ecember elsejét 1998-ban az Egészségügyi Világszervezet nyilvánította az AIDS elleni küzdelem világnapjává , hogy figyelmet szenteljen a halálos betegség elleni védekezés fontosságának, valamint hangsúlyozza a nemzetközi összefogás szükségességét. Dél-Afrikában a 2014-es adatok alapján a HIV-fertőzöttek száma hatmillió körül mozog, akik közül nagyon kevesen tudják saját erőből megvásárolni az esetenként életmentő gyógyszereket, melyek mellett még a gyógykezelés árával is számolni kell. Az országban az ellenanyagok finanszírozására 2012 és 2014 között több mint 667 millió dollárt (vagyis közel 164 milliárd forintot) költött el az Egyesült Államok. Hazánkban 2014-ben a regisztrált HIV-fertőzöttek száma szeptember végén 209 volt, a bejelentett AIDS-betegek száma pedig 36. Mind a HIV-fertőzöttek (77 százalék), mind az AIDS-betegek (80 százalék), mind pedig az AIDS-ben elhunytak (91 százalék) túlnyomó többsége férfi volt, a korábbi évekhez hasonlóan. A HIV-fertőzöttek 57 százaléka homo- vagy biszexuális kapcsolatban, 10 százaléka heteroszexuális kapcsolatban, 0,4 százaléka pedig intravénás kábítószer használójaként fertőződött meg a központ adatai szerint. Az EU területéről gyűjtött epidemiológiai adatok szerint a fertőzés átadásának módja az esetek 42 százalékában homoszexuális, 32 százalékában pedig heteroszexuális kapcsolat. Intravénás szerhasználat révén a fertőzöttek csupán öt százaléka fertőződött HIV-vel. 2013-ban az EU-tagállamokban több mint 4300 AIDS megbetegedést diagnosztizáltak, és hozzávetőlegesen ezren haltak meg a tünetegyüttes következtében – olvasható a közleményben.

Gyógyíthatatlan beteg egy kijevi Aids-klinikán 2010 júliusában.
©
Tesztre váró lakosok a helyi egészségügyi központban a zambiai Lusakában 2014 novemberében.
©
Mintákat rendező nővér szállítás előtt a Tengani egészségügyi központban a száz kilométerre fekvő Thioloba 2014 novemberében.
©
Önkéntes segítő mutatja az óvszer használatát egy AIDS-kampány során az indiai Haidarábád városában 2012 júniusában.
©
Aktivisták óvszer nemzetközi világnapján egy AIDS-elleni rendezvényen Limában 2015 februárjában.
©
Óvszer-obeliszk a Hyde Parkban Sydney városában 2014 novemberében.
©
Laura Bush First Lady a nigériai Szent Mária Kórházban tett látogatása alkalmával egy AIDS-beteggel 2006 januárjában.
©
HIV-pozitív kisfiú a mianmari Rangunban 2016 decemberében 2016 decemberében.
©
Fiatalok az AIDS megelőzésének ismeretit oktató társasjáték körül a kínai Hefeiben 2014 novemberében.
©
Mintát helyeznek egy sejtcentrifugába egy AIDS-vakcina kutatásával foglalkozó laboratóriumban Kínában 2017 decemberében.
©
Az AIDS világnap főpróbája Brüsszelben 2017 december 1-én.
©
Indiai aktivisták léggömböket engednek fel a 2014-es AIDS világnap alkalmából Kalkuttában.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!