szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Török Gábor politológus blogján a legfrissebb bejegyzésében arról ír, mit nyilatkoztak egyes politikusok az első Orbán-kormányról.

"A választásokat a Fidesz-Magyar Polgári Párt nyerte, mégsem tudjuk önmagunkban biztosítani a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget. Ebben a helyzetben csak úgy tehettünk eleget a választók kormányváltásra irányuló akaratának, hogy az MDF-fel és a Független Kisgazdapárttal kezdeményeztünk kormányalakítási tárgyalásokat. A Fidesz-Magyar Polgári Párt választási programja azokat a gondolatokat összegezte, amelyek megformálták a polgári jövő képét. Bőrünkön érezhetjük: ha a szabadság nem párosul renddel, akkor a zűrzavar, a felfordulás, a bűnözés és a vele együttjáró megaláztatottság előbb-utóbb felemészti a szabadságot is. A megalakuló kormány a szabadság kormánya lesz, de csak akkor válhat azzá, ha a rend, a törvényes rend kormánya is lesz egyúttal. Van bennünk elegendő elszánás és erő, hogy érvényt is szerezzünk e meggyőződésünknek" – mondta Orbán Viktor beszédében.

"A Fidesz szónokai 1990-ben és 1994-ben is elsősorban azt kifogásolták, hogy a program nem tartalmazza az egyébként általuk is helyeselhetőnek mondott célok elérésére szolgáló eszközöket, vagyis nem ad választ a 'hogyan' kérdésére. Ezek után joggal vártuk, hogy a Fidesz vezette koalíció most olyan kormányprogramot terjeszt elő, amely nemcsak célokat tűz a kormány, a társadalom elé, de azt is egyértelművé teszi, hogy a kitűzött célokat milyen módon, milyen eszközökkel akarja elérni. Őszintén szólva – legalábbis ami a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportját illeti – nagyot csalódtunk" – mondta Kovács László.

Mit mondott Torgyán József, Kuncze Gábor, vagy éppen Csurka István az első Orbán-kormányról? Török Gábor blogján elolvashatja, kattintson.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: Fideszesek az 1994-es kétharmadról

Nem kétséges, a következő időszak egyik vezető témája a kétharmad kérdése lesz. Mit lehet vele kezdeni, kell-e nagyvonalú gesztusokat gyakorolni, illetve szabad-e az ellenzék támogatása nélkül hozzányúlni az alkotmányhoz és a minősített többséget igénylő törvényekhez? - elmélkedik Török Gábor politológus.

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József