vendéglős, pláne a kocsmáros. Ön mégis mindkettőt használja, magára vonatkoztatva is. Mi tetszik benne?
Csapody Balázs: Szerintem az egyik legszebb szó a kocsmáros, és a vendéglős is sokkal jobb az étterem-tulajdonosnál. Utóbbinak van egy vendéglátóhelye, én viszont vendégül látok. Az időm nagy részét az étteremben töltöm, figyelek. Mindenkinek jólesik, ha látja, hogy bent van a főnök.
HVG: Huszonnégy éve nyitotta a Balaton-parton egész évben működő éttermét, de a szezon még mindig csak nyolc hétig tart. Szereti a reménytelen kihívásokat?
Cs.B.: A nyitáskor, 1992-ben is azt éreztem, amit ma: a szezonális vendéglátás zsákutca. Két hónapos nyitva tartással nem lehet színvonalas vendéglátást üzemeltetni. Ennyi időre jó szakembert se találni. De a saját éttermemmel sem vagyok elégedett. Olyan, hogy most már hátra lehet dőlni, nem létezik.
HVG: A Kistücsök igazi családi vállalkozás: a felesége és a húga is az étteremben dolgozik, a séf, Jahni László a sógora. Mi kell ahhoz, hogy a konyha, az étterem ne váljon csatatérré?
Cs.B.: Először is kell hozzá egy olyan békés, áldott jó természetű ember, mint én – bár ehhez nyilván a feleségemnek lenne hozzáfűznivalója. Komolyra fordítva: fontos, hogy találjunk egy egészséges arányt a munka és a kikapcsolódás között. Számomra az olasz vendéglátás a követendő példa, ahol egy család szinte állandóan bent van a vendéglőben, de van bátorságuk akár egy hónapra is bezárni. Ezt nekünk is így kellene csinálnunk. De azért mi nem kimondottan családi vállalkozás vagyunk: télen is 26-27-en dolgoznak, nyáron pedig 38-an.
HVG: A most divatos gasztromozikban a főnök rendszeresen kiborul. Önt is ki lehet hozni a sodrából?
Cs.B.: Az oda nem figyelés és a hanyagság nagyon idegesít. Ki tud hozni a sodromból, ha a kollégáim nem vendégcentrikusan oldanak meg valamit. Például ha lusták megteríteni a kerthelyiségben azért, nehogy egy óra múlva le kelljen szedni az asztalokat.
HVG: Annak idején az elsők között kapta meg Schmitt Pál köztársasági elnöki díját. Politikusok is vannak a törzsvendégeik között. Velük hogyan boldogul?
Cs.B.: Vendég és vendég közt nincs különbség. Nálam nincs olyan, hogy jobb- és baloldali étterem. Azért dolgozunk, hogy aki ide betér, az jót egyen, igyon, jól érezze magát. Egyébként sem az a típusú vendéglős vagyok, aki odamegy a vendéghez beszélgetni. Persze ha ez a vendég kérése, az más: akkor odaülök.
HVG: Melyik konyha áll a szívéhez-gyomrához a legközelebb?
Cs.B.: Leginkább az olasz konyhát szeretem, nem is annyira az ételek, hanem inkább a szív és a lélek miatt. Minden elismerésem a francia gasztronómiának is, de az nekem kicsit merev, kimért. Külföldi útjaimon eléggé tudatosan választok, az adott régióra jellemző, különböző kategóriájú éttermeket.
HVG: És vendégnek milyen? Az élményt keresi, vagy inkább ellesi a konkurencia fogásait?
Cs.B.: Nem vagyok hőbörgő, se válogatós, nekem könnyű főzni. Ugyanúgy tudok örülni egy jó kacsazsíros kenyérnek lila hagymával, mint egy három Michelin-csillagos étteremben csodásan összerakott degusztációs menünek. Azért járok étterembe, mert szeretem jól érezni magam, de sohasem kérek el recepteket, mert nem is akarok lemásolni semmit és senkit. Az élményeim – ahogy például Széll Tamás Bocuse d'Or-győztes fogásai – viszont beépülnek a menünkbe.
HVG: Újabban egyre látványosabb szerepet vállalt a szakma megújításában is. Melyik az igazi Csapody Balázs: a nagy szervező, a gasztroforradalmár vagy a Balaton-parti vendéglős?
Cs.B.: Nem forradalmár, hanem vendéglős vagyok. A Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Bocuse d'Or Akadémia működésében azért vállaltam szerepet, mert hiszek bizonyos célokban. Van már mögöttem tapasztalat, fontos, hogy tegyek valamit a szakmáért is. De ezért nem akarok Budapestre költözni. Somogy megyében élek, és hiszek abban, hogy ennek a régiónak van egy sajátos íze, zamata, illata. Ezt próbálom minél jobban megmutatni a vendégeknek. Az alapanyagokat sem a külföldi, divatos piacokról szerzem be.
HVG: Most, hogy sokat forog a neve a médiában is, nem gondolkodik étteremhálózatban, brandépítésben?
Cs.B.: Nem. Egy fenékkel egy lovat kell megülni. Rengetegen megkerestek, hogy társuljunk, adnak hozzá pénzt, beszállnának, de mindig nemet mondtam. Én ebben a vendéglátásban hiszek. A terveimben szerepel viszont egy Kistücsök delikateszbolt, hogy mi magunknak készítsünk nagyon jó minőségű lekvárokat, pástétomokat, halkrémet, sonkát, szalámit. Már azt is látom magam előtt, ahogy ezeket a saját vendégházunkban szolgáljuk fel reggeli gyanánt.
HVG: A nyár elején – egészségügyi okokból – hosszú kényszerpihenőre volt ítélve; gondolt már a staféta átadására?
Cs.B.: Ez még nem szerepel a terveimben. Igaz, a hosszú otthoni és kórházi lábadozás sem szerepelt benne, ez lelkileg is nagyon megviselt. A fiamnak 21 évesen még az a feladata, hogy tanuljon, világot lásson, minél több helyre elmenjen és megtapasztalja, hogy működik a turizmus. De soha nem fogom kényszeríteni, nem próbálom megszabni neki azt sem, hogy márpedig neked át kell venned idővel ezt az éttermet. Megvalósíthatja önmagát – ha itt, akkor itt, ha más területen, akkor ott.
Európában elsőként Pesten, 1872-ben jött létre gyakorlógimnázium, ahol az egyetem utolsó éveiben járó tanárjelöltek gyakorlati tapasztalatot szerezhettek a tanításban. Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium elődje sok mindenben megelőzte a korát, újszerű pedagógiai módszereiket azonban a kezdetben sokan kétkedve fogadták.
Van, aki túlaggódja, és van, aki félvállról veszi a ránk leselkedő veszélyeket. A kormány háborús veszélyről beszél, de nem tartja fontosnak az ország, az emberek felkészítését váratlan helyzetekre.