szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész-rendező szerint nem pusztán egy diákzavargásról van szó a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül, hanem egy „felépített folyamatról”, igaz, utóbbiról nem sokat árult el.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Nemcsák Károlyt augusztus végén nevezték ki az SZFE kuratóriumának felügyelőbizottsági tagjává, erről is beszélt az egyetem honlapján megjelent interjúban, ahol többször is hangsúlyozta, ő úgy érzi, az egyetem körül kialakult helyzet „egy bizonyos folyamatnak a része”. Hogy mire gondolt, az nem derül ki, de említi, hogy már a 2019 őszi színházi demonstrációt sem nézte jó szemmel, „Egy kilopott törvénytervezetre építettek egy demonstrációt, rossz nyilatkozatok is elhangzottak előtte, melyek szerint, ha egy jobboldali ember pályázik igazgatói posztra, akkor nem biztos, hogy megbízatást kap.”

Azóta eltelt egy év, és „azt látjuk, hogy itt nem pusztán egy diákzavargásról van szó, hanem egy felépített folyamatról.

Az derült ki, hogy bizonyos emberek nem szeretnének együtt dolgozni jobboldali gondolkodású művészekkel. Ez azért riasztó. Ami rettentően szomorú, hogy a szakmánk iszonyatosan megosztott lett. Oda-vissza

– mondta.

Nemcsák szerint az SZFE-re ráfért a változás, „az az ideológiai vonal, amit eddig képviselt az Egyetem szintén frissítésre szorult. Nagyon leszűkült az a kör, akik tanítottak. Semmilyen oldalról nem lehet az a cél, hogy egyengondolkodású emberek legyenek, mindenféle színnek meg kell jelennie ezen a palettán is.”

Enyedi Ildikó: Még nincs vége az SZFE-ügynek

A rendező a jelenlegi SZFE-ről azt mondta, a bankrablóval nem az a baj, hogy ha büdös a szája.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Brazíliában már 360 ezer halottja van a járványnak

Brazíliában már 360 ezer halottja van a járványnak

Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot