szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Hamarosan megjelenhet a gyógyszerpiacon a várva várt védőoltás, amely kevesebb injekcióval hosszabb időn át véd a parlagfű-allergia tüneteitől. A hagyományos allergia vakcinákkal szemben, amelyeket hónapokon át hetente kell beadni, az új oltásra csak néhányszor lenne szükség, hatása viszont hosszabb lenne.

William C. Howland, az austini Lovelace Tudományos Erőforrások orvosigazgatója és allergológusa szerint a kevesebb injekcióval nagyobb javulást lehet elérni, mint eddig. Az allergológus az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Társaság kongresszusán számolt be eredményeikről, amelyek alapján az új vakcinából mindössze négy injekcióra lenne szükség. Howland azt állította, hogy a hatóanyag biztonságos és hatékony.

Egy másik kutatócsoport, amelyet Peter Creticos, a baltimore-i Johns Hopkins Asztma és Allergológia Központ igazgatója irányít, szintén egy parlagfű-allergia elleni vakcina tesztelésén dolgozott. Az ő eredményeikről a New England Journal of Medicine-ben olvashatunk. Hat hetes injekciókúrát követően két szezonra sikerült tünetmentessé tenniük a vizsgálati személyeket. Mindenki hetente egy oltást kapott.

A parlagfűszezon jellemzően augusztus közepétől októberig tart, és jelentős szerepet játszik az őszi allergiás tünetek kialakulásában. Egyes betegek számára enyhülést jelentenek az antihisztaminok, amelyek megszüntetik a kínzó orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, szem-, orr- és torokviszketést. Ha azonban ezek a gyógyszerek nem segítenek, az injekciókúra jelenti a kezelés következő lépcsőjét. A jelenlegi vakcinákkal 6-18 hónapig heti rendszerességgel kell oltani ahhoz, hogy kifejtsék maximális hatásukat, ráadásul minden injekció után 30 perc az ajánlott várakozási idő, hogy időben észrevegyék az esetleges mellékhatásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

„Egészsége érdekében hagyja el az országot”

Minden negyedik ember allergiás ma Magyarországon, a megbetegedések jelentős részét a parlagfű okozza. Ennek ellenére Európa legszennyezettebb országa vagyunk. S nem csak tüsszögéssel fizetünk rá a burjánzó gyomnövényre: tavaly több mint ötmilliárdot a gyógyszertámogatás, míg 8,6 milliárd forintot az allergiások táppénze emésztett fel. Megnéztük, hogyan próbáljuk orvosolni a helyzetet.

MTI Plázs

Csak a Balatonnál nem lett kevesebb a parlagfű

Több mint kétszázmillió forint bírságot szabtak ki tavaly parlagfűvel szennyezett területek miatt - mondta Péterfia Éva, a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság elnöke.

MTI Plázs

Hogyan szabadulhatunk meg a parlagfűtől?

A parlagfű gazdasági felhasználását, a gyomnövényből természetbarát fertőtlenítőszer készítését javasolja egy cég. Az eljárás megoldást jelentene a parlagfűre érzékeny allergiások problémáira is.

MTI Plázs

Kevesebb a parlagfű, folytatódik a megelőzés

Az elmúlt négy évben sikerült csökkenteni a levegőben lévő parlagfűpollen koncentrációját - mondta Péterfia Éva, a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság elnöke.

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban