szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyvezető elismerte, hogy magáncégként ugyanúgy működnek, mint előtte állami háttérintézményként, és ugyanúgy megkapják a 600 milliót is.

Bár a Design Terminál már nincs állami kézben, mégis ugyanannyi támogatást kap, 600 millió forint közpénzt, mint korábban – írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közzétett adatok alapján.

A Design Terminál korábban állami háttérszervezetként működött, a bürokráciacsökkentés azonban ezt az intézményt is érintette, a Design Terminál így átalakult, és magántulajdonú szervezetként folytatja munkáját.

A kormányzati portálon megjelent információk szerint viszont a Design Terminál Közhasznú Nonprofit Kft. kultúrpolitikai és ifjúságpolitikai feladatok megvalósítására, tehetséggondozásra és kreatívipari termékek megismertetésére idén is 600 millió forinthoz jut, ami pontosan ugyanannyi, mint amennyit korábban állami háttérintézetként kapott.

Tavaly szeptember óta a cég tulajdonosai Csák János, Magyarország volt londoni nagykövete, valamint Böszörményi-Nagy Gergely, aki Navracsics Tibor korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszter főosztályvezető-helyettese volt.

Böszörményi-Nagy, aki a Design Terminál ügyvezetője is, a lapnak elmondta, a korábbi állami háttérszervezet nonprofit cégként tevékenykedik tovább, az állammal pedig közszolgáltatási szerződés keretében továbbra is együttműködnek, és a vállalt feladatok ellentételezésére nyújtanak be támogatási kérelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

Az ügyvezető tulajdonos elismerte, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is 600 millió forintos támogatást kapnak a humántárcától. Szerinte ez azért van így, mert a szervezet jogi átalakítása nem eredményezett feladatcsökkenést, tehát pont akkora támogatásra pályáztak, mint korábban.

Ugyanakkor elmondása szerint az a céljuk, hogy néhány éven belül érdemben sikerüljön csökkenteni az állami támogatás mértékét. Böszörményi-Nagy Gergely szerint a bürokráciacsökkentés során a Design Terminál átalakítása egyébként nem a költségcsökkentés, hanem a hatékonyság növelése érdekében történt. Azt viszont elismerte, hogy egyelőre magántulajdonú cégként ugyanúgy működnek, mint korábban állami háttérintézményként. Csakhogy a 600 milliós állami támogatást immár magáncégként kapják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából