szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elfogadhatatlannak tartja a Történelemtanárok Egylete az érettségi vizsga tervezett változtatását. A módosításról velük nem is egyeztettek. Egy vasárnap kiadott közleményben vették sorra a kifogásaikat.

A szervezet súlyosan aggályosnak tartja, hogy az érettségi vizsga tematikája a korábbi szabályozáshoz képest jelentősen nagyobb hangsúlyt fektet a lexikális tudásra.

Ezzel szükségképpen háttérbe szorítja az időt, energiát igénylő, gondolkodtató és forrásokat elemeztető tanítást, ami visszalépés a mostanihoz képest.

Az emelt szintű új elvárások nem csak a 12. évfolyamon emelt szinten vizsgázók számára jelentenek plusz követelményt, hanem befolyásolják a középiskolai tanítás-tanulás egészét is, hiszen a diákok nem a középiskola elején döntik el, milyen szinten érettségiznek, a vizsgán pedig olyat is számon kérnek, ami a kerettantervben nem szerepel. Ezt külön aggályosnak tartják.

Kifogásolják a többi között a politikatörténeti témák arányának növelését, mivel ez ellentétes a korszerű történelemtanítás trendjével, egyszersmind az életmódtörténet visszaszorulása megnehezíti a múltban élt emberek életének megismerését, megértését.

A tervezetben csökken a társadalom- életmód- és gazdaság-, és így nő az eszme- és vallástörténet aránya az eddigi 10%-ról 17-23%-ra. A szorosabban vett életmódtörténet csak egyetlen korszaknál jelenik meg a tervezetben. A plusz követelmények is többségében a politikatörténet köréből kerülnek ki.

Az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól változnak meg, a tárca korábbi közleménye szerint nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak, problémamegoldó készségnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Egyre több „alapbetegség” nélküli áldozatot szed a koronavírus

Egyre több „alapbetegség” nélküli áldozatot szed a koronavírus