szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A humorista egy e-mailből tudta meg, hogy bár februárban neki ítélték a gyűrűt, a közelmúltbéli tevékenysége miatt visszavonta döntését az MTVA. Arra gyanakszik, egy politikai álhír van a háttérben.

Galla Miklós azt állítja, mégsem kapja meg a kiemelkedő humoristáknak járó Karinthy-gyűrűt az MTVA-tól annak ellenére, hogy már februárban értesítették róla, neki ítélték. Galla elfogadta volna a gyűrűt, de azt állítja, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója aláírásával érkezett ma egy e-mail, amiben tudatták vele, visszavonják a döntést.

Az Indexnek birtokába került levélben konkrétan meg is jelölik a visszavonás okát: “Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.”

Galla elmondta válaszában, hogy értetlenül áll a döntés előtt, mivel semmi okot nem adott rá. Galla elmondta, nemrég adott interjút a köztévének, ráadásul ő konferálta fel a rádiókabarét is hétfőn.

A humorista szerint politikai háttere van a dolognak, mivel elterjedt róla az az információ, hogy csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához, miközben ilyenről szó sincs.

A Nyugat írójáról és nagy humoristájáról elnevezett Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, június 25-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján osztják ki a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak. Alapítója és adományozója a Magyar Rádió elnöke, ma már ennek utóda, az MTVA. A gyűrűt tavaly Scherer Péter színész, 2019-ben Bagi Iván és Nacsa Olivér kapták.

Galla Miklós a L'art pour l'art Társulattal vált a magyar humor egyik ikonjává, de saját műsorai egy része is klasszikussá vált azóta, ahogy kultikus státusznak örvend a GM49 névre hallgató, épp újraindult zenekara is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!