szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Királyságban népszavazást tartottak a választási rendszer reformjáról. A másodlagos, harmadlagos preferenciákat is értékelő alternatív szavazati rendszer elbukott. Mi a kudarc magyarázata?

Az egyfordulós, egyéni választókerületi, egyszerű többségi rendszerben a legtöbb szavazatot megszerző jelölt jut mandátumhoz, vagyis az „első mindent visz”, a többi jelöltre leadott szavazatok „elvesznek”. Ez a választási mód egyértelmű helyzetet teremt azáltal, hogy leegyszerűsíti a választók preferenciáit: aki a legtöbb szavazatot kapja, az a győztes. Az Egyesült Királyságban évtizedek óta vita tárgya a választási rendszer reformja, amire a politikai pártok egy része hajlik is – kivéve a konzervatívokat. Ám legutóbb a Munkáspárt sem tett semmit a változtatásért hatalommegőrzési szempontjai miatt. A liberális demokraták és a konzervatívok mostani koalíciókötésekor a libdemek alapvető feltétele volt, hogy ne maradjon minden a régiben.

A május 5-én megtartott népszavazáson győztek a nemmel szavazók, vagyis minden marad a régiben. Vajon ebből az következik, hogy a brit szavazók a status quo mellett tették le voksukat? - tette fel a kérdést a cikk szerzője. A teljes cikket elolvashatja a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Egyet ide kell ütni, egyet oda, és rend lesz?

Folyamatosan romlanak a magyar romák kilátásai, és terebélyesedik a cigányellenesség. Az Országgyűlés a büntető törvénykönyv szigorításával reagált a gyöngyöspatai eseményekre. A módosítás a társadalmi válság tünete, és nem orvossága.

hvg.hu Napi merítés

Nagyon barátságtalan az iskola

Az iskolás táskája iszonyat nehéz. Már az elsős gyereknek is tucatnyi könyve van. Nehéz, enyves papírból készültek, hogy minél szebbek legyenek. Látható a tendencia: minél nagyobb és színesebb a termék, annál magasabbra lehet srófolni az árakat. A tankönyvpiac nyereséges, erős lobbi, és a költségvetésbe nem kevés adót fizet be - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Szuverén: Orbán „személyes sikere” az ország szégyene lesz

A rendszerváltás alkotmánya elérte az európai alapjogvédelem minimumszintjét, az új alaptörvény lejjebb süllyed. Az előbbi a nehéz esetek eldöntését a bíróságokra bízta, az utóbbi akadályozza a bírói jogfejlesztést. A Szuverén.hu friss cikkei közül az egyik a személyi szabadsághoz való jogot mutatja be a 89-90-es alkotmánytól az új alkotmányig.

hvg.hu Napi merítés

Mi az egykulcsos adó ára?

Az ezermilliárdos megszorítócsomagra jelentős részben az egykulcsos adó elhibázott bevezetése miatt van szükség. Enélkül az elkerülhetetlen költségvetési konszolidáció rövidebb, kevésbé fájdalmas és igazságosabb lehetett volna - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Mire való egy új alaptörvény? – interjú Catherine Duprével

Az új magyar alaptörvény ellentétes az európai alkotmányosság védjegyével, a méltóság szekuláris felfogásával - mondja az Exeteri Egyetem tanára, az emberi méltósághoz való jog összehasonlító elemzője, aki 2003-ban a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatáról jelentetett meg könyvet.

Feljelentették Orbánt a volt miskolci polgármester temetése miatt

Feljelentették Orbánt a volt miskolci polgármester temetése miatt

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti