szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú betegség után, 82 éves korában meghalt Giovanni Agnelli, a FIAT tiszteletbeli elnöke, örökös szenátor - jelentette be péntek reggel Torinóban az Agnelli család.

Agnelli torinói házában hunyt el, többhónapi betegeskedés után - a 82 éves férfi prosztatarákban szenvedett. Agnellit a család Villar Perosa-i otthonában temetik el.
Egy tavalyi felmérés szerint az olasz honatyák közül Agnelli vezette a gazdagsági listát: 13 666 171 eurós jövedelmet vallott be. A tavalyelőtti adatokkal összehasonlítva kiderül, hogy a nagyiparos szenátor egy év alatt megkettőzte adóköteles javainak értékét, s ezzel alaposan lekörözte Silvio Berlusconit, aki 8 633 739 eurót mutathatott fel az államkincstárnak.
A FIAT részvényei péntek délelőtt, a bejelentés után, 4,81 százalékkal 8,55 euróra drágultak a milánói tőzsdén. A részvények január eleje óta 9,54 százalékkal erősödtek, ötvenkét heti mélypontjuk 7,92, csúcsuk 9,60 euró volt. Kereskedők szerint Agnelli távozása megkönnyítheti az autógyártó részleg, a veszteséges FIAT Auto eladását.
Az olasz autógyártó óriáscég vezetőjének a neve a háború utáni évtizedekben összefonódott az olaszországi gazdasági fejlődéssel - Giovanni Agnelli a nagy gazdasági stratégiai döntésekre és a belpolitikai folyamatokra is nagy befolyással volt. A nagyiparos család pátriárkája számos közéleti tisztséget töltött be. Korábban elnöke volt az olasz gyáriparosok szövetségének, a Giovanni Agnelli alapítvány révén pedig a kultúrát is támogatta. A szenátusban 1991 óta foglalt helyet örökös tagként. (MTI)

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről

Koronavírus: 17 ambuláns mintavételi pontot hoztak létre országszerte

Koronavírus: 17 ambuláns mintavételi pontot hoztak létre országszerte