szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden 20 és 70 év közötti nő számára elengedhetetlen, hogy rendszeres időközönként szűrővizsgálaton jelenjen meg - hangzott el a Menopauza Társaság szakmai beszélgetésén.

A Menopauza Társaság vezetői azért hangsúlyozzák a vizsgálatok fontosságát, mert azok - a közhiedelemmel ellentétben - nemcsak a méhnyakra korlátozódnak, hanem a külső-, és belső nemi szervekre is kiterjednek. A rosszindulatú elváltozások ugyanis olyan helyeken is kialakulhatnak, ahol a nők többsége nem is hinné. Hibás az a vélekedés, hogy bizonyos életkor felett, különösen akkor, ha nincs panasz, már felesleges a nőgyógyászati szűrés. Tény ugyanis, hogy napjainkban is sok nő lesz olyan tumor áldozata, amiben az orvostudomány mai állása szerint nem volna szabad meghalni. A méhnyak-rák teljes kifejlődése (manifesztációja) például akár hét évet is igénybe vehet, ezért rendszeres szűréssel, majd az időben megkezdett kezeléssel a tumor kialakulását, illetve az áttétképződést meg lehet akadályozni.

A menopauza, illetve az idősebb kor eljövetele egyáltalán nem jelent semmiféle "védettséget" a különféle tumorokkal szemben. A külső nemi szervek (a vulva) daganata általában a menstruáció elmaradása után, főleg a 60. életév után alakul ki, és a női nemi szervek rákos megbetegedésének 3-4 százalékát adja. A hüvelyből kiinduló primer rák szintén az idősebb korra jellemző, a tumoros esetek 2 százalékát adja. (A szekunder hüvelytumor előfordulása ennél jóval gyakoribb.)

A nőgyógyászati és az onkológiai szakmai kollégium által kidolgozott, és az Egészségügyi Minisztérium által befogadott szakmai protokoll szerint a hüvelyrák kialakulásában kóroki szerepe lehet a Humán Papilloma Vírusnak (HPV). A sikeres terápiát követően rendszeres ellenőrzésre van szükség: a kezelés befejezése után 2 évig 2-3 havonta, majd 5 évig félévenként kell kontroll vizsgálatot tartani.

A nőgyógyászati szűrést senki számára nem teszi feleslegessé, ha korábban - bármi ok miatt - már eltávolították méhét, vagy petefészkét. Mégpedig azért, mert nincs olyan funkcionáló emberi szerv, amelyet - bármely életkorban - potenciálisan ne veszélyeztetne a rák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Bőrrák-hisztéria Amerikában

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia arra figyelmeztet: egyre gyakoribb a – járványként el nem ismert – bőrrákos megbetegedés az államokban. Minden ötödik amerikai bőrén jelentkezik daganatos elváltozás, a kockázat pedig megduplázódik, ha a beteg már túl van öt leégésen – áll a Mayo Clinic hírlevelének áprilisi beszámolójában. Az amerikaiak járványtól félnek, ám a szakemberek szerint erről szó sincs.

MTI Plázs

"Emberszabású" egerek a rákgyógyászatban

Az állatkísérletekben ártalmatlannak tűnő gyógyszerek klinikai kipróbálásuk során nem várt biológiai reakciót válthatnak ki, amelynek kiküszöbölésére izraeli tudósok a laboratóriumi állatok és az emberek közé "emberszabású" egereket iktatnának be.

hvg.hu Plázs

Mégsem okoz rákot az aszpartám?

Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú élelmiszerek egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket előidéző hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. A legfrissebb amerikai vizsgálatok szerint a sokat támadott aszpartám mégsem okoz rákot.

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Jordán Tamás: Nem születik több Törőcsik Mari

Jordán Tamás: Nem születik több Törőcsik Mari

Horror összegeket fizet a kormány a több ezer nem használt lélegeztetőgép tárolására

Horror összegeket fizet a kormány a több ezer nem használt lélegeztetőgép tárolására