szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A munkáltató és a sztrájkbizottság szerdán kezdi meg a tárgyalásokat.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Sajtótájékoztatót tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és polgársága hétfő délután 15 órakor a Vas utcai épület előtt, ahol bejelentették,

az SZFE rektorhelyettese és kancellárja, mint munkáltató, valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság közti egyeztetés a sztrájkkövetelésekről szeptember 23-án, szerdán délelőtt kezdődik. Ezt követően összesen hét napon keresztül folynak majd a tárgyalások. Amennyiben a sztrájkkövetelések nem teljesülnek, illetve nem sikerül megállapodni, október 1-jétől az SZFE dolgozói sztrájkba lépnek.

Mint ismert, az SZFE dolgozói szeptember 10-én jelentették be, hogy benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz.

Akkor azt írták, az új alapítványi fenntartó által rájuk erőltetett Alapító okirat és SZMSZ nemcsak az egyetem autonómiáját sértik, hanem a munkavállalók érdekeit is, ezért a dolgozók a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez.

A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a következő tagokból álló sztrájkbizottságot delegálták:

  • Csató Kata, mesteroktató
  • Forgács Péter, egyetemi docens
  • Karsai György, egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője
  • Németh Gábor, egyetemi docens
  • Veszprémi Judit, kommunikációs vezető

A sztrájkköveteléseket ugyan a munkáltatónak kellett volna beadni, de az SZFE-n speciális helyzet alakult ki, hiszen a sztrájkbizottság nem az Upor László vagy a dr. Vonderviszt Lajos hatáskörébe tartozó dolgokat kért. Ezért a követeléseket első körben a minisztériumnak adták be, azonban onnan kaptak egy levelet, hogy az ügy nem hozzájuk tartozik. A sztrájkbizottság ezért fordult most a munkáltatóhoz, ők pedig továbbítják majd a követeléseket a fenntartó kuratóriumnak.

A hallgatók a hétfői sajtótájékoztatón bejelentették, hogy bázisdemokratikus úton megfogalmazták követeléseiket, amelyek központi alapja megsértett autonómiájuk visszaszerzése és garantálása. Közölték azt is, hogy hiába fordultak Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, aki jelenleg a fenntartó alapítvány alapító jogainak gyakorlója.

A miniszter úr teljesen elzárkózik a hallgatókkal való kommunikációtól és a hallgatói autonómia garanciáinak biztosításától, ezért alaptörvényben biztosított alapjogaink védelme érdekében jogi lépéseket teszünk.

A hallgatók a panaszbeadványukkal az alapvető jogok biztosához és az oktatási jogok biztosához fordulnak, hogy megvizsgálják az autonómiájukat sértő intézkedések és mulasztások során létrejött alapjogi visszásságot eredményező helyzetüket, és tegyék meg a kellő intézkedéseket a visszás helyzet felszámolása érdekében.

A hallgatók bázisdemokratikus úton megfogalmazták követeléseiket, melyek központi alapja megsértett autonómiájuk visszaszerzése és garantálása. Elhangzott az is, hogy a diákok hiába fordultak Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, aki jelenleg a fenntartó alapítvány alapító jogainak gyakorlója.
A miniszter úr, teljesen elázrkózik a hallgatókkal való kommunikációtól és a hallgatói autonómia garanciáinak biztosításátólezért alaptörvényben biztosított alapjogaink védelme érdekében jogi lépéseket teszünk
– hangzott el, majd hozzátették, panaszbeadványukkal az alapvető jogok biztosához és az oktatási jogok biztosához fordulnak, hogy megvizsgálják az autonómiájukat sértő intézkedések és mulasztások során létrejött alapjogi visszásságot eredményező helyzetüket és tegyék meg a kellő intézkedéseket  a visszás helyzet felszámolása érdekében.bázisdemokratikus úton megfogalmazták követeléseiket, melyek központi alapja megsértett autonómiájuk visszaszerzése és garantálása. Elhangzott az is, hogy a diákok hiába fordultak Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, aki jelenleg a fenntartó alapítvány alapító jogainak gyakorlója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez