szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kofi Annan kedden türelemre intette az Egyesült Államokat az Irak elleni esetleges háború megindításával kapcsolatban: az ENSZ főtitkára szerint jelenleg semmi nem igazol egy ilyen hadműveletet, s Washingtonnak meg kellene várnia a világszervezet iraki fegyverzetellenőreinek jelentését, mielőtt harci cselekményeket kezdene.

Annan erről az izraeli hadsereg rádiójának adott nyilatkozatában beszélt. Az ENSZ főtitkára hangsúlyozta: Bagdad nem akadályozza az ellenőrök tevékenységét, ezért egyelőre nem lát semmilyen érvet, amely igazolná a hadművelet megindítását.
Az iraki háború ellen emelt szót Gerhard Schröder német kancellár is, aki azonban nem volt hajlandó egyértelműen kizárni, hogy országa ellenezné az ENSZ Biztonsági Tanácsának erre vonatkozó esetleges határozatát. "Mi németek tapasztalatból tudjuk, hogy a diktátorok olykor csak erővel fékezhetők meg" - jelentette ki Schröder az országos televíziós csatornák által kedden sugárzásra kerülő, de a hírügynökségek által hétfőn előzetesen ismertetett újévi üzenetében. "Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy a bombázás, a pusztítás és az otthonok elvesztése mit jelent az emberek számára" - tette hozzá a német kancellár.
Az amerikai kormány elégedetlenségét hangoztatta az Irak által december 7-én az ENSZ Biztonsági Tanácsának benyújtott jelentéssel kapcsolatban, amelyben Bagdad fegyverkezési programjáról adott számot a világszervezetnek. Az ENSZ fegyverzetellenőrei, akik négyéves távollét után november végén felújították iraki ellenőrzéseiket, hiányosnak tartják a jelentést. George Bush amerikai elnök pedig többször is háborúval fenyegette meg Irakot. Bagdad viszont azt állítja, hogy nem rendelkezik atom-, biológiai vagy vegyi fegyverekkel, sem a célba juttatásukra szolgáló rakétákkal. (MTI)

Vádlott lett Fekete-Győr András a Kossuth téri tüntetés miatt

Vádlott lett Fekete-Győr András a Kossuth téri tüntetés miatt

Bravúrral indított Fucsovics a Roland Garroson: legyőzte a negyedik kiemeltet

Bravúrral indított Fucsovics a Roland Garroson: legyőzte a negyedik kiemeltet

Fémdarabkákat találtak a Müller egyik kakaós süteményében

Fémdarabkákat találtak a Müller egyik kakaós süteményében