szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A hatalom soha nem szívelte a filozófiát, és ez kölcsönös volt – mondja a nemrégiben az olasz Galileo Galilei-díjjal elismert, közel fél évszázadon át oktató filozófiaprofesszor, Kelemen János.

1956 őszén nyolcadikos volt, mindenfélét olvasott, és a szülei könyvei közül kezébe került Platóntól A lakoma, Dante Isteni színjátéka, a Paradicsom és Benedetto Croce Esztétikai breviáriuma. Akkor, autodidakta módon kezdett olaszul tanulgatni, így került kapcsolatba a filozófiával Kelemen János.

A professzor a HVG hetilapnak adott interjúban arról beszélt: egy szót sem értett ezekből a könyvekből, de igyekezett. „A háttérben az eszképizmus állt. A házunk Szegeden sarokház volt, és 1956-ban hónapokon keresztül ott állt egy elhagyatott tank, a csöve a házunkra irányult. Ez mégiscsak kellemetlen volt, és hogy eltereljem a figyelmemet – ezt hívják eszképizmusnak –, A lakomát olvastam. Lenyűgözött. Nem értettem meg, de óriási hatást gyakorolt rám, ahogy muzsikált. Attól fogva érdekelt a filozófia. Platónnal kezdeni nem rossz.”

Kelemen János csaknem ötven évig tanított: mint elmondta, kinek a filozófiát, kinek a gondolkodást kellett átadni. „Voltak olyan diákok, akiknek kimondottan jó filozófuseszük volt. Tőlük sokat lehetett tanulni. Voltak a szorgalmas diákok, őket adatokkal igyekeztem tömni. A tanárság nem arról szól, hogy tölcsérrel a diákba töltjük az információt. A tanítás interaktív magatartás.”

A filozófia és a filozófiai gondolkodás mindig is kritikus volt a hatalommal szemben. A professzor szerint koronként változott, hogy mennyire élt a hatalom a történelem során a filozófia eszközével.

A nagy skolasztika idején a filozófia igyekezett önállósodni. Az egyházi hatalom rettentően sok támadást intézett a filozófusok ellen – említsem a máglyákat?

Az eretnekséggel nem az volt a baj, amit gondoltak, hanem hogy mást gondoltak. Kering vagy nem kering? De nem kell időben messzire mennünk; a sztálinista szocializmus idején is kicsit hasonló volt a hatalom és a filozófia viszonya, mint a modern világ születésének pillanatában."

A teljes interjút elolvashatja a HVG hetilapban!

 

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!