szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hírt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operagáz főigazgatója közölte az Origóval.

Elhunyt Busa Tamás, az Operaház magánénekese. A 66 éves művész halálhírét az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter jelentette be.

Busa Tamás 1955-ben született Hangszeres tanulmányai befejeztével, viszonylag későn kezdte el hivatásszerűen énekelni. Főiskolai tanulmányait 1990-ben Szegeden fejezte be, akkortól lett a Szegedi Nemzeti Színház szólistája. 1992-ben lépett fel először az Operaházban, akkor még csak beugróként. Kiemelkedően aktívan dolgozott, 1997-től lett állandó vendégművész Budapesten, 2019-ig 694 operaházi, Erkel színházi és Bánffy-termi előadást énekelt. Összesen 44 szerepben, 20 főszerepben láthatta a közönség.

Az igazgató emlékeztetett: Busa Tamásnak nyolc gyermeke és hat unokája volt.

„Megtört szívvel búcsúzom az operások nevében Tamástól, a nagyszerű művésztől, a barátságos embertől, egy nagyon nagy család fejétől, aki tőlünk is, de onnan aztán tényleg döbbenetesen fog hiányozni. És mivel az a fajta művész volt, aki nem taposott érdemrendekért, és allűrmentes szolgálata nem is vívta ki soha a díjesőt – csak nekem volt szerencsém különösen erős és gonddal viselt szövegmondását Melis-díjjal jutalmaznom az intézmény kebelén belül –, ezennel itt, az Opera vezetése részéről felterjesztem arra, amire én tudom: az Opera örökös tagjainak sorába, mint azt a művészt, aki az egész magyar operajátszást ugyanolyan szeretettel és hivatástudattal szolgálta. Posztumusz, sajnos. Annyira sajnálom” – írta Ókovács Szilveszter.

Busa Tamás nagyjából egy hónapig küzdött a koronavírus-fertőzéssel, mielőtt szervezete feladta volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban