szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod, a Rossz versek, a Napszállta, és az Aranyélet is kapott díjat.

Péntek délután osztották ki a Magyar Filmkritikusok díját, írja a Filmhu. A fődíjat az Egy nap kapta. Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt életműdíjjal tüntették ki. A legjobb rendezőnek járó díjat Kenyeres Bálint kapta a Tegnap című filmért. A legjobb animációs filmért járó elismerést Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című alkotása kapta.

A legjobb kisjátékfilm díját az Ostrom című film, míg a legjobb dokumentumfilmért a Könnyű leckék című alkotás lett. A legjobb forgatókönyv díját Schwechtje Mihály érdemelte ki a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című filmért, ez kapta a legjobb első filmnek járó elismerést is. Az operatőri díjat Máthé Tibor kapta A hentes, a kurva és a félszemű című filmért.

A legjobb női főszereplő díját Szamosi Zsófia kapta az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplő Hegedűs D. Géza lett A hentes, a kurva és a félszemű című filmben való szerepéért. Reisz Gábor Rossz versek című filmje három elismerést is kapott: Monori Lili a legjobb női epizódalakításért, a legjobb férfi epizódalakításért Kovács Zsolt, a legjobb vágásért járó díjat pedig Tálas Zsófia kapta. 

A legjobb látványterv díját Rajk László kapta A Napszállta című filmért, míg a tavaly elhunyt Melis Lászlónak adták a legjobb filmzene kategória díját a Napszállta, A rossz árnyék, És a halottak újra énekelnek című filmek zenéjéért. Az elmúlt év legjobb tévésorozata az Aranyélet lett, míg különdíjban részesült Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében