szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dohányzó autóvezetők fele gyújt rá vezetés közben, közel 53 százalékuk pedig akkor is cigarettázik, ha 18 év alatti, azaz kiskorú utasa van. A dohányzó sofőrök több mint negyede nyíltan bevallja, hogy a csikket kidobja autója ablakán.

Ha kell, ha nem rágyújtanak.
A csikkek fele kiszáll az ablakon
© sxc.hu
A dohányzási kultúra számos mutatója javulna, ha az autós pihenőhelyek kulturáltabbak lennének – derül ki abból a felmérésből, amelynek kérdéseire több mint ezren válaszoltak a 18 és 64 éves dohányzó autósok közül.

A Magyar Autóklub kezdeményezésére a British American Tobacco Hungary (BAT Hungary) végeztetett el a nyáron. A Magyar Autóklub, a Shell és az érintett városok közlekedésrendészetének bevonásával országos roadshow keretében tájékoztatták az autósokat, hogy mit tehetnek a közlekedés biztonságának erősítése, a kultúrált dohányzás közúti feltételeinek javítása érdekében. A vállalat ötszázezer példányban osztotta szét a benzinkutaknál dohányterméket vásárló autóvezetőknek „Útravaló dohányosoknak!” című kiadványát, amely a kultúrált dohányzás alapvető szabályaira hívja fel az autósok figyelmét.

A felmérés eredményei az alábbiakban összegezhetők. A megkérdezett dohányos autósok 47 százaléka gyújt rá vezetés közben, köztük magasabb a férfiak aránya (férfiak 55%-a, a nők 29%-a dohányzik autózás közben). Jellemző, de nem meglepő, hogy az erős dohányosok jóval nagyobb arányban füstölnek az autóban. Azoknak a vezetőknek, akik napi 30 szálnál többet szívnak, 78 százaléka vezetés közben is cigarettázik. Azok a dohányzó autósok, akik vezetés közben nem gyújtanak rá 62 százalékban jelölték meg önmegtartóztatásuk okaként, hogy azért nem gyújtanak rá, mert tekintettel vannak másokra.

Akik rágyújtanak vezetés közben 41 százalékban állították magukról, hogy annyira erős dohányosok, hogy nem bírják ki cigaretta nélkül, többségük inkább jutalmazásnak tekinti a cigarettát a hosszú út során, illetve az unalom és a fáradtság elűzésére használja.

Sok dohányzó vezető azért nem gyújt rá autójában, mert rossz szagú lesz az utastér (90 százalék), de sokan említették azt is, hogy cigarettázás közben nem biztonságos a vezetés, illetve volt akit az tartott vissza a dohányzástól, hogy a dohányfüstös autót nehezebb eladni.

A megkérdezett, autóban is dohányzó vezetők 72 százaléka akkor is rágyújt, ha utasa van, sőt, csak 48 százalékuk kerüli a dohányzást akkor, ha 18 év alatti, azaz kiskorú utast szállít. Ebben az esetben 31 százalékuk engedéllyel, 22 százalékuk pedig engedély kérése nélkül is rágyújt. Megdöbbentő tény, hogy az autóban dohányzók 11 százaléka engedély nélkül rágyújt akkor is, ha várandós kismamát szállít.

A dohányzó autósok 29 százaléka nyíltan felvállalja, hogy a csikket az ablakon dobja ki. Azok a dohányzó vezetők, akik legfeljebb 8 osztályt végeztek, még nagyobb arányban (48 százalékban) dobják ki autójuk ablakán a csikket.

A BAT Hungary fontos jelzésnek tartja, hogy az autós pihenők megítélése nem jó, hiszen a megkérdezettek 32 százaléka azokat nem tartja elfogadhatónak, egy ötfokú skálán értékelve kultúráltságuk átlaga, a megkérdezettek szerint, mindössze 2,68.

