Tetszett a cikk?

Cseh Tamás özvegyét, Császár Bíró Évát kérdeztük arról, a család miért nem hosszabbította meg a Cseh Tamás Program névhasználati engedélyét.

Mint tegnap arról hírt adtunk, a hazai könnyűzene támogatásra alapított Cseh Tamás Program, a család által engedélyezett névhasználat lejártával új néven folytatja, mivel a család kérte, a jövőben a program ne Cseh Tamás nevét viselje. A program Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programként (röviden Hangfoglaló Program) néven folytatódik tovább.

Megkérdeztük a néhai dalnok özvegyét, milyen szempontok motiválták a család döntését.

"Egyetlen elvárás volt részemről és a gyerekeink részéről: Tamás nevét méltóképpen használják", meséli Császár Bíró Éva, amikor arról kérdeztük, hogy amikor Cseh Tamás nevét adták a programhoz, voltak-e elvárásaik a programmal kapcsolatban – hogy milyen szellemben, milyen módon működjön –, s ha voltak elvárások úgy érzi, ezek teljesültek-e, "Nincs okom az elmúlt három évre visszatekintve bárkinek a jó szándékát megkérdőjelezni, viszont úgy tapasztaltuk, hogy az utóbbi időkben a program túlnőtte azokat a kereteket, amelyek az eredeti szándék szerint megfogalmazódtak."

S, hogy miért nem hosszabította meg a Cseh-család az névhasználat engedélyezését? "Ez a program sokszorosára nőtt a három év alatt. A programnak ez siker, azonban annyira szerteágazó lett, hogy tartani lehetett attól, Tamás neve hamarosan inkább magát a programot jelenti, mint azt a Cseh Tamást, aki a nevét, életét a Daloknak adta, és aki közel negyven évig – az ő megfogalmazása szerint – mint "hírnök" járta az országot, így lett a neve olyanná, amiért sokan ma is szívesen emlékeznek rá", mondja Cseh Tamás özvegye.

Mondandója rímel az NKA közleményének vonatkozó bekezdésére: "Hónapok óta zajlik az a szakmai beszélgetés, melynek témája a program jövője; szűkítsük-e a támogatást a program névadójának szellemi, művészi öröksége, illetve egyfajta zenei stílus irányába vagy nyissuk szélesebbre a kapukat és műfajoktól, irányzatoktól függetlenül karoljuk fel a fiatal tehetségeket".

Azt is megkérdeztük, békében vált-e el Cseh Tamás neve és családja a programtól (és az NKA-tól, és az Emmitől).

"Nem volt nézeteltérés", meséli Császár Bíró Éva, "Én elmondhattam az álláspontomat, megértették és elfogadták, hogy a mi szempontunk más, mint a programé. Megköszönték, hogy eddig használhatták. Egy kérés volt, hogy az engedély lejárata előtti programok megvalósulásáig még használhassák Tamás nevét, amit méltányolandónak tartottunk, és elfogadtuk."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!