szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet pénteken azzal a felhívással fordult az Európai Unió állam- és kormányfőihez, hogy fokozzák a nyomást Oroszországra a kiotói megállapodás ratifikálása érdekében.

Claude Martin, a WWF vezérigazgatója és Gerd Leipold, a Greenpeace nemzetközi igazgatója közös levelükben arra kérték az EU 15 országának vezetőit, hogy közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett felhívással sürgessék a kiotói megállapodás mielőbbi orosz ratifikálását. A Brüsszelben kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy az éghajlat felmelegedését okozó, üvegházhatást keltő gázok kibocsátását megfékezni hivatott kiotói mgállapodást eddig 104 ország ratifikálta, amelyek az iparilag fejlett országok 1990. évi káros kibocsátásainak 44 százalékát képviselik. A kiotói megállapodás azonban csak akkor lép életbe, ha a csatlakozó országok összes kibocsátása eléri a káros gázok kibocsátásának 55 százalékát.
A WWF és a Greenpeace vezetői rámutattak, hogy az idő sürget, mert ha az orosz duma idén tavasszal nem szavazza meg a kiotói megállapodást, akkor a közelgő törvényhozási választások, majd a 2004-es orosz elnökválasztás miatt az orosz ratifikálás és vele a kiotói megállapodás életbe lépése akár egyéves késedelmet is szenvedhet. A két környezetvédő szervezet azt javasolta az EU vezetőinek, hogy ajánlják fel támogatásukat az oroszoknak a kiotói előírások teljesítéséhez és mutassanak rá arra is, hogy a kiotói megállapodás életbe lépése további előnyöket ígér Oroszországnak európai földgáz-eladásai növelhetősége miatt. (MTI)

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Joan Laporta lett a Barcelona elnöke

Joan Laporta lett a Barcelona elnöke

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón