Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"1793d138-7906-4f6b-8577-ae24ed73e2bb","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Miközben a Fram2 küldetés űrhajósai 28 000 km/h sebességgel száguldottak a Föld körül, a legénység röntgenfelvételeket készített. Kiderült, a technológiát tökéletesen lehet alkalmazni az űrben is.","shortLead":"Miközben a Fram2 küldetés űrhajósai 28 000 km/h sebességgel száguldottak a Föld körül, a legénység röntgenfelvételeket...","id":"20250408_rontgenkep-spacx-fram-2-kuldetes-kezfej","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1793d138-7906-4f6b-8577-ae24ed73e2bb.jpg","index":0,"item":"989adb17-4f51-4a48-851f-140ce90f2245","keywords":null,"link":"/tudomany/20250408_rontgenkep-spacx-fram-2-kuldetes-kezfej","timestamp":"2025. április. 08. 19:03","title":"Történelmi siker: röntgenfelvétel készült egy kézről a SpaceX űrhajóján","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3931f9ad-dca0-4641-8539-83c7d85075de","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az elnök szerint az emberek egy nap rá fognak jönni, hogy a vámok az USA számára „nagyon szép dolgok”.","shortLead":"Az elnök szerint az emberek egy nap rá fognak jönni, hogy a vámok az USA számára „nagyon szép dolgok”.","id":"20250407_egyesult-allamok-donald-trump-vamhaboru-azsiai-tozsdek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3931f9ad-dca0-4641-8539-83c7d85075de.jpg","index":0,"item":"43839b59-55e1-4a50-a3e4-4e6204d1080f","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250407_egyesult-allamok-donald-trump-vamhaboru-azsiai-tozsdek","timestamp":"2025. április. 07. 05:39","title":"Trump gyógyszernek nevezte a vámokat, zuhanással nyitottak az ázsiai tőzsdék","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1fd7ff39-3728-4d0b-bf7c-443c404a7fe2","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Los Angeles-i filmipari szereplők arra próbálják rábírni a döntéshozókat, hogy teremtsenek jobb feltételeket a produkciók gyártásához, különben Hollywood „Detroittá válik”.","shortLead":"A Los Angeles-i filmipari szereplők arra próbálják rábírni a döntéshozókat, hogy teremtsenek jobb feltételeket...","id":"20250407_Los-Angeles-Hollywood-filmipar-filmgyartas-szakszervezet-tiltakozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1fd7ff39-3728-4d0b-bf7c-443c404a7fe2.jpg","index":0,"item":"af014eb8-cf4a-452e-944d-68137246ce47","keywords":null,"link":"/elet/20250407_Los-Angeles-Hollywood-filmipar-filmgyartas-szakszervezet-tiltakozas","timestamp":"2025. április. 07. 16:11","title":"„Tegyük Hollywoodot újra Hollywooddá” – ezért tüntettek a filmgyártás fellegvárában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a8e925c5-bfa2-48d8-a9e0-5d9332cbde7e","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az nem derült ki, hogy a szolgáltatásért mennyit fizet az állami cég.","shortLead":"Az nem derült ki, hogy a szolgáltatásért mennyit fizet az állami cég.","id":"20250408_Elismertek-hogy-a-Digitalis-Allampolgar-alkalmazas-Tiborczhoz-kotheto-arcfelismero-szoftvert-hasznal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a8e925c5-bfa2-48d8-a9e0-5d9332cbde7e.jpg","index":0,"item":"e48a90db-0762-4dbb-a295-273cd3e5881a","keywords":null,"link":"/itthon/20250408_Elismertek-hogy-a-Digitalis-Allampolgar-alkalmazas-Tiborczhoz-kotheto-arcfelismero-szoftvert-hasznal","timestamp":"2025. április. 08. 12:10","title":"Elismerték, hogy a Digitális Állampolgár alkalmazás Tiborczhoz köthető arcfelismerő szoftvert használ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05b69421-c41d-41a2-b33a-77fe1c088732","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az MKIK, az MGYOSZ és az ÉVOSZ mellett ezúttal az Audi, a Mercedes, a BMW és a Bosch képviselőit is egyeztetésre hívta.","shortLead":"Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az MKIK, az MGYOSZ és az ÉVOSZ mellett ezúttal az Audi, a Mercedes, a BMW és...","id":"20250407_nagy-marton-ngm-iparkamara-mgyosz-evosz-audi-mercedes-bmw-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05b69421-c41d-41a2-b33a-77fe1c088732.jpg","index":0,"item":"3ad8f67a-cf80-4def-9635-94f3c6a77054","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250407_nagy-marton-ngm-iparkamara-mgyosz-evosz-audi-mercedes-bmw-ebx","timestamp":"2025. április. 07. 13:29","title":"Mindenki megnyugodhat: Nagy Márton már tanácskozik az amerikai vámokról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af53d590-a8f3-4829-8a6c-c106b8e71742","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Néhány nap alatt mintegy tíz százalékkal csökkent az olaj világpiaci ára.","shortLead":"Néhány nap alatt mintegy tíz százalékkal csökkent az olaj világpiaci ára.","id":"20250407_Csokkennek-az-uzemanyagarak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af53d590-a8f3-4829-8a6c-c106b8e71742.jpg","index":0,"item":"4bd1192a-613e-486d-9d62-b99270a0e51e","keywords":null,"link":"/cegauto/20250407_Csokkennek-az-uzemanyagarak","timestamp":"2025. április. 07. 09:34","title":"Jön az újabb árcsökkenés a benzinkutakon, és várhatóan még nincs vége","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d688d91a-b93e-4f8c-a455-804cb53e6fa9","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Vannak olyanok ételek és italok, amik segíthetnek abban, hogy jól aludjuk éjszaka, és akadnak olyanok is, amik kifejezetten hátráltatnak ebben. ","shortLead":"Vannak olyanok ételek és italok, amik segíthetnek abban, hogy jól aludjuk éjszaka, és akadnak olyanok is, amik...","id":"20250208_alvas-etel-ital","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d688d91a-b93e-4f8c-a455-804cb53e6fa9.jpg","index":0,"item":"7f0be2ea-ebc7-43db-a59c-0c9bec299776","keywords":null,"link":"/elet/20250208_alvas-etel-ital","timestamp":"2025. április. 08. 07:01","title":"A meleg tej lehet a zavartalan alvás titka? Vagy valami más?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2da67a3c-0c54-4631-baf6-06aab47403c0","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Meta négy modellt is készít az új, LLaMA 4-hez, amiből kettőt már meg is mutatott a világnak. A másik kettő érkezéséről még nincs hír, de részleteket már ezekről is tudni.","shortLead":"A Meta négy modellt is készít az új, LLaMA 4-hez, amiből kettőt már meg is mutatott a világnak. A másik kettő...","id":"20250407_meta-llama-4-nagy-nyelvi-modell-mesterseges-inteligencia-llama-4-scout-llama-4-maverick-llama-4-behemoth","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2da67a3c-0c54-4631-baf6-06aab47403c0.jpg","index":0,"item":"1e3235a1-8a5f-4eaa-929a-a6edb24602c5","keywords":null,"link":"/tudomany/20250407_meta-llama-4-nagy-nyelvi-modell-mesterseges-inteligencia-llama-4-scout-llama-4-maverick-llama-4-behemoth","timestamp":"2025. április. 07. 11:03","title":"Továbbfejlesztette mesterséges intelligenciáját a Meta, állítja, ez most az egyik legerősebb a piacon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
"Nincs jobb- és baloldali étterem" - portré a Kistücsök tulajdonosáról
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?
Télen is 26-27 alkalmazott dolgozik a legendás balatonszemesi Kistücsök étteremben, amelyet 1992 óta Csapody Balázs visz. A tulajdonos nem gasztroforradalmárnak, hanem vendéglősnek vallja magát, hisz benne, hogy Somogynak van egy sajátos íze, illata. Ezt próbálja minél jobban megmutatni vendégeinek.
„Nagyon egyszerű volt a választás, mert az apám is vendéglős volt” – mondja a kezdetekről a legkiválóbb magyarországi éttermek egyike, a balatonszemesi Kistücsök 46 éves tulajdonosa. Zircen született, s némi szőlősgyöröki kitérő után, hároméves kora óta él Siófokon. Már kisgyerekként minden nyáron apja mellett volt, „akkor fogott meg a vendéglátás miliője”. Nem a felhajtás, a pörgés vonzotta, „inkább az, hogy emberek között lehetek, és hogy nincs két egyforma nap”. A munkát korán kezdte, „ahogy megtanultam számolni, már standolhattam, azaz számolhattam, hány sör, hány üdítő van”. A siófoki Perczel Mór Gimnáziumban érettségizett, majd felsőfokú vendéglátóipari menedzser szakképesítést szerzett, de az akkori vendéglátó-oktatás színvonala mellett „inkább önmagamat képeztem”. Bajára a halászlé, Modenába a tradicionális balzsamecet készítését járt kitanulni, és Spanyolországig utazott a legjobb sonka után. Tanulmányútjaira később a kisfiát is magával vitte. „Nagyon aranyos volt, soha nem nyafogott, hanem miután evett, gondolt egyet, megtalálta a székben a legkellemesebb helyzetet, becsukta a szemét, és elaludt.” 1992-ben bérelte ki a külföldön is ismertté lett és szakmai díjakkal is gazdagon elismert balatonszemesi vendéglőt a helyi áfész-tól, majd 1997-ben meg is vásárolta.
Az étterem adminisztrációját kézben tartó feleségével Siófokról ingáznak Szemesre. 21 éves fiuk már szintén megfertőződött: a Corvinus turizmus-vendéglátás szakán tanul, éppen szakmai gyakorlatát tölti a Zsidai Groupnál. Otthon a felesége viszi a háztartást, ő inkább családi ünnepekre szeret főzni.
HVG: Sokak szemében szitokszó a vendéglős, pláne a kocsmáros. Ön mégis mindkettőt használja, magára vonatkoztatva is. Mi tetszik benne?
Csapody Balázs: Szerintem az egyik legszebb szó a kocsmáros, és a vendéglős is sokkal jobb az étterem-tulajdonosnál. Utóbbinak van egy vendéglátóhelye, én viszont vendégül látok. Az időm nagy részét az étteremben töltöm, figyelek. Mindenkinek jólesik, ha látja, hogy bent van a főnök.
HVG: Huszonnégy éve nyitotta a Balaton-parton egész évben működő éttermét, de a szezon még mindig csak nyolc hétig tart. Szereti a reménytelen kihívásokat?
Cs.B.: A nyitáskor, 1992-ben is azt éreztem, amit ma: a szezonális vendéglátás zsákutca. Két hónapos nyitva tartással nem lehet színvonalas vendéglátást üzemeltetni. Ennyi időre jó szakembert se találni. De a saját éttermemmel sem vagyok elégedett. Olyan, hogy most már hátra lehet dőlni, nem létezik.
HVG: A Kistücsök igazi családi vállalkozás: a felesége és a húga is az étteremben dolgozik, a séf, Jahni László a sógora. Mi kell ahhoz, hogy a konyha, az étterem ne váljon csatatérré?
Cs.B.: Először is kell hozzá egy olyan békés, áldott jó természetű ember, mint én – bár ehhez nyilván a feleségemnek lenne hozzáfűznivalója. Komolyra fordítva: fontos, hogy találjunk egy egészséges arányt a munka és a kikapcsolódás között. Számomra az olasz vendéglátás a követendő példa, ahol egy család szinte állandóan bent van a vendéglőben, de van bátorságuk akár egy hónapra is bezárni. Ezt nekünk is így kellene csinálnunk. De azért mi nem kimondottan családi vállalkozás vagyunk: télen is 26-27-en dolgoznak, nyáron pedig 38-an.
HVG: A most divatos gasztromozikban a főnök rendszeresen kiborul. Önt is ki lehet hozni a sodrából?
