szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Stúdió K, az Átrium és a Rózsavölgyi Szalon is megrendült közleményben tudatta, hogy a konstrukció eltörlése után kétséges a megmaradásuk.

Nemrég írtunk róla, hogy a kultúr-tao megszüntetése miatt adományokkal próbál életben maradni a Stúdió K Színház. Akkor közösségi oldalukon azt írták, miután a kormány november 13-án elfogadta a kulturális tao-támogatás eltörléséről szóló módosítást, a színház jövője bizonytalanná vált, mivel így bevételük jelentős részétől elestek.

Úgy tűnik, nem csak a Stúdió K van bajban a konstrukció eltörlése miatt: az Átrium Film-Színház közösségi oldalán azt írja, a kultúr-tao eltörlésével nagyjából 220 millió forintnyi támogatásuk visszamenőleg elveszett, amelynek pótlásáról egyelőre nincs semmilyen információjuk. Hasonló helyzetbe került a Rózsavölgyi Szalon is: ők úgy próbálnak túlélni, hogy 2019. január 1-től 20 százalékkal megemelik a jegyárakat, februárra tervezett, Amivel meg kell küzdenünk című bemutatójukat pedig lemondják, saját költségvetésükből ugyanis nem tudják azt finanszírozni.

A színházi közösségünk – nézőink és művészeink – iránti felelősség morálisan és szakmailag is kötelez minket. Nem tervezhetünk a bizonytalanságra, ígéretekre, jóslatokra. Nem lehet azt mondanunk, vágjunk bele mégiscsak, aztán lesz, ami lesz. Így nem képes működni egyetlen intézmény sem

– írja a Facebookon Zimányi Zsófia művészeti vezető, hozzátéve: a Rózsavölgyi Szalon vezetősége kész részt venni bármilyen egyeztetésen az előadóművészeti szféra finanszírozási rendszerének újragondolásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

L. Simon 37 milliárddal növelné az előadó-művészeti szervezetek költségvetésesét

2019-től nem lehet semmilyen megállapodást kötni TAO-támogatásra a színházaknak és zenekaroknak - ez derül ki az Országgyűlés Gazdasági bizottságának módosító indítványából. L. Simon László szerint az elmúlt három év ilyen célra igénybe vett támogatásainak éves átlagát állami forrásból meg kell kapniuk az előadó-művészeti szervezeteknek.