szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átadták a Spiel des Jahres idei díjait.

Hétfőn Berlinben kihirdették a legrangosabb társasjáték-díj, az Év Társasjátéka (Spiel des Jahres) idei nyerteseit.

Az Év Társasjátéka egy már Magyarországon is kapható partyjáték, a "Csak egy" lett, amelyben a sorra kerülő játékosnak egy szót kell kitalálnia úgy, hogy a többi játékos szintén csak egy-egy szóval segíthet neki.

A bonyolultabb játékok kategóriájában az Év Gémerjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat a szintén magyarul is megjelent madarakkal kapcsolatos társasjáték, a "Fesztáv" kapta, ebben a játékosok megpróbálják a madárházukba csalogatni a különböző madarakat.

Az Év Gyerekjátéka (Kinderspiel des Jahres) díját már korábban odaítélték, ezt a magyarul egyelőre nem kapható "Vikingek völgye" nyerte, ez egy táblás játék, amelyen hordókat kell kiütni a pálya közepéről, és aszerint léphetnek és kapnak pontokat a játékosok.

Az Év Társasjátéka díjaira minden évben 3-3 játék kerül a shortlistre, ezekből választják ki a végén a nyerteseket. Az Év Társasjátéka kategóriában a "LAMA" nevű kártyás játék, illetve egy barkochbát a szerepjátékkal keverő amerikai "Werewords" nevű társasjáték volt még az idei jelölt, az Év Gémerjátéka kategóriában az ókori Rómában játszódó "Carpe Diem", valamint egy kooperatív nyomozós játék, a "Detective" kapott még jelölést, az Év Gyerekjátékának egy szintén táblás "Fabulantika" nevű játékot, valamint egy állatos úszóversenyről szóló "Go Gecko Go!" című játékot jelöltek.

Létezik egyébként Magyar Társasjátékdíj is, ezt a Magyar Társasjátékos Egyesület adja ki, és ennél a magyar nyelven kiadott játékokat díjazzák. Idén május végén osztották ki a díjakat, 2019-ben a Magyar Társasjátékdíj fődíját a "Kuruzslók Quedlinburgban" című játék kapta, amelyben a játékosok a főzeteiket próbálják eladni a vásárban. Különdíjat kapott a "Photosynthesis" című játék, amely az értékelés szerint a természet megújulását, körforgását a fák életciklusán keresztül dolgozza fel. Az egyesület három további játékot ajánlott, a csempegyűjtögető "Azul"-t (amely tavaly a Spiel des Jahres díjat is megkapta), az ókori Egyiptomban játszódó "Luxor"-t, illetve a mahjongra hajazó "Sárkánypalotát".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez lesz az új sláger a tábortüzeknél: szerelmes duett született a Hab című filmhez

Ez lesz az új sláger a tábortüzeknél: szerelmes duett született a Hab című filmhez

Pályára állt a műhold, amely segíthet megmenteni a Földet

Pályára állt a műhold, amely segíthet megmenteni a Földet

Letépte magáról a nyomkövetőt, majd új barátnőjére és annak anyjára támadt egy 16 éves fiú

Letépte magáról a nyomkövetőt, majd új barátnőjére és annak anyjára támadt egy 16 éves fiú