szerző:
MTI

Az ultrakonzervatív országban 35 éven át be voltak tiltva a mozik, 20 éven át pedig a koncertek is, az operaház építése így nagy lépésnek tekinthető.

Szaúd-Arábia első operaházának felépítését jelentette be csütörtökön a Szórakoztatási Főhivatal. A muszlim arab ország első operaházáról egyelőre csak annyit tudni, hogy a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában nyílik, építése már megkezdődött, átadása 2022-re várható.

Az ultrakonzervatív Szaúd-Arábiában 35 éven át be voltak tiltva a mozik, 20 éven át pedig a koncertek is.

A Szórakoztatási Főhivatal vezetője, Ahmed al-Khatib csütörtökön közölte, hogy a tavalyi 2000-rel szemben idén már körülbelül 5500 kulturális rendezvényt (show-t, fesztivált, koncertet) tartanak az ország ötven városában.

"A legizgalmasabb és a leghíresebb eseményeket hozzuk el idén Szaúd-Arábiába" – mondta Ahmed al-Khatib. A fellépők között szerepel Andrea Bocelli, a Maroon 5 és a Cirque du Soleil.

Az illetékes bejelentette, hogy a Vision 2030 program keretében 64 milliárd dollárt költenek a helyi szórakoztatás és a kultúra fejlesztésére, hogy a lakosság ne külföldön, főleg a környékbeli liberálisabb országokban kényszerüljön elkölteni a szabadidő eltöltésére szánt pénzét.

E célból nyitották meg a mozi- és a koncertpiacot a külföldi, köztük nyugati produkciók előtt. Az első fellépők között volt Nelly amerikai rapper, Yanni görög zenész és Khaled, a rai királya. Az első mozik márciusban nyílnak, 2030-ig 300 filmszínház átadásával számolnak.

Az új, reformpárti szaúdi vezetés azt szeretné, ha nem a szaúdiak járnának át szórakozni a szomszédos országokba, hanem megfordulna az irány. Ahmed al-Khatib emlékeztetett arra, hogy Yanni szaúd-arábiai koncertjére 10 százalékban már bahreiniek váltottak jegyet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!