szerző:
K. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Győri Nemzeti Színház igazgatója a Facebookról tudta meg, hogy tíz év után leváltják, utódja, Bakos-Kiss Gábor tíz éve dolgozik Vidnyánszky Attilával. A pályázatról pedig főnöke is szavazott.

Vidnyánszky Attila is tagja volt annak a szakmai bizottságnak, amely azt javasolta a fideszes többségű győri önkormányzatnak, hogy Bakos-Kiss Gábort nevezzék ki a Győri Nemzeti Színház új igazgatójául, szemben három másik pályázóval, köztük a színházat tíz éve igazgató Forgács Péterrel - erősítette meg a hvg.hu értesülését az egyik pályázó. Bakos-Kiss Gábor Vidnyánszky Attila igazgatása idején lett a debreceni Csokonai Színház társulatának tagja, majd miután Vidnyánszky a Nemzeti Színház igazgatója lett, őt is magával hívta.

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Az önkormányzat döntése ellenére mégis marad a kormánypárti színházigazgató Egerben. A színház ügye modellértékű: bár az új törvény szerint „egyetértésre" van szükség a városvezetés és a kormány között az igazgatók kinevezésekor, most kiderült, az önkormányzatnak nincs szava, hiába az a színház fenntartója.

Ahogy azt péntek este megírtuk, a fideszes polgármester, Dézsi Csaba András a Facebookon jelentette be, hogy Bakos-Kiss lesz az új igazgató, mondván: elfogadta a kilenctagú szakmai bizottság javaslatát. A szakmai bizottságba két tagot delegált a kormánypárti többségű városháza, volt egy tag a minisztérium megbízásából, négyen a Színházművészeti Bizottságból, amelynek a minisztérium nevezi ki a tagjait, valamint egy-egy tag érkezett a munkavállalók színházi képviselője és a Győri Nemzeti Színház szakszervezete részéről. A Népszava úgy tudja: Vidnyánszky a Színházművészeti Bizottság tagjaként volt jelen.

Tagja volt a bizottságnak az a Vincze Balázs is, aki az akkor még fideszes pécsi önkormányzat alá tartozó Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként nyíltan beismerte, hogy politikai okokból tiltotta le egy olyan előadás bemutatását a városban, amelynek Alföldi Róbert volt a főszereplője. A Színházművészeti Bizottság másik két delegáltja a lap információi szerint Rázga Miklós és Somogyi-Tóth Dániel voltak.

Ahogy azt pénteken szintén megírtuk, a pályázatban eleve szerepelt, hogy a jogász végzettség előnyt jelent, Bakos-Kiss Gábor eredeti végzettsége pedig véletlenül pont jogász. Az eddigi igazgató a döntés után azt mondta: csak a Facebookról értesült saját leváltásáról, az eljárást méltatlannak tartja.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést

Biden azt ígérte, 2030-ra megfelezik az USA károsanyag-kibocsátását

Biden azt ígérte, 2030-ra megfelezik az USA károsanyag-kibocsátását