szerző:
hvg.hu

Bár a két versenyben lévő magyar filmet nem díjazták, az Európai Filmakadémián, ahol a lengyel Hidegháború című film tarolt idén, de egy magyar sikernek azért örülhettünk, mert egy koprodukcióban készült animációs filmnek sikerült megnyernie kategóriáját.

Az Európai Filmakadémia szombat esti sevillai gáláján a fekete-fehérben forgatott Hidegháború című film öt kategóriába is győzelmet aratott.  Pawel Pawlikowski lengyel rendező filmje söpörhette be egyebek mellett a legjobb filmért és a legjobb rendezőnek járó díjat is.
Sajnos a versenyre nevezett két magyra filmek  -  Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmje, a Cannes-ban is díjazott Egy nap, és Tuza-Ritter Bernadett megrázó dokumentumfilmje a modern kori rabszolgaságról szóló, az Egy nő fogságban - ezúttal nem nyertek elismerést.
Viszont mégis született magyar siker a rangos seregszemlén: Animációs film kategóriában a Még egy nap élet című lengyel-magyar-spanyol-német-belga koprodukció kapta az Európai Filmdíjat. A budapesti Puppetworks animációs filmstúdió közreműködésében készült animációs film világpremierje a cannes-i filmfesztivál hivatalos programjában volt, majd San Sebastianban közönségdíjat nyert, a budapesti Anilogue-on pedig fődíjat kapott. A film január 24-től látható  a magyar mozikban. Az alkotás  Kapucinśki kiváló veterán újságíróról, a vesztes ügyek és forradalmak pártfogójáról szól. A férfi Angolába utazik, ahol véres polgárháború tör ki. Kapucinśki saját bőrén tapasztalja meg a háború kegyetlen valóságát, és felismer egy számára addig ismeretlen érzést, a tehetetlenséget. Angola örökre megváltoztatja: riporterként ment el, de íróként tért vissza.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben