szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Március 12-én tölti be 70. évét Fenyő Miklós, akiről e cikkben azért sem fogjuk leírni, hogy „örökzöld”.

Amikor összeállítottuk minden idők legfontosabb magyar poplemezeit, kérdés sem volt, hogy e 30-as listára bekerül-e a Hungária együttes csúcslemeze, a Hotel Menthol. Ezt írtuk akkor:

„Duci Juci és a Taxi Szaxi. A Hotel Menthol zárványszerű képződmény, egy Magyarországon már szinte abszurdnak ható stíluskavalkád, a rockabillytől kezdve a ska-n keresztül a twistig. Annyira optimista, és naiv lemez ez, hogy az egyetlen helyes reakció a meghallgatása alatt és után a felhőtlen mosolygás.

Fenyő Miklós egy életérzést próbált hazánkban meghonosítani a 70-es évek végén, 80-as évek elején, és ez az elképzelése legjobban ezen a lemezen jött össze. Bugyuta szövegek, a minden számból kiszivárgó kóla-mámor, és a rágógumiként fülbe tapadó dallamok egy egész országot vettek le a lábáról.

Valószínűleg minden háztartásban található legalább egy Hungaroton-kiadás a lemezből (amin egyébkén angolul és oroszul is ott szerepelnek a számcímek), sőt, az együttes sikertörténetéről még 2009-ben is sikerfilm készülhetett Made In Hungaria címen. Akármilyen megmosolyogtató, de attól még igaz: Fenyő, Szikora, Novai és a többiek 43 percre egy képzeletbeli amerikai állammá (álommá?) tették Magyarországot.”

Bár nem a mélységei miatt, hanem inkább a bravúros formai megoldásai miatt Fenyő Miklós az egyik legfontosabb szövegírója is a magyar popzenének.

"A jampecok a Chevroletben agyba-főbe nyomják a dudát.
Úgy bírom a dumád!
Hullajó a szipkád,
Mindened tömény,
Erre bukom én.
Gyere velem, rázzuk meg
A rockabilly-t kis csibém!"

Fenyő 1947-ben született Budapesten, családja az 1956-os forradalom után elhagyta az országot. Néhány év múlva azonban hazatértek, és mivel szülei kisgyermekkorától taníttatták zongorázni, és amerikai kisiskolás évei alatt nagy hatással volt rá a rock and roll zene, amint tehette, zenekart alapított Szent István parki barátaival, többek között Barta Tamással, Ez volt a Syconor, ami Beatles- és Stones-dalokat, a Radio Luxembourgban hallott külföldi slágereket játszott. (Főleg e hőskorról szól a Made in Hungária című film és színházi darab.) Az együttes 1967-ben esett szét, amikor több tagját katonai szolgálatra hívták be.

Fenyő ezután hozta létre a Hungária együttest, amely már hivatásos zenekar volt. 1968-ban tizenhat évesen írt Csavard fel a szőnyeget című rock and rolljával elindultak a Ki mit tudon. A zsűri eltanácsolta őket, de közönségszavazatokkal bejutottak a döntőbe, amelyet meg is nyertek a Nem bújok én többé már a subába című számmal.

A siker ismertté tette nevüket, rendszeresen felléptek az Ifiparkban, 1969-ben a Ki mit tudon közönségdíjat nyertek az Egyszer vagy fiatal című dallal. Első lemezük, a Koncert a Marson 1970-ben jelent meg, 50 ezer példány kelt el belőle. A hanglemezgyár kegyeiből azonban hamar kiestek, koncertezni idehaza nem nagyon engedték őket, nehogy "elvegyék a levegőt" a futtatott együttesek elől, ezért jobbára külföldön turnéztak. 1978-ban felvehették a Beatles-láz című lemezüket, de végül ezt sem adták ki, csak 1997-ben jelent meg.

Fenyő 1980-ban úgy döntött, hogy visszatér a rock and roll hoz, új felállást toborzott össze, énekesnőnek megnyerte az addig ismeretlen Dollyt. Az ötvenes évek jampi jelmezeibe öltözött, a vérpezsdítő zenét ötletes magyar szövegekkel párosító együttes frenetikus sikert aratott, első nagylemezük magyar rekordot jelentő hatszázezer példányban kelt el, ma is minden idők legkelendőbb hazai albumai közé tartozik. 1981-ben a Limbó hintóval megnyerték a Tánc- és popdal fesztivált, százezres példányszámban fogyott Hotel Menthol című lemezük is (ld. feljebb).

A sikert sikerrel halmozó "nagy" Hungária 1983-ban bomlott fel. Fenyő ezután egy szólóalbumot jelentetett meg, majd megpróbálkozott az akkor kedvelt break műfajjal is, 1985-ben az ismét összeállt Hungáriával dolgozott. 1986-ban Bodnár Attilával létrehozta a popos Modern Hungáriát, a nyolcvanas évek végétől fiatalokkal kezdett foglalkozni. Ő fedezte fel és futtatta be Szandit, menedzselte a Step együttest, a Calypso 873 Rádió munkatársa volt. 1994-től sorra jelentek meg az 1960-as évek elejének hangulatát visszaadó szólólemezei. 1995-ben összeállt a nyolcvanas évek Hungáriája, amely 70 ezer néző előtt adott koncertet.

Immár húsz éve, hogy nyáron a Margitszigeten, majd karácsonykor Fenyő-ünnep címmel lép fel.

A mozgalmas és gazdag pálya során a Hungária együttessel és szólóban harmincnál több lemeze jelent meg, köztük többszörös platina- vagy aranylemezek, gyémántlemezt is átvehetett a zenéjével eladott, több mint ötmillió hanghordozóért. 1990-ben kapta meg a Magyar Rádió nagydíját, az EMeRTon-díjat, 1992-ben az Arany Zsiráf Mahasz-nagydíjat, 1995-ben Huszka Jenő-díjjal tüntették ki, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át, és szűkebb pátriája, a XIII. kerület díszpolgára lett. 2006-ban kapta meg az Artisjus Életmű-díjat, 2008-ban a Pro Urbe Budapest-díjat, néhány napja a Fonogram Életműdíjat.

Hetvenedik születésnapját a Kongresszusi Központban természetesen koncerttel ünnepli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!