szerző:
Varga Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ugye nem hitte senki, hogy a fiúk kimaradnak? Színészinterjúink idén folytatódnak, csak most fiatal férfi színészeknek szegeztük neki új kérdéseinket. Hogy látják a világot azok a tehetséges huszonéves férfiak, akikből a következő évtizedek Mácsai Pálja vagy Nagy Ervinje lehet? Arcukat filmekből és tévésorozatokból ismerhetjük, néhányuknak nagy számú rajongótáboruk is van már. Érzékenyek, sármosak és kíváncsiak – a következő tizenöt hétben őket mutatjuk be közelebbről. A sorrend, csakúgy, mint kolléganőik esetében, mozgóképes tapasztalataikon alapul.

A legmenőbb fiatal magyar színészek #15

Név: Major Erik
Született: 1996. július 18.
Miben láthattuk: Aranyélet, Egynyári kaland
Színházban: Katona, Ódry, Szkéné

Major Erik azért kezdett el drámaszakkörre járni az általános iskolában, mert az édesanyja hatig dolgozott a fóliában, ő pedig négykor végzett, és valamivel el kellett ütnie a köztes időt. Nyolcadikra már annyira megszerette, hogy drámatagozatos gimnáziumba ment tovább Szentesre, de ott a színészeten kívül más nagyon nem izgatta, ami például abban nyilvánult meg, hogy minden évben kénytelen volt pótvizsgázni matekból. Az utolsó évet meg is kellett ismételnie, abban az időben állt be az erdélyi Osonó vándorszínház társulatába, és járta be pár hónap alatt fél Európát az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadás egyik szereplőjeként.

Még gimibe járt, amikor Szentesen is castingoltak az Egynyári kaland című ifjúsági tévésorozatba. Ő is szerencsét próbált, és egy jó kis mellékszerepet kapott az első évad utolsó részében: eljátszhatta Mucsi Zoltán kétszínű, manipulatív unokaöccsét, aki jól kiszúrt Schmidt Sáráékkal. Ennek a sorozatnak a rendezője, Dyga Zsombor aztán elhívta az Aranyéletbe. A közimádatnak örvendő HBO-sorozat legelső részéből emlékezhetünk rá: Erik volt Döbrösi Laurának az az osztálytársa, aki elhívta randira a lányt, majd visszavette tőle a kutyát, ami igazából az övé volt.

Miután végre meglett a matekérettségi is, elsőre felvették a színművészetire Pelsőczy Réka és Rába Roland osztályába. Tavaly, a másod- és a harmadév közötti nyáron főszerepet játszott egy mozifilmben, amit már ki is kiáltottak az első magyar #metoo-filmnek. A Filmalap Inkubátor programjában készülő Impromptu főhőse egy ifjúsági vonószenekar 18 éves szólistája (Major Erik), aki tudomást szerez arról, hogy nagypapa korú karmesternek (Máté Gábor) viszonya van egy 13 éves csellista lánnyal (Bognár Lulu). Félig felnövéstörténet, félig thriller, várhatóan ősszel kerül majd a mozikba.

Máté Gábor, Bognár Lulu és Major Erik az Impromptu forgatásán
©

Körülbelül egy hónappal a forgatás előtt a Zeneakadémia egyik termében ültem Erik hegedűóráján. Nagyon szorított az idő, és sehogy sem álltunk a filmben elhangzó zeneművekkel, mégis végtelen nyugalommal töltött el, ahogy néztem ezt a fiút, aki már hónapok óta vitte magával mindenhova a hangszerét, azzal aludt, és azzal kelt. Tudtam, hogy jó kezekben van a film. Sikerült hamar egy olyan színész-rendező viszonyt kialakítanunk, inkább barátság ez, ahol nem volt kétség, hogy a forgatáson felmerülő bármilyen nehéz helyzet egy lehetőség arra, hogy valamit közösen felfedezzünk. Nála ez nem elhivatottság kérdése, ilyen a vére. Égető vágyat érez a munka iránt, és a legutolsó rezdülésig meg akarja ismerni azt, amit csinál, de amikor azt mondod neki, hogy ne gondolkozz, csak csináld, akkor is hallgat rád. Bájos, jó humorú, elképesztően szuggesztív, elkerülhetetlenül vonzza a tekinteted, de ami a legfontosabb, hogy tiszta a lelke. Az ő színészete nem önmegvalósításból vagy önérvényesítésből táplálkozik, hanem gyermeki kíváncsiságból. Pár napja mondta, hogy hiányzik neki a hegedű... hát nekem meg hiányzik a munka Erikkel.

– Nagy Zoltán, az Impromptu rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Nekünk sohase volt rendben a családi életünk. Az apukám beleszeretett A profi című filmbe, és ő is ezt az utat választotta, ezért aztán újra és újra költöznünk kellett. Az első emlékem, hogy Szentendrén lakunk egy üres ház padlásán, ahol nagyon sok a galamb. Egyszer csak hazaér az a család, aki ott lakik. A következő kép, hogy ott lakunk velük. Közösen használtuk a vécét, és egyszer rányitottam a velem egyidős fiúra, és annyit láttam, hogy nem ül rá a saját vécéülőkéjükre. Gondolom, miattunk.

Major Erik (sapkában) az anyukájával és a bátyjával
©

Egész gyerekkorodban menekültetek a rendőrség elől?

Egyik éjszaka körbekerítettek minket, apu valahogy elszökött. Én nem ébredtem fel, csak reggel. Utána mentünk Kiskunfélegyházára hárman, anyukámmal és a bátyámmal. Arra emlékszem, hogy a bátyámnak vérzett az orra a buszon, egy rendőr adott nekünk zsepit. Valószínűleg követett minket, hátha találkozunk apukámmal. De nem találkoztunk, a nagynénéméknél laktunk egy ideig. Utána hallottuk, hogy aput elvitték.

Mennyit kapott?

Először maximum három évet, de nem tudom pontosan, mert utána nem hozzánk jött vissza. Lett egy élettársa, aki szintén egy olyan családnak volt a tagja, amelyik semmi legális módját nem ismerte a pénzkeresetnek. Volt egy időszak, amikor édesanyám visszament Erdélybe, hogy megszerezze ott a magyar állampolgárságot, és aztán nem engedték vissza Magyarországra. Akkor rövid ideig apámmal éltem.

Major Erik
©

Most milyen viszonyban vagy vele?

Nem várhatom el tőle, hogy úgy viselkedjen velem, mintha az apukám lenne. Két különböző rendszer szerint élünk. Amikor találkozunk, olyan dolgok történnek velem, amelyek valószínűleg soha életemben nem történnének meg. Színházba tartó emberként izgalmas és hasznos belelátni ebbe, mert ez van ma itt, Magyarországon. De nem tudok vele azonosulni. Anyukám annyi mindent megtett értünk, amit két apa sem tudott volna. Nem érzek hiányt.

Ha feltámaszthatnál valamit, ami kiveszett a világból, mi lenne az?

Gyerekkoromban az utcákon fociztunk a barátaimmal, teljes napokat lógtunk együtt, bármilyen hülyeséget megcsináltunk. Ma azt tapasztalom, hogy a fiúk felteszik a fülest, és úgy kommunikálnak meg játszanak együtt.

Melyik volt életed eddigi legkínosabb pillanata?

Sokszor felcsúszott a hangom, amikor az egyetemre beérve köszöntem a felsőbbéveseknek. Ha ilyenkor parodizálták a bátortalan köszönésemet, az csak fokozta a helyzet kínosságát.

©

Miről csinálnál filmet, ha megdobnának 500 millió forinttal?

Nem tudom elfogadni, hogy a színház vagy a film célja csak a szórakoztatás legyen, úgyhogy mindenképp valami olyan dolgot csinálnék, amivel közölni tudnám, amit épp akkor fontosnak tartok. Megfilmesíteném A nép ellensége című Ibsen-drámát. Nincs olyan helyzet vagy környezet, amiben ne tudna reflektálni az aktuális társadalmi kérdésekre.

Vállaltál már el olyan munkát, amit szégyelltél?

Egy úton halad az ember ebben a szakmában, és nem lehet átugrani bizonyos helyzeteket. Fiatalon nem tudsz szelektálni, most az van, hogy csak csinálhassak valamit. A kisebb szerep vagy a súlytalanabb produkció lehetőségeket hozhat. Ha nincs az Egynyári kaland, nem kerültem volna bele az Aranyéletbe.

Kit tartasz zseninek?

Kubrickot mindenképpen. Többfajta zseni is van. Nem feltétlen az, aki jót csinál. Az is lehet zseni, aki mániákusan tud foglalkozni valamivel, és fel tud építeni magának egy saját igazságot.

Melyik filmrendező világa áll hozzád a legközelebb?

Gaspar Noé. Amikor az ő filmjeit megnézi az ember, az egy esemény. Nagyon szeretem, amikor egy rendező a történetet bele tudja helyezni egy saját formanyelvbe. Noénál is ez fogott meg. Az Enter the Voidban olyan vizuális élményt nyújt, ami a droghoz hasonlítható, a Szerelem pedig egy baromi érdekes határátlépés művészfilm és pornó között.

©

Ha kapnál 100 ezer forintot, és muszáj lenne két órán belül elköltened, miket vennél?

Összeszedném az osztályt, és felemelt állal azt mondanám, hogy mindenkit meghívok egy ebédre.

Felnőttnek érzed magadat?

Nagyon nem. Édesanyámtól mérhetetlenül sok szeretetet kaptunk, de vannak dolgok, amiket nem tudtam megtanulni tőle. Nincs anyagi kultúrám, és nagyon sok mindent nem tudok magamnak elintézni. Osváth Gabi (az Impromptu egyik producere) jött el velem megcsináltatni a személyimet és a lakcímkártyámat, ahogy egy számlát megírni sem tudok egymagam.

Dreissiger László producer, Bodnár Lulu, Osváth Gábor producer, Major Erik és Lengyel Benjámin az Impromptu forgatásán
©

Anyagi kultúra hiánya alatt mit értesz?

Hogy egyáltalán nem tudom beosztani a pénzemet. Elhatározom, hogy spórolni fogok, aztán délben éhes leszek, és elköltök kajára egy csomót.

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Amikor tinédzser voltam, egy ideig érdekelt a külsőm, az volt a motivációm, hogy tetsszem a lányoknak. Utána ez teljesen eltűnt, és most úgy nézek ki, ahogy akkor hagytam magam. Ha valamit kéne mondani, akkor az, hogy nagyon nagy a fejem. Máté Gábor viszont azt mondta, hogy jó színészi eszköz, ha valakinek nagy a feje.

Major Erik az Impromptu című filmben
©

Mikor kerültél a legközelebb a halálhoz?

Szerencsére eddig engem ez elkerült. Kiskoromban voltak öngyilkos gondolataim, de ezeket nem lehet komolyan venni. Mindenkinek szar gyerekkora van, ezt tudjuk, és nekem aztán tényleg tele volt szarsággal.

Ha megtudnád, hogy még tíz év múlva sem lesz gyereked, azt csalódásként élnéd meg?

Igen. Szerintem jó apa lennék, képes vagyok lepedőkből és könyvekből bunkert építeni az öcsémmel órákon át. De úgy senki nem akar felnevelni egy gyereket, hogy nincs jelen a családja életében, és a következő tíz évben elképzelhetetlen, hogy jelen tudnék lenni.

Szeretnél megnősülni?

Mindenképpen szeretnék az életemben egy olyan partnert, aki mellettem van. De gyakran érzem, hogy nem tudok foglalkozni az életemmel, nem tudok foglalkozni a párkapcsolatommal, csak úgy tudok benne részt venni, mint egy látogató. Volt olyan, amikor élveztem azt a helyzetet, hogy engem szeretnek, én pedig a saját kiteljesedésemmel, szakmai előrehaladásommal foglalkoztam. De ez a másikkal szemben nem fair.

©

Sokszor voltál szerelmes?

Az érzelmi működésem ilyen szempontból egy tinilányéhoz hasonlítható: elkezdek rajongani valakiért, és nagyon gyorsan beleszeretek úgy, hogy esetleg még nem is beszéltem vele egy szót sem. Aztán nagy nehezen elkavarodom odáig, hogy párbeszéd legyen ebből. Egy hosszú távú kapcsolatban pedig meg tudnak szeretni engem az emberek.

Milyen kaját tudsz főzni a legjobban?

Két éve nyáron dolgoztam kint New York mellett egy ultraortodox zsidó táborban a konyhán, ott nagyon sok mindent megtanultam főzni. A csirkének mindenfajta elkészítési formáját kipróbáltam, de a legjobb visszajelzéseket a tojásrántottámra kaptam. Szeretek improvizálni. A fűszerek nevét sem tudom, ezért kiszórok egy kicsit az ujjamra, megkóstolom, és ha azt gondolom, hogy passzol, akkor szórok bele.

Átértékelt benned valamit a #metoo?

Lényegében semmit. Ez egy húspiac, ahol emberek küzdenek, hogy érvényesíteni tudják magukat. Van egy ember, aki eldönti, hogy kinek adja azt a szerepe, ez mindenképpen egy kiszolgáltatott helyzet. Ezen a pályán ez mindig így volt, most is van, és lesz is. A #metoo-kampány haszna, hogy most már beszélünk erről a jelenségről, körülhatároljuk.

©

Hiszel valami magasabb rendű dologban?

Van, hogy tehetetlen helyzetben megpróbálom azt hazudni magamnak, hogy hiszek valamiben. Az elveimmel, a gondolataimmal, a nézeteimmel megyek szembe ilyenkor.

Mi volt a legemlékezetesebb lázadásod?

Szentesen, a gimiben minden évben elő kellett adnunk verseket, monológokat egy Mustra nevű eseményen. Mindig Wass Albert-verset mondtam, mert tudtam, hogy ő finoman szólva is megosztó figura. Vagy egy olyan monológot, amivel beszóltam annak a hatalomnak, amely ezt a feladatot kitalálta. Lázadozó típus vagyok. Önfejűen hajkurászom, hogy igazam legyen. Órákig tudok vitázni azért, hogy az én igazságom mögé álljanak be az emberek.

Utoljára melyik színészi alakításról jutott eszedbe, hogy ezt szívesen eljátszottad volna?

Billy Bob Thornton a Fargo első évadában. Szívesen eljátszanék egy ilyen mosolygós, elegáns, mégis brutális, szélsőséges, nagyon para alakot. De az igazság harcosai is vonzanak. Imádnám megcsinálni Michael Shannon nagy kiakadós jelenetét a Take Shelterből, amiben elmondja, hogy vihar közeleg.

Milyen káros szenvedéllyel élnél, ha nem lenne káros?

Speedeznék folyamatosan, hogy sose kelljen aludnom. Időfecsérlésnek tartom az alvást.

Melyik volt az utolsó film, ami baromira felbosszantott?

Lars von Trier A ház, amit Jack épített című filmje. Közhelyes volt, szét volt magyarázva.

Mikor szálltál el a legjobban magadtól?

Nem volt rá okom. Az önmagunkkal szembeni elégedetlenséget amúgy is sokkal építőbbnek tartom.

Major Erik az Impromptu című filmben
©

Melyik filmet láttad a legtöbbször?

A Gyűrűk Urát és a L’ecsót.

Milyen legyen az életed 15 év múlva?

Annak örülnék a legjobban, ha 15 év múlva elmondhatnám, hogy egy olyan csapatban dolgozom, amiben jól érzem magam, és művészileg azt tudom kifejezni, amit gondolok. És jó lenne egy olyan anyagi háttér, amivel el tudok tartani egy családot.

©

Hogyan szeretnél meghalni?

Gyorsan, szenvedés nélkül, de a legfontosabb, hogy az anyukám és a bátyám után. Vagy haljunk meg egyszerre.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színészek közül választottuk ki azt a tizenötöt, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat többi részét itt találja majd, a legmenőbb fiatal magyar színésznőkről szóló korábbi cikksorozatunk pedig erre van.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ikonikus Ferrarinak állít emléket ez az új kenyeres autó sportkocsi

Ikonikus Ferrarinak állít emléket ez az új kenyeres autó sportkocsi

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?