szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma este kerül adásba a Hír Tv-n Veiszer Alinda és Gundel Takács Gábor beszélgetése, amelyben szó esik a műsorvezető köztévés, origós és esetleges TV2-s szerepléseiről, médiadilemmákról és az olimpiai népszavazásról is.

Mozgalmas hónapokat élt meg Gundel Takács Gábor 2017 elején: februárban először otthagyta a köztévét, napokkal később a veszni látszó budapesti olmpia ügye mellé állt, majd az egyre inkább kormányzati szócsővé alakuló Origo adott felületet a focis blogjának, legutóbb pedig már a TV2 is bejelentkezett érte.

Minden fenti téma szóba is esik Veiszer Alinda korábban rögzített, szerda este adásba kerülő Hír Tv-s műsorában. Gundel Takács elmondta, nem szeret politizálni, mert "semmit nem mondhatsz úgy, hogy valaki ne értse félre", de beismerte, hogy fokozatosan alakult ki benne a dilemma, hogy meddig szabad a köztévénél maradni, ahol a sportközvetítések mellett a Maradj talpon! című műsort vezette.

"Én azt gondoltam, hogy amíg nem szólnak bele a vetélkedőmbe, amíg nem szólnak bele a sportközvetítéseimbe, addig számomra ez tartható. (...) Ráadásul volt bennem egy dac is: miért én menjek el innen?" – mondta, majd miután a műsorvezető megkérdezte, hogy akkor kinek kellene elmennie, azt válaszolta: "akik például nem televíziós szakmai alapokon vannak ott, hanem mondjuk delegáltak. Akiknek a politikai szempontokat kell érvényesíteniük". A köztévétől való távozásáról végül akkor döntött, amikor a tudta nélkül tettek meg versenyzőnek egy Habony Árpádhoz közel álló embert a Maradj talpon!-ban.

Gundel Takács Gábor a Maradj talpon! című vetélkedőben
©

Elmondta, hogy próbálja leválasztani a politikát az élet más részeiről, ezért tartotta vállalhatónak az Origo felkérését, amely szerint heti egy pár perces videót kell készítenie focis témában. Látja, hogy "durvul a helyzet", ezért nagy a dilemma, de a szerinte egyre sarkosabb médiapiacon "lassan sehova sem lehet menni dolgozni".

Elvi kérdésnek tartja, hogy mindenképp elmegy szavazni, de az aktuálpolitikában a félelemkeltés, és a közbeszéd egyre mélyebb színvonala zavarja leginkább. De tévésként szerinte nem is lehet politizálni, a kettő ugyanis nem megy együtt – erre a DK-s Vágó István példáját hozta fel.

Amikor a TV2-vel folytatott tárgyalásai kerültek szóba, Gundel Takács elmondta, hogy természetesen szakmailag vállalhatatlan egy olyan hírműsor, amelyben lejöhet egy komoly ferdítés után, hogy Soros György meg akarta ölni az anyját, de ugyanaz a dilemma áll fenn, mint a korábbi munkái során: hogy csinálja azt, amit szeret, és amit az emberek is szívesen néznek, de akkor elfordítja a fejét, vagy inkább nem látják a képernyőn.

A BOM olimpiai kampányában való szerepvállalásáról elmondta, nem érzi, hogy hülyét csinált volna magából, és hogy "az olimpia számomra egy alapvetően fontos dolog, és fontos lenne Budapestnek is, csak nem mindegy, hogy hogyan". Egyébként a népszavazást és az azt kezdeményező Momentum Mozgalom érveit legitimnek tartja, de ezt a felvetést nem most kellett volna meglépni, hanem már korábban. Azt is elismerte, hogy "ha újra nekifutunk, akkor a történtek után nincs más út, népszavazással kell kezdeni".

Veiszer Alinda

Ismeri és szereti a fél ország, vagy az egész. Az utóbbi hónapokban azonban nehéz és megosztó döntéseket hozott. Sokak szerint túl sokat várt azzal, hogy felálljon a közmédiából, sokak szerint hős, hogy egyáltalán megtette. Vajon vállalhatónak tartotta-e a közeget? Vajon annak tartja-e a tv2-t, ahol éppen műsorra tárgyal?

A műsor szerda este 23.05-kor kerül adásba, az ismétlést pedig csütörtökön 5.05-kor adja le a Hír Tv.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Biden olyan kormányt alakíthat, amilyet Obama szeretett volna

Biden olyan kormányt alakíthat, amilyet Obama szeretett volna

Harminc évvel ezelőtt egyáltalán nem számoltunk a posztdemokrácia megjelenésével

Harminc évvel ezelőtt egyáltalán nem számoltunk a posztdemokrácia megjelenésével