szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A folyamatosan módosuló jogszabályok alapján egyre több embert lehet megfosztani a szabadságától, és egyre több ügyben nem a független bíróság dönt - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Az Országgyűlés futószalagján lévő törvényekben az a törekvés tükröződik, hogy fémtolvajokat, hajléktalanokat, migránsokat, mentális betegeket, csibész gyerekeket és másokat a korábbiaknál több indokkal és egyszerűbb módon lehessen megfosztani szabadságuktól. Egy hónapja van hatályban az a szabály, amely szerint bírósági titkárok hatvan nap (fiatalkorúak esetén harminc nap) elzárást szabhatnak ki tulajdon elleni szabálysértések miatt. A migrációs törvénytervezet arra irányul, hogy megemelkedjen az idegenrendészeti őrizet időtartama, és lehetővé váljon kiskorúak és gyermekes családok hosszú idejű fogva tartása. Egy másik tervezett törvénymódosítás felhatalmazná az önkormányzatokat, hogy pénzbírsággal és végső soron elzárással büntessék a hajléktalanokat. A parlament gondoskodik arról, hogy ez a felsorolás folytatható legyen - írja a cikk szerzője. A teljes cikket elolvashatja a Szuverén.hu oldalon.
hvg.hu Vállalkozás

Sorra bukják el a pereket az APEH ellen

Az APEH egy cég szerződését átminősítette munkaviszonnyá, pedig elég lett volna egy jól megfogalmazott szerződés, hogy a cég elkerülje az átminősítést. Összefoglaltuk, melyek az elsődleges és a másodlagos jegyek, ami alapján az adóhatóság átminősíti a szerződéseket.

MTI Világ

Nevetett, ezért őrizetbe vették

A bíróság nem lehet nevetség tárgya - döntött egy szigorú bíró az észak-karolinai Fayetteville-ben, miután a meghallgatására váró férfi kacagni kezdett a tárgyalóteremben.

MTI Itthon

Eva Rhodes-ügy: még élt, amikor elégették?

Nem egyértelműek a frissen beérkezett szakvélemények azzal kapcsolatban, hogy élhetett-e még Eva Rhodes, amikor gyilkosa nekikezdett az áldozat elégetésének – derült ki az ügy tárgyalásának csütörtöki folytatásakor.

MTI Itthon

Romagyilkosságok: "hegynyi" iratanyagot kell áttanulmányoznia a bírónak

Tizenhét nagy doboznyi iratot kell áttanulmányoznia a romák elleni támadássorozat büntetőperét vezető bírónak, mielőtt kitűzné az első tárgyalást - közölte a Pest Megyei Bíróság elnöke szerdán az MTI-vel. Előreláthatólag 165 tanút és körülbelül 30 szakértőt hallgatnak majd meg az eljárás során.

hvg.hu Vállalkozás

Ellentmondásos AB-döntés: jönnek a vitatható APEH-bírságok

A tevékenységre jellemző kereset (TJK) módszertana a munkavégzés piaci értékének megbecslését jelenti, ami egybecseng a vagyonadó forgalmi értékre hivatkozó számításos módszerével. Az Alkotmánybíróság az előbbit elmeszelte, a tevékenységre jellemző kereset alapelveire épülő adóztatást viszont az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek találta.

Mesék a zárkából - a magyar börtönök rögvalósága keveredik a fantázia világával

Mesék a zárkából - a magyar börtönök rögvalósága keveredik a fantázia világával

Nagyon nagy sokk érte a sportlövőket a szövetségi kapitány szerint

Nagyon nagy sokk érte a sportlövőket a szövetségi kapitány szerint

Rendőrségi nyomkövetővel a lábán tört fel autókat egy férfi, elkapták

Rendőrségi nyomkövetővel a lábán tört fel autókat egy férfi, elkapták