Tetszett a cikk?

Az ötszázezredik új magyar állampolgár, Joulupukki Magyarországon, Nelson Mandela halála, tüntető ukránok és az elmúlt évtized legnagyobb észak-európai vihara. A hét eseményei képekben.

Csütörtökön letette az állampolgársági esküt az ötszázezredik külhoni magyar kérelmező, Böjte Csaba.
©
Hazánkba érkezett a lappföldi Mikulás. Joulupukki ajándékot osztott a gyerekeknek a Somogy megyei Kaposmérő-Baglaspusztán.
©
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter gyermekével érkezett a megújuló babakötvényről tartott sajtótájékoztatóra, az elsők között nyitott startszámlát, és vásárolt az új állampapírokból hétfőn.
©
A nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium egyik tanulója beszél egy befogadott kiskutyához az Állatbarát Alapítvány nyíregyházi telephelyén. A telephelyre hat oktatási intézmény több mint háromszáz önkéntes diákja jár. Az új köznevelési törvény szerint az érettségi feltétele ötven óra közösségi munka. A rendelkezés a 2016. január 1-je után érettségire jelentkező tanulókra vonatkozik.
©
A héten elindultak a karácsonyi díszbe öltözött villamosok Debrecenben és a fővárosban.
©
Gyermekek emlékeznek a 95 éves korában elhunyt Nelson Mandelára, a híres 46664-es fogolyra. Huszonhét évet töltött börtönben, de ez sem törte meg. Viselkedésével, tartásával, nézeteivel egy ország történelmét írta át, jelképévé vált a polgárjogi harcnak, kiállásával pedig - legalább részben - a világot is megváltoztatta.
©
Csaknem egy hete tart a kijevi "forradalom". A Függetlenség terén továbbra is több tízezren tüntetnek hatalomváltást, valamint Ukrajna európai integrációját követelve. A tüntetők elfoglalták a városházát, és napok óta ott éjszakáznak.
©
Thaiföldi kormányellenes tiltakozó dob könnygázgránátot a rendőrökre. Thaiföldön november vége óta tízezrek demonstrálnak, hogy megdöntsék a Jinglak Sinavatra miniszterelnök vezette kabinetet, az általuk Thakszin-rezsimnek nevezett kormányt, mivel az szerintük valójában Jinglak bátyjának, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfőnek az irányítása alatt áll.
©
Hat halálos áldozata volt péntek délutánig az elmúlt évtized legnagyobb észak-európai viharaként számon tartott Xavernak. Az orkán pénteken Lengyelországban három emberrel végzett, és mintegy négyszázezer háztartásban okozott áramkimaradást, csütörtökön pedig Dániában egy, Nagy-Britanniában két ember halálát okozta.
©
New York, USA: McDonald's éttermi dolgozók tüntetése. A gyorséttermi dolgozók legalább 100 városban tartottak csütörtökön demonstrációt az alacsony órabérek (15 dollár/óra) ellen tiltakozva.
©
Ismét összeomlott az áramellátás Venezuelában: sötétbe borult helyi idő szerint hétfő este az ország nagy része a fővárossal, Caracassal együtt.Az olajban gazdag Venezuelában szeptember elején is történt hasonló eset, az ország területének 70 százaléka maradt villany nélkül. Nicolás Maduro államfő akkoriban azon nyomban az ellenzéket vádolta meg szabotázsakció szervezésével. Azt hangoztatta, hogy a szélsőjobboldal "elektromos puccsot" hajt végre a nemzet ellen. Az államfő katonai járőröket rendelt az utcákra a közrend védelme érdekében.
©
Vadőrök vesznek részt egy orvvadászok elleni oktatáson Kenyában.
©
Párizs, Franciaország: rendőrök ünnepségen.
©
Gaibandha, Banglades: bámészkodók egy kisiklott vonat roncsánál.
©
Beersheva, Izrael: beduin asszony árulja bárányait. Az izraeli kormány 35 hivatalosan el nem ismert településről akarja eltávolítani a beduin törzseket arra hivatkozva, hogy ezeken a vadtelepeken nem érhetők el az alapvető közszolgáltatások, nincs áram, vízvezeték, iskola és egészségügyi ellátás. A hivatalos ígéret szerint a kitelepített emberek új lakóhelyet kapnának, amelyek el vannak látva mindezekkel a szolgáltatásokkal.
©
Fernando Canini, a római panoptikum igazgatója az utolsó simításokat végzi Ferenc pápa viaszszobrán.
©
A 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság Brazuca nevű hivatalos labdája. Pénteken kisorsolták Brazíliában a jövő évi futball-világbajnokság csoportbeosztását.
©
Barack Obama egyik kutyája, Sunny okozott kisebb zűrzavart, mikor az őt megsimogatni kívánó kétéves kislány ijedtében megbotlott, s elesett. A portugál vízikutyától Ashtyn Gardner akkor ijedt meg, mikor Sunny két lábra állt, hogy barátkozzon a kislánnyal.
©
Jabalia, Palesztina: egy gazda komposztot szór szét egy menekülttábor közelében lévő földjén.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Akikkel a halottak is együtt ünnepelnek - Nagyítás-fotógaléria

Az ősi azték és katolikus hagyományok keverednek november 1-én és 2-án Közép-Amerikában, és ellentétben az európai csendes ünneppel, ott igazi fiesztahangulat kerekedik ilyenkor. Mexikóban ugyanis egészen természetes módon kezelik a halál témáját, viccet csinálnak belőle, csontváz-maszkokba öltöznek. A halál Mexikóban nem hiányt jelent, hanem "másállapotot", amelytől nem félni kell, hanem megbecsülni. A két napot a mexikóiak végigbulizzák, és úgy hiszik, hogy ilyenkor a halottaik is velük ünnepelnek.

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Elhunyt Nelson Mandela, a 46664-es fogoly - Nagyítás-fotógaléria

Huszonhét évet töltött börtönben, de ez sem törte meg. Viselkedésével, tartásával, nézeteivel egy ország történelmét írta át, jelképévé vált a polgárjogi harcnak, kiállásával pedig - legalább részben - a világot is megváltoztatta. Nelson Mandela, a híres 46664-es fogoly, 95 éves korában, csütörtökön meghalt. Képes összeállításuk egy igazán nagy ember életének kulcsmomentumairól.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Prostituáltak az út szélén: A várakozó játszma - Nagyítás-fotógaléria

Unalom és kiszolgáltatottság keveredik egymással Txema Salvans képein. Az út szélén várakoznak prostituáltak leendő kuncsaftjaikra az összeomlott spanyol építőipar díszletei előtt. Nem kevésbé elhagyatottak ők maguk is, mint az utak, amelyek mellett unatkoznak összetákolt székeiken, minden komfort és biztonság nélkül.

hvg.hu Nagyítás

Vidnyánszky rálicitált Alföldire – Nagyítás-fotógaléria

A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház második premierje, a Johanna a máglyán című oratórium, amelyet az igazgató rendezett. A színház honlapján Pilinszkyt idézik a darabbal kapcsolatban: „Paul Claudel oratóriuma valójában azt a drámát idézi, mely Jeanne d’Arc szentté avatási perekor az egyház szívében lejátszódott. Ez a választás egyszerre jelentette Claudel számára a remekművet és az igazságot.” Bár nyáron Vidnyánszky Attila nagy bajnak tartotta, „hogy jelenleg Európába egy olyan előadással nem lehet elmenni, hogy 'Édes hazám, szeretlek!', vagy 'Feleségem, hű vagyok hozzád!'”, valamint többször kikelt elődje szerinte provokációra épülő színháza, és a meztelenkedés ellen, ezúttal mintha egy színházi ellencsapást mért volna ugyanazokkal az elemekkel az Alföldi-érára, amivel elődje dolgozott. Jövő hét kedden színikritikát közlünk a hvg.hu-n a darabról.

hvg.hu Nagyítás

Az ukránok az EU-ba vágynak, és szétverik érte Kijevet – Nagyítás-fotógaléria

Hatalmas felháborodást váltott ki Ukrajnában, hogy a rendőrség szombat hajnalban brutálisan oszlatta fel az ország EU-társulását támogató diákok békés tüntetését. A kijevi vezetőknek múlt héten kellett volna aláírniuk a megállapodást az unió vezetőivel, ám ezt végül lemondtak. Ezt követően indultak az ellenzéki tiltakozások. A gumibotos rendőrségi fellépést követően (amelyben több tucatnyi tüntető megsérült, és mintegy 35-öt vettek őrizetbe), vasárnap több százezren követelték Kijevben az elnök és a kormányfő távozását. Hétfő reggel néhány ezer tüntető körülzárta az ukrán kormány épületét, elállva annak összes bejáratát.