Tetszett a cikk?

Hatalmas viharok, ítélethirdetések, elázott focimeccs, eltűnő EU-zászló - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Havanna, Kuba: versenyző a huszonhét méter magasból induló Red Bull Sziklaugró Világbajnokságon
©
Dzhezkazgan, Kazahsztán: az orosz Szojuz TMA-011M űrkapszula földetérése utáni pillanat. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) háromfős, orosz-amerikai-japán legénysége hat hónapi szolgálat után tért vissza a Föld körüli pályáról. Az orosz repülésirányító központ közlése szerint a japán Vakata Koicsit, az orosz Mihail Tyurint és az amerikai Rick Mastracchiót szállító kapszula közép-európai idő szerint 3 óra 58 perckor landolt a kijelölt helyen kazah sztyeppén.
©
Balatonboglár: Yvette balatoni fürdőjének egyik hulláma A tónál a viharos szél által okozott óriáshullámok öntötték el a déli parton lévő, mélyebben fekvő területeket, emellett csaknem 200 kilométeres folyószakaszon lépett érvénybe árvízvédelmi készültség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A Balatonnál péntek délelőtt már jelentősen csillapodott a vihar, így a korábbi erős hullámzás során kizúdult víztömeg elkezdett visszatérni medrébe.
©
Mostar, Bosznia-Hercegovina: esőzés után a város szélén. Egy szarajevói meteorológus csütörtökön az utóbbi százhúsz év leghevesebb esőzésének nevezte a mostani vihart: helikopterekkel és csónakokkal evakuálták azokat, akiket az ár elzárt a külvilágtól. A közép-boszniai Maglajban a kiöntött Bosna folyó elsodorta a város legfőbb hídját, valamint elárasztotta a városba vezető utakat. Az ország főleg bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban rendkívüli helyzetet hirdettek az időjárási viszonyok miatt, ott több iskolában is tanítási szünetet rendeltek el a hét végéig.
©
San Marcos, Kalifornia, USA: erdőtűz után. Csütörtökön szükségállapotot hirdetett ki a térségben tomboló erdűtűz miatt, eddig pedig mintegy 24 ezer embert telepítettek ki otthonából. A hét közepén a hőmérséklet a térségben feltehetően megdöntötte az eddig mért legmagasabb értékeket: Los Angelesben délben 33,5 fokot mértek, 10 fokkal magasabbat az ilyenkor szokásosnál. Dél-Kaliforniában idén január 1-je óta 1351 tűzesethez hívták ki a tűzoltókat, az ilyenkor szokásos átlagos 700 riasztással szemben.
©
Berlin, Németország: látogatók a város egyik állatkertjében
©
Foligno, Olaszország: befutó a 97. Giro d'Italia hetedik szakaszán. Vasárnap a Giro d'Italia kerékpáros körverseny dublini befutója előtti órákban autóba rejtett bombát hatástalanított az ír rendőrség.
©
Pretoria, Dél-Afrika: pszichiátriára küldték Oscarbírónő Pistoriust. A bírónő indoklása szerint meg van győződve arról, hogy a 27 éves műlábas sportoló beszámíthatatlan. Végleges döntés keddre várható.
©
Felcsút: elázott a pálya, elmarad a bajnokavató - pénteken játszott volna a Puskás Akadémia és a DVSC, a debreceniek győzelmükkel a bajnoki címet is megszerezhették volna, ám olyan sok eső esett, hogy elhalasztják a mérkőzést.
©
Budapest: Kovács Béla sajtótájékoztatója a Képviselői Irodaházban. A jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a magyar legfőbb ügyész az Európai Parlamenttől – írta a Magyar Nemzet. A lap szerint a politikus után kémkedés gyanúja miatt nyomoznak, de a főügyészség szóvivője csak annyit közölt, súlyos bűncselekmény miatt nyomoznak Kovács ellen, de részleteket a nyomozás természete miatt nem közölt. A hvg.hu információi szerint a titkosszolgálat régóta gyűjtötte az információkat a jobbikos Kovács Béláról, de idén januárig nem volt olyan jogszabály, amely alapján eljárást kezdeményezhettek volna ellene. A parlament ugyanis csak tavaly ősszel iktatta a Btk.-ba az uniós intézmények elleni kémkedést, ami ellen annak idején épp egy jobbikos képviselő szólalt fel. Kovács ügyében még sokáig nem látunk majd tisztán: hónapokig is eltarthat Brüsszelben a mentelmi eljárás, majd – ha vádat emelnek ellene – valószínűleg zárt ajtók mögött tárgyal majd ügyéről a bíróság.
©
Budapest: Szabó Tímea, EU zászló, Orbán Viktor és Semjén Zsolt a parlament plenáris ülésén. Kövér nem tesz ki EU-zászlót a Parlamentre - Nem kötelező, ezért nem teszi ki az Európai Unió zászlóját a Parlamentre Kövér László házelnök - tudta meg az Index.hu. Pedig Orbán Viktort maga Szabó Tímea kérte meg erre. A székely zászló egyébként - idézi fel az Index - a nemzeti szolidaritás jeleként került ki tavaly februárban Kövér László kezdeményezésére a parlamentre, és mindaddig ott is marad, amíg Romániában tiltják és büntetik a székely zászló használatát. Idén februárban az akkor még jobbikos képviselő Gaudi-Nagy Tamás már kidobálta a parlamenti EU-zászlókat az országház ablakán, de utána visszatették őket.
©
Budapest: Króner Zsolt (jobbra) és Verebes Gábor a skyward szélcsatorna bemutatóján. Az ország első, sportolásra alkalmas szabadesés-szimulátorában négy elektromos turbina generálja a repüléshez szükséges, körülbelül 200 km/óra sebességű légáramlatot.
©
Mazar-I Sharis, Afganisztán: afgán gyermekek a hintán
©
Manila, Fülöp-szigetek: hajtányok a város egyik vasúti hídján. A veszélyektől nem mentes vállalkozás napi bevétele megközelítheti a hét dollárt, melynek feltétele, hogy az utasok időben lepattanjanak a vonat érkezése előtt, hogy a sofőr félrehúzhassa házi készítésű járgányát.
©
Vatikán: Ferenc Pápa általános audienciáján a Szent Péter téren
©
Cannes, Franciaország: Nicole Kidman és Lambert Wilson érkezése a 67. Cannesi Filmfesztivál nyitóünnepségére.
©
Budapest: Biszku Béla a bíróság keddi ítélethirdetésén, ahol bizonyítottnak látták, hogy az egykori kommunista vezető felbujtóként háborús bűnöket követett el az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után (közvetve az ő utasítására dördült el a salgótarjáni sortűz), így első fokon öt év hat hónap börtönre ítélték. A 92 éves Biszku szabadlábon várhatja a másodfokú eljárást.
©
Manisa, Törökország: atyai csók egy kimenekített bányásznak a Soma város melletti szénbányánál, ahol előző nap egy detonációt követően tűz ütött ki az egyik tárnában. Az eltűntek után indított kutatás éjszaka is nagy erőkkel zajlott, ennek ellenére a korábban közölt halálos áldozatok száma 245-ről szerda éjjelre 270-re emelkedett. Az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltás idején detonáció történt. Állítólag egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában.
©
Naypyidaw , Mianmar: átkelés az úton
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Moszkva elővette az interkontinentális rakétákat - Nagyítás-fotógaléria

Több ezer katona vett rész a moszkvai Vörös téren a náci Németország felett aratott második világháborús győzelem 69. évfordulója alkalmából rendezett katonai díszszemlén, amivel Moszkva nem titkoltan erőt akart demonstrálni a feszült ukrán helyzetben. A Vörös térről Putyin egyből az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigetre repült, miközben oroszpárti szeparatisták töltött fegyverekkel emlékeztek meg a győzelem napjáról Kelet-Ukrajnában.

hvg.hu Nagyítás

Megalakult az új Országgyűlés – Nagyítás-fotógaléria

A képviselők a történelmi zászlók jelenlétében letették az esküt, ezzel megalakult az új Országgyűlés. Első feladatukként a képviselők szavaztak a Nemzeti Választási Bizottság beszámolójáról: 165-en igen, 31-en nem gombot nyomtak. Bejelentették a képviselőcsoportok megalakulását is, a frakcióvezetők: Rogán Antal, Harrach Péter, Mesterházy Attila, Vona Gábor, Schiffer András. A Demokratikus Koalíció képviselői ''kiegészítették az eskü szövegét'', ez így szól: ''Fogadom, hogy mindent megteszek a köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak''. A titkos szavazás miatti szünetben Molnár Csaba sajtótájékoztatón magyarázta a kiegészítés minden szavának jelentőségét.

hvg.hu Nagyítás

Olajon csúszik pusztulásba a Föld - Nagyítás-fotógaléria

Teherhajóból szivárgó olaj, lángoló esőerdők, szeméttel teli folyók, szennyezett ivóíz - csak néhány példa arra, hogyan romboljuk a környezetünket. Pedig az idei Föld Napján - április 22-én - ismét megfogadhatjuk, hogy mi magunk is teszünk valamit az éghajlatváltozás ellen, akár azzal, hogy mostantól minden héten húsmentes hétfőt tartunk.

Iliás Katalin Nagyítás

Akik semmiképpen sem dobnának ki egy kutyát az ablakon – Nagyítás-fotógaléria

Az ablakon kizuhant gazdagréti kiskutya esete ismét aktuálissá tett egy régóta húzódó problémát: hol kezdődnek az állatok jogai, meddig tart az egyén, illetve a hatóság felelőssége az állatkínzásoknál? És megbecsüljük-e azokat, akik valami rendkívülit tesznek egy állatért. Képgalériánk néhány különleges esetet elevenít fel – állatokról, akik kaptak még egy esélyt, illetve jótevőikről, akik ezt megteremtették.

Iliás Katalin Nagyítás

Újabb zavargásokat robbantott ki Törökországban a bányászok halála – Nagyítás-fotógaléria

Legalább 282 bányász vesztette életét kedden a nyugat-törökországi bányakatasztrófában, és mintegy 142 bányász sorsáról továbbra sem lehet tudni. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerdán ellátogatott az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma városába, a katasztrófa helyszínére, a szívélyes fogadtatás helyett azonban a feldühödött helyiekkel kellett szembenéznie. A tiltakozók összecsaptak a biztonsági erőkkel, és miután a tömeg gyilkosnak és tolvajnak nevezte a kormányfőt, Erdogan kénytelen volt egy szupermarketben meghúznia magát, amíg valamelyest le nem csillapodtak az indulatok. A baleset az egész országban tiltakozásokat idézett elő, Isztambulban többezres menet alakult ki, Ankarában mintegy négyezren gyűltek össze, a rendfenntartók könnygázzal és vízágyúkkal oszlatják a tömeget. Tovább rontja Erdogan helyzetét, hogy csütörtökön napvilágra került egy videofelvétel, amelyen a kormányfő egyik tanácsadója egy, a biztonsági erők által lefogott tüntetőt rugdos. A kormányfő hivatala csütörtökön elhatárolódott az incidenstől.

Iliás Katalin Nagyítás

110 éve született Salvador Dalí - Nagyítás-fotógaléria

Salvador Dalí szürrealista festő 110 éve született a katalóniai Figueresben. A megszületést Dalí a paradicsomból való kiűzetéshez hasonlította, nem csoda, hogy később próbálta megfejteni a méhen belüli örömök rejtélyét. 8 évesen rendezte be első műtermét a családi ház padlásán, első munkái körülbelül tíz éves korában születtek. „A technikai tárgyak lettek a legnagyobb ellenségeim, például az órák, amelyeknek puhának kellett volna lenniük, vagy semmilyeneknek.” - írja egyik naplóbejegyzésében, magyarázatot adva ezzel a festményein feltűnő eldeformálódott órák megjelenésére is. Jó barátságot ápolt Federico García Lorca költővel, aki ódát is írt Daíhoz, járt Sigmund Freudnál Londonban, akinek végül egy könyvét is illusztrálta. Első önálló kiállításán Pablo Picasso is tiszteletét tette, de végül nem lett túl virágzó a kapcsolatuk, mivel Dalí azt vallotta, hogy egyetlen Dalí-kép többet ér, mint Picasso egész életműve. Több mint 1500 festményt, körülbelül 30 könyvet, néhány balettszövegkönyvet, számos könyvillusztrációt, litográfiát, színházi jelmeztervet, tucatnyi szobrot, sőt, Walt Disney részére rajzfilmet is alkotott, de a Luis Bunuellel közösen készített Andalúziai kutya című filmje által a szürrealista film megteremtője is.