szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a "három csapás" ellentétes az alkotmányos büntetőjog elvével, és a bizottság levelében kérte a köztársasági elnököt, hogy kezdeményezze a törvénymódosító javaslat előzetes normakontrollját az Alkotmánybíróságnál - olvasható a JogIQ blogon.

A Fidesz már tavaly februárban is kezdeményezte a "három csapást", de nem került bevezetésre, így azóta folyamatosan napirenden volt a párt elképzeléseiben. Kedden fogadta el az Országgyűlés a Btk. módosítását, amely módosítással a büntető jogrendszerbe akarják illeszteni a "három csapást". A törvénymódosító javaslat rendelkezései szerint kötelezővé teszi az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását bizonyos esetekben, vagyis kizárja az egyéniesítést. Ez a Helsinki Bizottság szerint alkotmányellenes, ezért levélben kérte a bizottság a Köztársasági Elnököt, hogy kezdeményezze a javaslat előzetes normakontrollját az Alkotmánybíróságnál - olvasható a blogon. A kérdéses rendelkezéseket elolvashatja, valamint részleteket megtudhat a blog teljes bejegyzésében, látogasson el a JogIQ blogra.
hvg.hu Napi merítés

Tesztelje le KRESZ-tudását!

Mióta van jogosítványa? Elő szokta venni időnként a KRESZ-könyvet, hogy szinten tartsa a tudását? A JogIQ blog írója KRESZ-teszt oldalt talált, ahol ön is tesztelheti tudását.

MTI / hvg.hu Itthon

A gazdaság akcióterv, három csapás, vagyontörvény a parlamentben

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik ma az Országgyűlés plenáris ülése; a kormányfő várhatóan ismerteti a háromnapos rendkívüli kormányülésen született döntéseket. A parlament emellett dönt a "három csapás" néven ismertté vált büntető törvénykönyvi (Btk.) módosításról, az állami vagyonról szóló előterjesztésről, a kisebb létszámú önkormányzati képviselő-testületekről és a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatról.

MTI Itthon

A Fidesz megfelezné a Fővárosi Közgyűlés létszámát

Új irány 2010 címmel számos törvénytervezetet tartalmazó javaslatcsomagot nyújt be ma a Fidesz az Országgyűlésnek. Ebben szerepel a "három csapás" törvény, s egyéb szigorítások, valamint a helyhatósági választásokat és a Fővárosi Közgyűlést érintő módosítások.

MTI Itthon

Szigorúbb büntetés a tanárverőknek, s az erőszakos visszaesőknek

Elfogadta az Országgyűlés a "három csapást", visszaállította a "középmértékes büntetést", szigorúbb szankcióra számíthatnak azok, akik tanárokkal szemben követnek el erőszakos bűncselekményeket, és ezentúl a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetik majd.

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

A dalai láma is megkapta az első oltását

A dalai láma is megkapta az első oltását

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)