Amennyiben a pihenőhelyek kávézójában elszívó berendezéssel felszerelt, kényelmes dohányzósarkok lennének, a dohányzó autósok 30 százaléka megváltoztatná szokásait. Ugyanez vonatkozik a pihenőhelyekre, ahol, ha több rendszeresen tisztított, esztétikus csikk és szeméttároló lenne, a dohányzó autósok 24 százaléka szívesebben állna meg dohányozni, és egyáltalán nem dohányozna az autójában, csak a pihenőhelyeken.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Karrier

Munkanélküliséget okozhat a dohányzás

Egyre több amerikai cégnél vezetik be a nikotintesztet. Sokakat azután bocsátottak el állásukból, hogy megtagadták a teszten való részvételt. A bíróságok általában a munkaadónak adnak igazat.

hvg.hu Plázs

Már egy szál cigi is függőséget okoz

A Reuters híre szerint a nem dohányzó embereknek nem érdemes próbára tenni magukat: életük első cigije korántsem az utolsó. A tudósok kimutatták, hogy egyetlen szál staub elfüstölése három éven át kísért: ez idő alatt akár rendszeres dohányossá válhat bárki, aki felébresztette alvó szenvedélyét.

Világ

Masszívan dohányzásellenesek az európaiak

Az uniós állampolgárok négyötöde támogatja a dohányzási tilalmat az irodában, üzletekben és más, zárt légterű nyilvános helyeken, derült ki a dohányzásellenes világnap alkalmával készített felmérésből. Ezzel szemben a megkérdezetteknek csak 61 százaléka terjesztené ki a tilalmat a vendéglátó létesítményekre is.

MTI Tech

A dohányos nők kétszer gyakrabban kapnak tüdőrákot

A dohányzó nők kétszer akkora valószínűséggel betegszenek meg tüdőrákban, mint a férfiak, közülük azonban az ellenkező nemnél jóval kevesebben halnak bele a betegségbe - állapította meg egy amerikai vizsgálat, amelynek eredményét a Journal of the American Medical Association című amerikai orvostudományi folyóirat közölte legfrissebb számában.

MTI Plázs

Leszoktat a cigiről az aranyeső

A dohányzás ellen az aranyesőt, mint csodafegyvert kívánják bevetni amerikai tudósok. A Los Angeles-i Clinical Trials intézet munkatársai az aranyeső bokor kivonatához hasonló szintetikus szert készítettek, amelynek hatóanyaga, a varenicline ott fejti ki hatását, ahol a dohányzás iránti vágy keletkezik, vagyis az agyban.

automenedzser.hu Autó

Volvo V50 teszt: Magyarul beszél, nem dohányzik

Legyen első a család, legyen első a cég, a Volvo V50 minden igényt kiszolgál. Kihívóan elegáns, megnyugtatóan biztonságos és páratlanul kényelmes. A benzines alapmotort viszont felejtsék el.

MTI Plázs

Évente ötvenezer áldozata van a passzív dohányzásnak

A 2005-ös adatok szerint tavaly a passzív dohányzás következtében csaknem ötvenezren hunytak el az Egyesült Államokban. A tüdőrákos és a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a passzív dohányzás hirtelen bölcsőhalt is okozhat.

MTI/hvg.hu Plázs

Betiltanák a dohányzást a franciák

A franciák 78 százaléka támogatná, hogy a nyilvános helyeken teljesen betiltsák a dohányzást. Franciaországban évente hatvanezren halnak meg közvetve a dohányzástól.

Plázs

A közösségformáló dohányzás

A mostanában világszerte egyre több nyilvános helyen üldözött dohányzás visszaszorulásával egyidejűleg társas rituálék egész sora tűnhet el - állítják társadalomtudósok.

MTI Plázs

Magzatkori allergiát okoz a dohányzás

Ha a várandós anya dohányzik, születendő gyermekének már magzatkorban különféle allergiás megbetegedéseket, vagy azokra való hajlamot okozhat - állapították meg nemzetközi tapasztalatok alapján az európai allergia- és asztmahálózat (GALEN) berlini éves tanácskozásán.

MTI Plázs

Az EU-ban csökken a dohányosok száma

Világszerte növekszik, s immár eléri az 1,3 milliárdot a dohányosok száma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétett jelentése szerint, Eurobarometer-felmérése viszont azt mutatja, az EU-tagállamokban és öt tagjelölt országban valamivel kevesebben dohányoznak mint három éve.

Egy jó útra tért neonáci visszaemlékezései – 3. rész, „Bőrfejűek”

Egy jó útra tért neonáci visszaemlékezései – 3. rész, „Bőrfejűek”

Kerekes szék, de nem kerekesszék: jó buli mozgássérülteknek

Kerekes szék, de nem kerekesszék: jó buli mozgássérülteknek

70 millió éves, 6 méter hosszú óriáshal maradványai kerültek elő

70 millió éves, 6 méter hosszú óriáshal maradványai kerültek elő