szerző:
K. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A leváltott igazgató a Facebookról értesült a döntésről, és méltatlannak nevezte az eljárást. Bakos-Kiss Gábor eredetileg jogász végzettségű, a pályázati kiírásban pedig az szerepelt, ez előnyt jelent az elbírálásnál.

Gratulálok Dr. Bakos-Kiss Gábornak, aki 2021. július 1-től a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

– írta ki a Facebookra péntek este Dr. Dézsi Csaba András fideszes győri polgármester. „Elfogadtam a 9 tagú szakmai bizottság javaslatát, akik egyhangúlag Gábort támogatták. Szívből kívánom, hogy Bakos-Kiss Gábor otthonra találjon Győrben, és egyúttal megköszönöm Forgács Péternek az elmúlt évek magas szintű művészi munkáját” – írta a polgármester. A szakmai bizottságba két tagot delegált a kormánypárti többségű városháza, volt egy tag a minisztérium megbízásából, négyen a Színművészeti Bizottságból, amelynek a minisztérium nevezi ki a tagjait, valamint egy-egy tag érkezett a munkavállalók színházi képviselője és a Győri Nemzeti Színház szakszervezete részéről.

Gratulálok Dr. Bakos-Kiss Gábornak, aki 2021. július 1-től, a Győri Nemzeti Színház ���� új igazgatója❗️ Elfogadtam a 9...

Közzétette: Dr.Dézsi Csaba András – 2021. március 5., péntek

A jogász és színész végzettségű Bakos-Kiss Gábor Vidnyánszky Attila igazgatása idején lett a debreceni Csokonai Színház társulatának tagja, majd miután Vidnyánszky a Nemzeti Színház igazgatója lett, őt is magával hívta. Volt művészeti vezető a Váci Dunakanyar Színházban, Kis Domonkos Márk igazgatása alatt; Kis idő előtt távozott a színházból, miután gyanús pénzügyi ügyletekkel vádolták meg. Kis a távozása után sem maradt munka nélkül: jelenleg a Vidnyánszky Attila által elindított, milliárdos költségvetésű Déryné Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint tanár lesz a modellváltás után a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Bakos-Kiss 2020-ban Jászai-díjat kapott.

Az önkormányzat által kiírt igazgatói pályázatban az szerepelt, előnyt jelent, ha a pályázónak van jogász vagy közgazdász végzettsége.

A színház vezetésére négyen pályáztak; a pályázókat a Kisalföld mutatta be. A nyertesen kívül aspirált Forgács Péter jelenlegi igazgató, Markó Róbert, a helyi bábszínház, a Vaskakas művészeti vezetője, aki 2017-ben végzett az SZFE-n, és kétszer is megkapta a Színikritikusok Díját, valamint Sándor János színházi tapasztalatokkal bíró építész. Bakos-Kiss Gábor azt nyilatkozta, olyan színházat képzelt el, amely „klasszikus zenés népszínházi alapokon nyugszik, de a lehető legszélesebbre vannak tárva a kapui”.

A színház jelenlegi igazgatója, Forgács Péter a Facebookon reagált a döntésre. „Borzasztóan csalódott vagyok, hogy az igazgatói pályázat eredményéről a Facebookról értesültem az ismerőseim által. Mindezt úgy, hogy a nyertes pályázón kívül vélhetően senkit nem tájékoztattak hivatalos formában a végleges döntésről. Úgy gondolom, tizenkét évad igazgatása után és a város kulturális életéért tett szolgálatom tükrében méltatlan ez az eljárásmód” – írta.

Forgács Péter Közleménye: Tisztelt Közönségünk, Kedves Nézőink! Borzasztóan csalódott vagyok, hogy az igazgatói...

Közzétette: Győri Nemzeti Színház Hivatalos Oldala – 2021. március 5., péntek

Markó Róbert szintén a Facebookon reagált, mondván: „Természetesen nem vagyok (ál)naiv, a reális kilátásokkal a pályázat beadásakor is tisztában voltam – bár nem állítom, hogy nem bíztam egy egészen kicsit a csodában egészen az utolsó pillanatig, így azt sem állítom, hogy nem vagyok most egy kissé (és tényleg csak egy kissé!) csalódott.” Emellett eredményes munkát kívánt az új igazgatónak.

Bakos-Kiss Gábor pályázata ide kattintva olvasható el.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Bálint Kult

Hiába döntött Egerben az ellenzéki önkormányzat, a kormány átnyomta akaratát a színházról

Az önkormányzat döntése ellenére mégis marad a kormánypárti színházigazgató Egerben. A színház ügye modellértékű: bár az új törvény szerint „egyetértésre” van szükség a városvezetés és a kormány között az igazgatók kinevezésekor, most kiderült, az önkormányzatnak nincs szava, hiába az a színház fenntartója.

Megérkezett a Huawei első autója

Megérkezett a Huawei első autója

Az euróhoz képest gyengébb, a dollárhoz képest erősebb lett a forint

Az euróhoz képest gyengébb, a dollárhoz képest erősebb lett a forint

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten