szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amszterdami bíróság felmentette a gyűlöletbeszéd vádja alól a szélsőjobboldali párt elnökét, miközben a strasbourgi emberi jogi bíróság jóváhagyta egy gyűlölködő belga politikus megbüntetését. A perlés tévút - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Geert Wilders pártelnököt civil szervezetek jelentették fel a rendőrségen iszlám- és bevándorlóellenes beszédei, valamint hírhedt iszlamofób videója miatt. A Fitna (Viszály) című, amatőr módon készült negyedórás „alkotás” a harmincas évek náci propagandafilmjeit követi. Üzenete a következő: nem az integrálódott muszlimok okoznak problémát, hanem vallásuk és szent könyvük. „A probléma gyökere a fasiszta iszlám, Allah és Mohamed beteg ideológiája, ahogyan az a Koránban, az iszlám Mein Kampfjában megjelenik.”

A rasszizmus ellen küzdő civil szervezetek gyűlöletkeltő beszéd sorozatos elkövetése miatt kezdeményeztek büntetőeljárást. Álláspontjuk szerint Wilders „kiszorítaná a bevándorlókat, és megállítaná Európa iszlamizációját”. A holland bíróság ítélete azonban megállapította: Wilders szavai ugyan visszataszítóak és lealacsonyítóak, ám a bevándorlásról szóló közpolitikai vitában minden véleménynek, korlátozás nélkül, helye van.

Wilders a felmentő ítéletet követően úgy nyilatkozott: nem személyes siker, hanem a szólásszabadság győzelme, hogy a bíróság kimondta, az iszlámról továbbra is lehet kritikusan beszélni Európában - írja a cikk szerzője. A teljes cikkért látogasson el a Szuverén.hu oldalra.

Geert Wilders
©
hvg.hu Napi merítés

Idén lesz a 4-es metró építkezéseinek ötödik évfordulója

A kormányváltás ellenére sem látszik jelentős javulás a magyar közjószágok állapotában: úgy tűnik, az állam csak alacsony hatékonysággal tudja ezeket előállítani. A hatékonyság növelése az állam működésébe történő beruházásokat követelne meg - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Fontos lehet-e számunkra a strasbourgi bíróság a jövőben?

Az alkotmányosság hazai intézményeinek elgyengülésével felértékelődnek a nemzetközi emberi jogi fórumok. A strasbourgi bíróságnak fontos szerepe lehet, de nem tudja teljesen átvenni az alapjogvédelmi funkciókat - írja Tóth Gábor Attila alkotmányjogász a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Szuverén: Mit akar a kormány az Alkotmánybírósággal?

A hatáskörszűkítő szabályok ellenére egy független, bátor és átláthatóan működő alkotmánybíróság érdemi jogvédelmet biztosíthatna. Azonban láthatóan ez az, amit a kormányzó többség mindenképpen el akar kerülni - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

A történeti alkotmányról csak elvont módon szól a preambulum

Az új alkotmány a nemzet történelmi alkotmányát helyreállító alaptörvényként jeleníti meg önmagát. Bár e „történelmi alkotmány” az új berendezkedés egyik legfontosabb jogforrása, jelentéséről csak elvont módon szól a preambulum - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Az LG-nek is köszönhetjük, ha lesz olcsó összehajtható iPhone

Az LG-nek is köszönhetjük, ha lesz olcsó összehajtható iPhone

Felrobbant egy családi ház Mátranovákon

Felrobbant egy családi ház Mátranovákon

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban