szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alkotók a filmmel a fiatalokat szeretnék megcélozni.

Animációs dokumentumfilm készült a témáról, a fiatalok megszólítása a cél.
Animációs dokumentumfilm készült Trianonról, amelynek apropóját a békediktátum tavalyi, 100. évfordulója adta. Az alkotók a TV2 Mokka című műsorában nyilatkoztak a projektről, amelynek egyik fő célja, hogy a fiatalok érdeklődését is felkeltse a történelem iránt.
Az elmúlt tíz-húsz évben kevés olyan film készült, ami a fiatalokhoz elhozza úgy a történelmet, hogy nem kell őket lekötözni a kanapéra, hogy mindenképp nézzék végig. (…) Próbáltuk abból az aspektusból nézni a dolgokat, hogy ha mi a Netflix lennénk, hogyan tudnánk csinálni olyan filmet, hogy egy tizenöt éves – ilyen versenyhelyzetben – minket válasszon
– mondta Kurucz Dániel producer, társíró, aki elmondta, hogy az ő filmjük nyelvezetében, zenéjében és képi stílusában is elüt majd a korábbiaktól. A filmben szerepelnek majd archív felvételek, amelyeket animációs jelenetekkel egészítenek ki. A filmet nem kizárólag magyar közönségnek szánják, külföldi történészek is megszólalnak benne, hogy bemutassák, „hogyan jutottunk el Trianonhoz, és mi lett a százéves következménye ennek az egésznek.”
A film narrátora Mucsi Zoltán. Ez a választás részben szintén a fiatalok megszólítását szolgálja, mondta a kreatív producer, Meruk Marcell, aki hozzátette: mindketten hatalmas rajongói Jancsó Miklós filmjeinek és a Kapa-Pepe párosnak, így személyesen is nagyon örültek, hogy Mucsi vállalta a felkérést. A beszélgetésből nem derült ki egyértelműen, hogy pontosan mikor és hol lehet majd megnézni a filmet.

Animációs dokumentumfilm készült Trianon 100. évfordulójának alkalmából – erről a film alkotói beszéltek nemrég a TV2 Mokka című műsorában.

Kurucz Dániel producer, társíró és Meruk Marcell kreatív producer elmondták, a céljuk az, hogy a történelem iránt a fiatalok érdeklődését is felkeltsék.

"Az elmúlt tíz-húsz évben nagyon kevés olyan film készült, ami a fiatalokhoz elhozza úgy a történelmet, hogy nem kell őket lekötözni a kanapéra, hogy mindenképpen nézzék végig" – mondta Kurucz Dániel. "Alapvetően a történelem iránti tisztelet és elköteleződés, ami a vezérvonal nálunk, és mellette igyekeztünk mostani szemmel, úgy, mint egy görbe tükröt tartva magunk elé megközelíteni ezt a témát olyan szinten és olyan módon, ahogy ezt még más nem tette meg" – tette hozzá Meruk Marcell.

Az alkotók elmondták, hogy a film narrátora Mucsi Zoltán lesz, egyrészt, mert ezzel a választással is a fiatalokat kívánják megszólítani, másrészt pedig mert mindketten nagy rajongói Jancsó Miklós filmjeinek, illetve a Kapa–Pepe-párosnak. Az 1920 – Az új Közép-Európa című film premierje szerda este, 23.25 perckor lesz a TV2-n, az előzetese itt tekinthető meg:

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István Kult

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet

Egy ország Kapája, bár sokan azt se tudják, honnan valók azok a jelenetek, amikben olyan viccesen káromkodik. Mucsi Zoltán abonyi szakmunkásból, vasutasból, postásból lett ismert és kedvelt színész, ahogy mondja, őt „megette a színház”. Most vaskos beszélgetőkönyvben vall életéről, dilemmáiról, a Kapa-Pepe duóról, a szakmájáról.

hvg.hu Élet+Stílus

Mucsi Zoltánnak nehezen megy a szövegtanulás

Idén körülbelül 140-150 előadása maradt el, és mivel még most sem látszik, mikor állhat legközelebb színpadra, nehezen halad a következő darab példányával. Bármennyire is a félelem és a bizonytalanság határozta meg ezt az évet, a színész fontosnak tartja, hogy legalább egy szendviccsel megmentsük 2020-at.

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Kómában van az örkényi férfi, aki a vasúti sínekre hajtott Dabason

Kómában van az örkényi férfi, aki a vasúti sínekre hajtott Dabason

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években