szerző:
hvg.hu

Alapvetően két problémával állunk szemben: egyrészt meg kell állítani az olaj további kiáramlását a tengerbe, másrészt a már meglévő olajfoltot semlegesíteni kell – olvasható a Világutazó blogon.

Előbbivel a legnagyobb problémát az okozza, hogy egy mélytengeri olajfúrótoronyból 1500 méteres mélységből tör fel az olaj, így a megközelítés igen nehéz. A BP távvezérlésű tengeralattjárók segítségével próbálta megakadályozni az olajfolyást, eddig sikertelenül. Legújabb ötletként felmerült, hogy egy csaknem száz tonnás betonacél olajfogó kupolát helyeznének a sérült csövekre, majd ebből egy tankerbe pumpálnák az olajat. Másik lehetőségként a BP másodlagos fúrásokat végezne és így a felszínre hozná az olajat, de ennek kivitelezése akár hónapokig is eltarthat. De hogyan lehet az olajszennyezést megállítani zöld módszerekkel? Egy kis norvég cég kifejlesztett egy szuper nedvszívó ökológiai tőzeget, mely képes a vízfelszínen úszó olaj felszívására – írja a blog szerzője. A módszerről többet is megtudhat a Világutazó blogon.
hvg.hu Napi merítés

A legfélelmetesebb hidak

A hídépítés egyidős az emberiséggel, kezdetben a természet adta képződményeket használták. A Világutazó blog bemutatja a világ legfélelmetesebb hídjait.

hvg.hu Napi merítés

Önerőből készült miniállam

Melyik a világ legkisebb állama? Természetesen mindenki azt válaszolná, a Vatikán. Ez hivatalosan így is van, de létezik egy nem hivatalos miniállam is, a Sealand Hercegség - olvasható a Világutazó blogon.

hvg.hu Napi merítés

Hogy néz ki egy milliárdos magánszigete?

Az elmúlt évtizedekben a milliomosok között az egyik legtrendibb dolog a szigetvásárlás volt. Sokan csak azért vásároltak magánszigetet, hogy elbújjanak a világ elől, mások számára azonban ez is csak egy befektetés - írja a Világutazó blog szerzője.

hvg.hu Napi merítés

Bizarr turistalátványosság: sikátor rágógumiból

Ha valaki az utazások alkalmával a kötelező műemlékeken, múzeumukon kívül valami extrémebb dolgot is szeretne látni, akkor látogasson el a Világutazó blogra, ahol a szerző bemutat néhány nem szokásos turistalátványosságot.

hvg.hu Napi merítés

Gaudí Barcelonája: lehet szeretni, nem szeretni

A spanyol modernizmusnak nevezett szecesszió egyik legnagyobb alakja Antonio Gaudí, akinek neve összeforrt Barcelonával. Nemcsak épületeket tervezett, hanem a belsőépítészeti munkából is kivette részét alkotásaiban - olvasható a Világutazó blogon.