Cs.B.: Az oda nem figyelés és a hanyagság nagyon idegesít. Ki tud hozni a sodromból, ha a kollégáim nem vendégcentrikusan oldanak meg valamit. Például ha lusták megteríteni a kerthelyiségben azért, nehogy egy óra múlva le kelljen szedni az asztalokat.
HVG: Annak idején az elsők között kapta meg Schmitt Pál köztársasági elnöki díját. Politikusok is vannak a törzsvendégeik között. Velük hogyan boldogul?
Cs.B.: Vendég és vendég közt nincs különbség. Nálam nincs olyan, hogy jobb- és baloldali étterem. Azért dolgozunk, hogy aki ide betér, az jót egyen, igyon, jól érezze magát. Egyébként sem az a típusú vendéglős vagyok, aki odamegy a vendéghez beszélgetni. Persze ha ez a vendég kérése, az más: akkor odaülök.
HVG: Melyik konyha áll a szívéhez-gyomrához a legközelebb?
Cs.B.: Leginkább az olasz konyhát szeretem, nem is annyira az ételek, hanem inkább a szív és a lélek miatt. Minden elismerésem a francia gasztronómiának is, de az nekem kicsit merev, kimért. Külföldi útjaimon eléggé tudatosan választok, az adott régióra jellemző, különböző kategóriájú éttermeket.
HVG: És vendégnek milyen? Az élményt keresi, vagy inkább ellesi a konkurencia fogásait?
Cs.B.: Nem vagyok hőbörgő, se válogatós, nekem könnyű főzni. Ugyanúgy tudok örülni egy jó kacsazsíros kenyérnek lila hagymával, mint egy három Michelin-csillagos étteremben csodásan összerakott degusztációs menünek. Azért járok étterembe, mert szeretem jól érezni magam, de sohasem kérek el recepteket, mert nem is akarok lemásolni semmit és senkit. Az élményeim – ahogy például Széll Tamás Bocuse d'Or-győztes fogásai – viszont beépülnek a menünkbe.
HVG: Újabban egyre látványosabb szerepet vállalt a szakma megújításában is. Melyik az igazi Csapody Balázs: a nagy szervező, a gasztroforradalmár vagy a Balaton-parti vendéglős?
Cs.B.: Nem forradalmár, hanem vendéglős vagyok. A Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Bocuse d'Or Akadémia működésében azért vállaltam szerepet, mert hiszek bizonyos célokban. Van már mögöttem tapasztalat, fontos, hogy tegyek valamit a szakmáért is. De ezért nem akarok Budapestre költözni. Somogy megyében élek, és hiszek abban, hogy ennek a régiónak van egy sajátos íze, zamata, illata. Ezt próbálom minél jobban megmutatni a vendégeknek. Az alapanyagokat sem a külföldi, divatos piacokról szerzem be.
HVG: Most, hogy sokat forog a neve a médiában is, nem gondolkodik étteremhálózatban, brandépítésben?
Cs.B.: Nem. Egy fenékkel egy lovat kell megülni. Rengetegen megkerestek, hogy társuljunk, adnak hozzá pénzt, beszállnának, de mindig nemet mondtam. Én ebben a vendéglátásban hiszek. A terveimben szerepel viszont egy Kistücsök delikateszbolt, hogy mi magunknak készítsünk nagyon jó minőségű lekvárokat, pástétomokat, halkrémet, sonkát, szalámit. Már azt is látom magam előtt, ahogy ezeket a saját vendégházunkban szolgáljuk fel reggeli gyanánt.
HVG: A nyár elején – egészségügyi okokból – hosszú kényszerpihenőre volt ítélve; gondolt már a staféta átadására?
Cs.B.: Ez még nem szerepel a terveimben. Igaz, a hosszú otthoni és kórházi lábadozás sem szerepelt benne, ez lelkileg is nagyon megviselt. A fiamnak 21 évesen még az a feladata, hogy tanuljon, világot lásson, minél több helyre elmenjen és megtapasztalja, hogy működik a turizmus. De soha nem fogom kényszeríteni, nem próbálom megszabni neki azt sem, hogy márpedig neked át kell venned idővel ezt az éttermet. Megvalósíthatja önmagát – ha itt, akkor itt, ha más területen, akkor ott.