szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lerobbant autó az út szélén – megbüntették szabálytalan parkolásért, majd javítási számlát kértek a rendőrök – ilyen és ehhez hasonló esetekről lehetett hallani, olvasni az eelmúlt hetekben. De mit lehet tenni, ha nem értünk egyet a közigazgatási bírsággal?

A hvg.hu is számos esetben foglalkozott már a közigazgatási bírság intézményével. A közigazgatási bírság lassan négy éve lesz hatályban, de többször változott a szabályozása. Legutóbb tavaly májusban: a módosító jogszabálynak köszönhetően már nem százalékban határozza meg a sebességtúllépést, hanem számszerűsítve van. Természetesen a közigazgatási bírság nem csak a sebességtúllépésre vonatkozik, hanem a vasúti átjárón történő áthaladásra, a közlekedési jelzőlámpa jelzéseire, a járművel történő megállásra és várakozásra, behajtási tilalomra is, valamint a biztonsági öv használatára, biztonsági gyermekülés használatára, és a kézben tartott mobillal való telefonálásra is. De mit lehet tenni, ha nem értünk egyet a bírsággal? Az Élőben a városból blogon megtudhatja.
hvg.hu Napi merítés

Tekintse meg sebességtúllépését!

Az érdeklődők egyszerűen tájékozódhatnak a velük szemben folytatott közigazgatási bírságot kiszabó eljárás adatairól és az ügyintézés állásáról, továbbá megtekinthetik a velük szemben folytatott eljárás alapjául szolgáló képi bizonyítékokat - olvasható a JogIQ blogon.

hvg.hu Autó

Lesből traffipaxozó rendőrök, jogtalan bírságok?

A közigazgatási bírság rengeteg sebből vérzik. Amióta bevezették, sok kritika érte, többen szót emeltek az alkotmányossága kérdése ügyében, de kiállta a próbát - olvasható a JogIQ blog bejegyzésében.

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya