szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Televíziós bemutatásra és streamingszolgáltatásra készülő 12 történelmi dokumentumfilm támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet.

A támogatott alkotások között van a Bethlen István életét és a két világháború közti Magyarországot bemutató film, egy Fekete István-portré, a Kádár-rezsim illegális drogexportjáról szóló dokumentumfilm, és folytatódik Skrabski Fruzsina a szovjet katonák által megerőszakolt nőkről szóló dokumentumfilmje. A Megörökölt gyalázat ezúttal egy áldozat életéről fog szólni.

Támogatott alkotások:

Onódy, a hatvanas évek császára Pályázó: Tivolifilm Kft. Rendező: Almási Tamás
Onódy Lajos a 60-as évek szocializmust építő Magyarországának meghatározó alakja: ambiciózus, ragyogó üzleti érzékkel, felismerte, hogy céljai eléréséhez politikai kapcsolatokat is ki kell építenie.

Vörös narkó Pályázó: X-Trame Studio Kft. Rendező: Jamrik Levente
Filmünk a Kádár-rezsim Nyugat-Európába és az USA-ba irányuló titkos, állami drogkereskedelmét mutatja be, a legfrissebb kutatási eredmények ismeretében.

Orcátlan dolgok Pályázó: Dunatáj Alapítvány Rendező: Gulyás Gyula
"Historikus szembesítés a velünk élő történelemmel" – írják a készítők.

Bethlen István Pályázó: FILM-ART Stúdió Kft. Rendező: Pajer Róbert
A film Betlen István életét és politikai tevékenységét, illetve azon keresztül az ország két világháború közti történelmét mutatja be.

Mindhalálig Pályázó: Krea-Tv Kft. Rendező: Mózes Gergely
Dokumentumfilm egy valódi hősről, és egy vérgőzös antihős rémtetteiről. Baránszky Tibor katolikus pap és Kun András nyilas szerzetes párhuzamos története az 1944-es budapesti ostrom árnyékában.

Kegyelem hadművelet Pályázó: Art Vision Stúdió Kft. Rendező: Király Attila
Fedőakció Szuezért, avagy az ’56-os forradalom merőben új arca, egy maroknyi, Angliába menekült magyar szemtanú szemszögéből.

Több tízezer ártatlan vajdasági emlékére Pályázó: Phoenix MIT Egyesület Rendező: Lavro Ferenc
Az 1942-es hideg napok és 1944-es partizánterror illetve a délvidéki hadjárat hiteles és eddigi legpontosabb dokumentumfilmes feldolgozása – soha korábban nem látott archív felvételeken keresztül.

Megörökölt gyalázat Pályázó: Becsengetünk Produkció Kft. Rendező: Kiss Sándor, Skrabski Fruzsina
Az Elhallgatott gyalázat című film folytatása. A szovjet katonák erőszakosságának egyik áldozatának további életét követik nyomon.

A "bereki ember" Pályázó: Szupermodern Stúdió Kft. Rendező: Bertha Lívia
A film Fekete István életéről, munkásságáról fog szólni.

Czibor, a Rongylábú Pályázó: Film Positive Productions Kft. Rendező: Koltay Gábor
Czibor Zoltán az Aranycsapat világhírű futballistája, pályafutásának tündöklése és életének drámája a XX. század történelmének szorításában.

"A maga természete szerint és szabadon" Pályázó: SALT Communications Kft. Rendező: Szebeni Zsuzsa
Szilvássy Carola a két háború közti Kolozsvár emblematikus személyisége. Írók, költők múzsája. Bátorsága, áldozatkészsége, ízlése kiemeli kortársai közül.

„A magyarság keleti őrszeme” (Az utolsó székely berukkolás) Pályázó: Aster Film Bt. Rendező: Pataky Csaba
A székelység történelmi sajátossága és szabadságának jogforrása, a katonai hivatása volt. A berukkolás a fiatalok férfivá válásának pillanata lett. "Filmünk a 900 éves hagyomány legutolsó aktusára épül" – fogalmaznak az alkotók.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció, 24 ismeretterjesztő alkotás, 8 kisjátékfilm 10 tévéfilm készül és 19 sorozattervet fejlesztenek az alkotók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon